MÄTNINGAR

EEG – Elektroencefalografi

Aktiviteten i hjärnans nervceller kan avläsas under en EEG-undersökning. EEG är en förkortning av elektroencefalografi. Du kan få genomgå en EEG-undersökning till exempel om läkaren misstänker att du har epilepsi eller andra krampsjukdomar, hjärninflammation eller en viss typ av demenssjukdom.

EEG-undersökningen kan göras när du är vaken, när du sover eller under något till flera dygn, så kallat långtids-EEG. Undersökningen gör inte ont.

Läkaren som beställt EEG-undersökningen får vanligtvis svaret inom ett par veckor.

Förberedelser

Du bör tvätta håret före undersökningen eftersom elektroderna fästs mot hårbotten. Om du använder läkemedel ska du berätta det.

Före ett vaken-EEG krävs det inga särskilda förberedelser. Men vid ett sömn-EEG bör du som vuxen vara vaken natten före undersökningen så att du lätt somnar under denna. För barn räcker det med att minska sömntiden natten innan undersökningen, vanligen genom att väcka hen tidigare än vanligt på undersökningsdagens morgon. Vid sömn-EEG ska du inte dricka kaffe, te eller annan uppiggande dryck som gör det svårt att somna. Eftersom du är trött bör du inte heller köra bil till eller från sjukhuset.

Vid ett långtids-EEG bör du undvika kläder som måste dras över huvudet. Detta på grund av att du då får ha elektroder i hårbotten under en längre tid.

Hur går undersökningen till?

När du ska göra ett vaken-EEG får du halvligga med drygt 20 elektroder fästa i hårbotten. Från dem går tunna sladdar till en EEG-apparat med tillhörande bildskärm.

När du ska göra ett vaken-EEG får du halvligga med drygt 20 elektroder fästa i hårbotten. Elektroderna hålls på plats med en klibbig gel. Från dem går tunna sladdar till en EEG-apparat med tillhörande bildskärm. I slutet kan du få andas häftigt och titta in i en blinkande lampa. Undersökningen tar cirka en timme.

Under ett sömn-EEG får du ligga och sova med elektroderna fästa i hårbotten. Undersökningen tar mellan en och två timmar.

Ett långtids-EEG kan genomföras i hemmet eller om du är inlagd på sjukhus. Långtids-EEG innebär att du under ett eller flera dygn får bära med dig en liten EEG-apparat i en midjeväska. Elektroderna på huvudet hålls oftast på plats med hjälp av en tunn mössa. Du kan äta och dricka som vanligt. Men du får inte tugga tuggummi och det kan vara svårt att duscha under tiden. Om undersökningen genomförs i hemmet får du vanligen komma till sjukhuset en gång per dygn för att läsa av registreringen.

Hur mår jag efteråt?

Du mår som vanligt efter en EEG-undersökning. Du kan tillfälligt bli lite yr av den häftiga andningen som ibland behöver göras, men det är inte farligt och går snabbt över.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan