Läs andras frågor

Vilka infektioner kan skada under graviditet?

Fråga

Jag är gravid i vecka 22. Jag åt igår vakuumförpackad varmrökt lax.

Hur kan jag veta om jag fått någon farlig parasit eller bakterie. Visar det sig snabbt och tydligt eller kommer det som en hemsk överraskning vid förlossningen?

Svar

Det finns flera olika infektioner som kan påverka fostret om du får dem under graviditeten.

Vissa typer av smittämnen kan överföras med födoämnen av olika slag. Det gäller bland annat parasiten toxoplasma, som kan finnas i rått kött.

En bakterie som du kan få i dig med mat är listeria. Den kan förekomma i opastöriserade mjölkprodukter, rått kött och fisk, samt även i jorden. När du nämner risker med varmrökt lax så är det alltså listeriabakterien man tänker på.

Från smittotillfället fram till att du blir sjuk kan det dröja upp till tre veckor. Symtomen vid en listeriainfektion kan variera i svårighetsgrad. Feber och influensaliknande symtom med till exempel huvudvärk är typiskt. Läkarkontakt rekommenderas alltid om en gravid kvinna får hög feber. Vid misstanke om listeria ställs diagnosen med hjälp av ett blodprov och ett prov från underlivet. Infektionen kan behandlas med antibiotika.

Risken att få listeria i Sverige är låg. Med kännedom om hur listeria smittar och med en god livsmedelshygien kan du minimera riskerna för att få en infektion. Detta har gjort att följande råd ges till gravida kvinnor:

  • Undvik opastöriserad mjölk.
  • Undvik dessertostar. Vanliga hårdostar och smältost går bra.
  • Undvik gravad och rökt vakuumförpackad fisk.
  • Koka och stek kött, fågel och fisk väl.
  • Skölj råa grönsaker.
  • Ha goda rutiner för förvaring av livsmedel.
  • Livsmedel som förvarats länge i kylskåp bör inte ätas utan ordentlig upphettning.

Även om risken för smitta och infektion är liten, förstår jag om du blir orolig. Kontakta gärna en barnmorska, för ett samtal.

Här kan du läsa mer om bra mat när du är gravid.

Andra exempel på infektioner som kan påverka fostret är barnsjukdomen röda hund, rubella, vilket är orsaken att vi sedan många år tillbaka vaccinerar alla mot den under barnaåren.

Ett annat exempel är vattkoppor. Den kan överföras till barnet under förlossningen, om du har en vattkoppsinfektion just då.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan