OLIKA SÄTT ATT TA LÄKEMEDEL

Läkemedel som du tar genom munnen

Läkemedel som du tar genom munnen finns i många former, vanligast är olika slags tabletter och kapslar. Det finns även andra former, till exempel flytande medicin, pulver och tuggummin. Ibland står det oral på förpackningen, till exempel oral lösning. Oral betyder att läkemedlet tas genom munnen.

De flesta läkemedel tar du genom munnen. Oftast sväljer du ner medicinen direkt. Men det finns också exempelvis tabletter som du ska tugga sönder eller låta smälta i munnen. Vissa läkemedel ska du inte svälja, till exempel flytande medicin för att skölja munnen med och tabletter som ska läggas under tungan eller överläppen.

Att ta läkemedel genom munnen

Det kan skilja sig åt hur du ska använda olika läkemedel. Därför ska du alltid följa läkarens anvisningar och läsa informationen som finns på förpackningen, på förpackningens etikett och i den så kallade bipacksedeln. Bipacksedeln är det informationsblad som följer med läkemedelsförpackningen. Fråga på ett apotek om du är osäker på hur du ska göra.

Det bästa är att sitta upprätt eller stå upp när du tar tabletter eller andra läkemedel som ska sväljas.

Vissa läkemedel som du tar genom munnen verkar direkt i munnen eller i magen eller tarmen. Exempel är läkemedel mot svampinfektion i munnen och vissa läkemedel mot halsbränna. Men det vanligaste är att det verksamma ämnet tas upp i blodet via magen och tarmen. Det sprids sedan i kroppen och når på så sätt den del av kroppen där det ska verka. Till exempel tas hostdämpande medicin upp i blodet genom tarmen och når sedan det centrum i hjärnan som styr hostreflexerna.

Doseringsask är ett bra hjälpmedel

Om du har flera olika sorters tabletter eller kapslar som du ska ta vid olika tider, kan det vara svårt att komma ihåg alla. Då kan en doseringsask, en så kallad dosett, vara ett bra hjälpmedel. I asken, som kan köpas på apotek, finns små fack där medicin kan läggas i för en vecka i taget.

Vissa läkemedel kan vara känsliga för ljus eller fukt och ska därför inte förvaras i doseringsask. Om du inte hittar sådan information på förpackningen eller i bipacksedeln kan du fråga på ett apotek.

Om du själv har svårt att fylla doseringsasken kan det vara bra att be en närstående eller en distriktssköterska om hjälp med att fylla den en gång i veckan. Du kan få hämta ut dina läkemedel i färdigförpackade påsar på ett apotek om en läkare bedömer att du behöver det. Då innehåller varje påse de mediciner som du ska ta vid varje dostillfälle.

Att ge läkemedel till barn

Det kan vara svårt att få barn att ta läkemedel. Vissa av dem, till exempel penicillin, smakar inte gott. Trots att flytande penicillin är smaksatt är det svårt att dölja den obehagliga eftersmaken. Därför kan det ibland vara bättre att ge läkemedel som tabletter.

Om man vet att barnet brukar vägra att ta läkemedel bör man tala om det för läkaren. Ibland finns läkemedlet i en annan form som är lättare att ta.

Får man inte i barnet läkemedlet kan man till exempel ringa till en vårdcentral, barnavårdscentral för att få råd.

Tabletter

Det finns olika slags tabletter. De flesta ska du svälja ner direkt, men en del ska du tugga eller suga på. Det finns också tabletter som löser upp sig lätt i vatten eller på tungan och som passar bra om du har svårt att svälja tabletter.

Kvinna som tar en tablett
Du bör svälja tabletter med minst ett halvt glas vätska.

Tabletter som du sväljer direkt

Tabletterna bör du alltid svälja tillsammans med minst ett halvt glas vatten eller någon annan dryck så att de glider ner lättare. Det är bra att dricka en klunk innan du tar tabletten för att fukta munnen och strupen.

Om du tycker att det är svårt att svälja ner tabletter med vatten kan du ta dem med någon trögflytande dryck, till exempel fil eller nyponsoppa. Men vissa läkemedel ska du inte ta tillsammans med mjölkprodukter eller grapefrukt, och vissa ska du bara ta med vanligt kranvatten. Det står i så fall i bipacksedeln.

Om du har svårt att svälja tabletter kan du pröva tablettöverdrag som finns att köpa på apotek. Tablettöverdraget gör tablettens yta hal och döljer läkemedlets smak. 

Om det står på förpackningen att tabletterna måste sväljas hela, får du inte dela eller krossa dem. Orsaken kan vara att det är en så kallad depåtablett, som är tillverkad på ett sätt som gör att det verksamma ämnet löses ut lite i taget. På så sätt får du en jämn och långvarig effekt av läkemedlet med så lite biverkningar som möjligt. Om du delar eller krossar en depåtablett verkar den för kraftigt och under för kort tid. Vissa depåtabletter med skåra kan delas men delarna måste sväljas hela.

En annan anledning till att du ska svälja tabletter hela är att de ska lösas upp först när de har nått tarmen. Tabletten har då en hinna som gör att den inte kan lösas upp i magsäcken. Denna typ av tabletter kallas för enterotabletter. Orsaker till att tabletten ska lösas upp först i tarmen kan vara att det verksamma ämnet ska skyddas mot den sura magsaften, att det verksamma ämnet inte ska irritera matstrupen och magsäcken eller att läkemedlet ska verka i tarmen. Om enterotabletter delas eller krossas förstörs den skyddande hinnan.

Andra tabletter som måste sväljas hela är enterodepåtabletter som både är långverkande och har en hinna för att inte lösas upp i magsäcken.

Om du har svårt att svälja hela tabletter bör du berätta det för din läkare. Ibland går det att få läkemedlet i någon annan form, till exempel flytande, som är lättare att svälja. Du kan fråga på ett apotek om tabletterna kan delas, tuggas eller krossas.

Lösliga tabletter

De flesta lösliga tabletter löser du upp i lite vatten. Vanligast är brustabletter som ska lösas i ett halvt glas vatten och ger en kolsyrad dryck. Det finns också tabletter som löser upp sig i munnen av saliven och som du kan ta utan vatten. Ibland kallas denna typ av tabletter för munsönderfallande.

Sugtabletter

Sugtabletter ska smälta långsamt i munnen. De verkar ofta i munnen eller svalget. Vissa sugtabletter, till exempel med nikotin, verkar i andra delar av kroppen genom att det verksamma ämnet tas upp i blodet och sedan förs vidare i kroppen.

Tuggtabletter

En del tabletter behöver innehålla en stor mängd av det verksamma ämnet, och blir därmed ganska stora. Därför görs de ibland som tuggtabletter, eftersom stora tabletter kan vara svåra att svälja. Andra läkemedel görs som tuggtabletter för att de ska verka snabbare. Det gör de eftersom tabletten löses upp fortare när du tuggar sönder den.

Kapslar

Kapslar i en hand.
Det finns olika sorters kapslar.

Kapslar kan innehålla det verksamma ämnet i fast form, till exempel pulver, eller i flytande form. Höljet består oftast av gelatin som löses upp i magen och tarmen. De flesta kapslar ska sväljas hela, men vissa kan du dela och andra kan du tugga sönder. Information om det kan finnas i bipacksedeln. Du kan också fråga på ett apotek. Om du delar en kapsel måste du vara noga med att få i dig hela dosen.

Du ska alltid svälja kapslar med minst ett halvt glas vatten eller någon annan dryck. Det är bra att först ta en klunk och fukta munnen och strupen och sedan skölja ner kapseln med resten. Om du dricker för lite finns en risk för att kapseln fastnar i halsen eller matstrupen.

Om du tycker att det är svårt att svälja ner kapslar med vatten kan du ta dem med någon trögflytande dryck, till exempel fil eller nyponsoppa. Men vissa läkemedel ska du inte ta tillsammans med mjölkprodukter eller grapefrukt, och vissa får bara tas med vanligt kranvatten. Det står i så fall i bipacksedeln.

Om du har svårt att svälja hela kapslar bör du berätta det för din läkare. Ibland går det att få läkemedel i någon annan form, till exempel flytande, som är lättare att svälja. 

Depåkapslar

Depåkapslar är tillverkad på ett sätt som gör att det verksamma ämnet löses ut lite i taget. På så sätt får du en jämn och långvarig effekt av läkemedlet med så lite biverkningar som möjligt. Om du krossar eller tuggar depåkapslar verkar de för kraftigt och under för kort tid. Därför ska de sväljas hela. Ibland kan du dela en depåkapsel och svälja innehållet utan att tugga på det.

Enterokapslar

Enterokapslar ska lösas upp först när de har nått tarmen. Vanligen innehåller dessa kapslar små korn som är täckta av en hinna som gör att kornen inte kan lösas upp i magsäcken. Orsaker till att kapseln ska lösas upp först i tarmen kan vara att det verksamma ämnet ska skyddas mot den sura magsaften, att det verksamma ämnet inte ska irritera matstrupen och magsäcken eller att läkemedlet ska verka i tarmen. Om du tuggar eller krossar enterokapslar förstörs den skyddande hinnan. Därför ska de sväljas hela. Ibland kan du dela en enterokapsel och svälja kornen utan att tugga på dem.

Flytande läkemedel

Hjälpmedel för att dosera flytande läkemedel kan du få gratis på ett apotek.

Flytande läkemedel som du tar genom munnen kallas för orala droppar eller oral vätska. Droppar är mer koncentrerade och kan vara lättare att ge till barn eftersom det blir en mindre mängd att svälja.

Alla flytande läkemedel som du tar genom munnen ska inte sväljas. Till exempel används lösningar med fluor eller klorhexidin för att gurgla eller skölja munnen.

Droppar

För att få rätt dos när du tar läkemedel i droppform är det viktigt att använda den droppanordning som följer med förpackningen. Ofta kan dropparna blandas med olika drycker. Detta står i så fall i bipacksedeln.

Vätska

Oral vätska kan vara i form av så kallad suspension, emulsion eller lösning. De har olika konsistens men du tar dem på samma sätt. Eftersom det är viktigt att du får i dig rätt mängd läkemedel ska du alltid använda dosmått som är graderade i milliliter och inte en vanlig sked. På apotek finns det tre olika doseringshjälpmedel:

  • Dosbägaren är avsedd för en större mängd vätska och är graderad från 5 till 30 milliliter.
  • Dosskeden är avsedd för mindre mängd vätska. Den är graderad från 2 till 10 milliliter.
  • Dossprutan användser du för att ge små mängder vätska till barn. Den har gradering från 1 till 5 milliliter. Du sprutar in i munnen, utmed kindens insida. Efteråt låter du barnet dricka lite vätska. Det finns även en mindre dosspruta med gradering från 0,1 till 1 milliliter som är avsedd för mycket små mängder.

Du ska alltid kontrollera om det står på etiketten eller förpackningen att flaskan ska skakas. Då är det viktigt att skaka den så att innehållet blandas ordentligt innan du häller upp medicinen. Annars finns risk för att du inte inte får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet.

Pulver och granulat

En del läkemedel finns i form av pulver eller korn, så kallat oralt pulver eller oralt granulat. Exempel på sådana läkemedel är de så kallade bulkmedlen som används vid tarmbesvär, till exempel trög mage.

Vissa av pulvren eller granulaten kan röras ut i vätska, medan andra kan blandas i mat eller strös över mat, till exempel filmjölk. Du kan läsa i bipacksedeln vilket som passar bäst. När du har tagit pulver eller granulat bör du dricka ett glas vätska efteråt.

Depågranulat

Vissa granulat är så kallat depågranulat. Det är tillverkat på ett sätt som gör att det verksamma ämnet löses ut lite i taget. På så sätt får du en jämn och långvarig effekt av läkemedlet med så lite biverkningar som möjligt. Om du tuggar på kornen verkar medicinen för kraftigt och under för kort tid. Därför ska granulatkornen sväljas hela

Enterogranulat 

Det finns också så kallat enterogranulat som ska lösas upp först när det har nått tarmen. Kornen har då en hinna som gör att de inte kan lösas upp i magsäcken. Orsaker till att kornen ska lösas upp först i tarmen kan vara att det verksamma ämnet ska skyddas mot den sura magsaften, att det verksamma ämnet inte ska irritera matstrupen och magsäcken eller att läkemedlet ska verka i tarmen. Om du tuggar på enterogranulat förstörs den skyddande hinnan. Därför ska granulatkornen sväljas hela.

Enterodepågranulat 

Enterodepågranulat är både långverkande och har en hinna för att inte lösas upp i magsäcken. Därför ska de sväljas hela.

Sublinguala resoribletter och sublingualsprej

Sublingual betyder ”under tungan”. Sublinguala resoribletter är tabletter som du lägger under tungan där de snabbt smälter. Sublingualsprej sprejar du under tungan. Det verksamma ämnet tas upp i blodet via slemhinnan i munnen och verkar inom några minuter.

Buckaltabletter och munhålepulver

Buckaltabletter och munhålepulver lägger du under överläppen. Det verksamma ämnet tas upp i blodet via slemhinnan i munnen. Buckaltabletter klibbar fast vid tandköttet när de blir fuktiga. De verkar så länge som buckaltabletten finns kvar under överläppen. Det går bra att äta och dricka när du har tabletten inne. Om du råkar svälja en tablett av misstag kan du ersätta den med en ny. Om du tar ut tabletten innan den har lösts upp, ska du inte slänga den i soporna. Eftersom det finns verksamt ämne kvar i tabletten ska du lämna den till ett apotek så att den tas om hand på rätt sätt.

Munhålepulver är portionspåsar fyllda med pulver. En portionspåse lägger du under överläppen. Där får den vara kvar i cirka 30 minuter, men flytta den lite då och då med tungan. Du bör inte äta eller dricka när du har munhålepulver i munnen eftersom effekten av läkemedlet då kan minska.

Tuggummi

En del medicinska tuggummin verkar i munnen, till exempel fluortuggummi mot karies. Andra tuggummin, till exempel med nikotin, verkar i andra delar av kroppen genom att det verksamma ämnet tas upp i blodet och sedan förs vidare i kroppen. Medicinska tuggummin är inte avsedda att sväljas.

Viktigt när du använder läkemedel

Det finns en del saker du bör veta när du tar läkemedel.

Följ anvisningarna

Följ anvisningarna

För att ett läkemedel ska fungera är det viktigt att du använder det på rätt sätt. Du får anvisningar av läkaren, som också ska skriva på receptet hur du ska ta läkemedlet. Informationen från receptet skrivs på apoteksetiketten som sätts på förpackningen. Personalen på apoteket brukar tala om hur du ska använda läkemedlet. Du kan alltid fråga om du är osäker.

Det finns information på läkemedelsförpackningen och i den så kallade bipacksedeln, det informationsblad som följer med förpackningen.

Det är viktigt att du förvarar läkemedlet på rätt sätt. Annars finns risk för att det inte fungerar som det ska. Tänk också på att förvara läkemedel oåtkomliga för barn.

Viktigt att ta rätt dos

Följ doseringsanvisningarna för att läkemedlet ska ge så bra effekt och så lite biverkningar som möjligt. Läkemedlet kanske inte hjälper om du tar för låg dos. Effekten kan bli för kraftig och du kan få onödiga biverkningar om du tar för hög dos. Det kan också vara farligt om du får i dig en för stor dos.

Det är lika viktigt att följa den rekommenderade dosen för receptfria läkemedel som det är för receptbelagda. För receptbelagda läkemedel står det på apoteksetiketten vilken dos du ska ta. För receptfria läkemedel finns doseringsanvisningar på eller i förpackningen. Om läkemedlet kan användas av barn anges dosering efter barnets vikt eller ålder.

Ta dina läkemedel med jämna mellanrum

För att få bra effekt av ditt läkemedel är det oftast viktigt att du tar det så jämnt fördelat över tid som möjligt. Tre gånger dagligen betyder tre gånger per dygn, det vill säga var åttonde timme. Läkemedel som du ska ta en gång om dagen bör du ta vid ungefär samma tid varje dag. 

Koppla till regelbundna vanor

En del läkemedel ska du ta vid ett visst tillfälle, exempelvis i samband med en måltid. Ibland kan du själva välja. Tänk då på att det är lättare att komma ihåg att ta dina läkemedel om du gör det i samband med någon regelbunden vana. Det kan till exempel vara när du stiger upp på morgonen, borstar tänderna eller vid en måltid.

Läkemedel tillsammans med mat och dryck

En del läkemedel ska du ta tillsammans med mat och en del ska du ta mellan måltider. För många läkemedel spelar det ingen roll. 

Däremot kan du behöva undvika viss mat för att inte effekten av vissa läkemedel ska påverkas. Det gäller till exempel mjölkprodukter och grapefrukt.

Information om det finns i bipacksedeln, men du kan också fråga på ett apotek om du är osäker.

Alkohol och läkemedel

Alkohol och läkemedel kan vara en dålig eller till och med skadlig kombination. Du bör fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller för ditt eller dina läkemedel. Det är bäst att avstå från alkohol helt och hållet om du är osäker. Läs mer om läkemedel och alkohol.

Läkemedel och trafik

Din förmågan att köra bil kan påverkas av vissa läkemedel. Du kan till exempel bli dåsig, yr eller se suddigt. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet och reaktionsförmåga. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Avbryt inte behandlingen

Även om du känner dig frisk ska du aldrig avbryta eller ändra din medicinering i förtid utan att fråga den som har ordinerat läkemedlet. Ibland kan dina besvär snabbt komma tillbaka om du slutar för tidigt. Vissa läkemedel ska du inte sluta ta tvärt utan dosen måste minskas gradvis enligt ett särskilt schema.

Ibland kan vissa biverkningar göra att du måste avbryta behandlingen. Det kan du läsa om i bipacksedeln.

Läkemedel är personliga

Ett läkemedel som är utskrivet på recept ska bara användas av den som fått receptet. Läkaren har valt läkemedel och dos med hänsyn till den sjukdom som behandlas, din ålder och vilka övriga sjukdomar eller läkemedel du har. Om någon annan än du tar ditt läkemedel kan hen få oväntade biverkningar eller dålig effekt. Ge därför aldrig ditt receptbelagda läkemedel till någon annan. Använd inte själv någon annans receptbelagda läkemedel.

Använd inte gamla läkemedel

Med tiden kan läkemedel brytas ner så att mängden av det verksamma ämnet minskar. Det kan också bildas olika nedbrytningsämnen. Det kan börja växa bakterier i flytande läkemedel. Gamla läkemedel kan därför ge sämre effekt och mer biverkningar. Detsamma gäller läkemedel som du har förvarat felaktigt. Använd inte läkemedel som har passerat utgångsdatum eller som har ändrat smak, lukt, konsistens eller utseende.

På förpackningen står hur länge du kan använda läkemedlet. Vissa läkemedel kan bara användas en viss tid efter att förpackningen har öppnats. Då är det bra att skriva öppningsdatum på förpackningen. Fråga på ett apotek om du är osäker på hur länge ett läkemedel går att använda.

Fråga på ett apotek hur du ska göra med använda kanyler.

Du som är gravid eller ammar

En del läkemedel kan påverka fostret när du är gravid. En del läkemedel kan föras över till barnet via bröstmjölken när du ammar. Vissa läkemedel kan påverka möjligheten att bli gravid. Ta därför reda på vad som gäller innan du använder läkemedel när du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar. Du kan till exempel fråga din läkare eller på ett apotek. Läs mer om läkemedel vid graviditet och amning.

Läkemedel till små barn

Barn är känsligare än vuxna för vissa läkemedel. En del läkemedel är helt olämpliga för barn. Du kan fråga på barnavårdscentralen, BVC, eller på ett apotek om du är osäker på hur du ska göra. Rådgör alltid med BVC eller vårdcentralen innan du ger receptfria läkemedel till barn under sex månader. Läs mer om att ge läkemedel till barn.

Äldre är extra känsliga

Kroppens förmåga att ta hand om läkemedel kan påverkas både av åldersförändringar i kroppen och av sjukdomar. Därför är det extra viktigt att du tar läkemedel på rätt sätt om du är äldre. Det är också viktigt att en längre tids medicinering regelbundet kontrolleras av sjukvårdspersonal. Läs mer om att ta läkemedel när man är äldre.

Till toppen av sidan