Läs andras frågor

Min son har konstiga ljud för sig när han läser. Vad kan det bero på och hur kan han få hjälp?

Fråga

Min son har olika ljud för sig då han ska sitta tyst för att till exempel läsa, skriva eller se på tv.
Han är oftast inte medveten att han låter. Jag säger till honom men efter en stund börjar det igen.
Han typ kluckar och låter. Det är samma ljud om och om igen. Ibland mumlar han och typ småpratar obegripligt med sig själv.

Det har blivit ett problem i skolan och han stör de andra. Vad kan det vara och hur kan han få hjälp?

Svar

Det du beskriver brukar kallas för tics. Det kan vara ljud eller rörelser som man har svårt att hålla tillbaka. Tics är vanligast hos barn i skolåldern och brukar avta av sig självt om det inte uppmärksammas alltför mycket. Det brukar märkas mer när man spänner sig, till exempel om man koncentrerar sig på en text.

Ibland kan tics vara ett symtom vid andra tillstånd varav Tourettes syndrom är det vanligaste. Vid Tourettes syndrom är det vanligt att barnet också har svårt att koncentrera sig, är överaktiva och impulsiva. De kan också ha svårigheter som kan kopplas till tvångssyndrom, så kallad OCD.

Om något av det jag nämnt stämmer in på din son råder jag dig att prata med skolpersonalen om detta. Till exempel skolsköterskan.

Vad som än är orsaken till att han låter, så tror jag han är mest hjälpt av att inte bli påmind om det. Det kan naturligtvis bli ett störande moment för övriga elever. En lösning på det kan vara att låta din som jobba mer enskilt om det är vid speciella situationer det här uppstår. Rörelse brukar också vara ett bra sätt att lätta på spänningar.

Ingrid Andersson, sjuksköterska

Till toppen av sidan