LÄKEMEDEL UTIFRÅN DIAGNOS

Läkemedel vid eksem

Behandlingen av eksem går ut på att dämpa inflammationen i huden och läka det skadade eller försvagade yttersta hudlagret. De viktigaste läkemedlen är mjukgörande medel och kortison som du smörjer på huden.

Olika läkemedel mot eksem

Det finns olika typer av läkemedel för behandling av eksem

 • Mjukgörande medel, till exempel hudkrämer.
 • Kortison.
 • Svampdödande medel.
 • Immunhämmande läkemedel.
 • Antibiotika.

Vilken behandling kan jag få?

Behandling av eksem går ut på att dämpa inflammationen och läka det yttersta skadade eller försvagade lagret i huden. Då blir huden hel och smidig igen och får tillbaka sitt skydd mot nötning, uttorkning samt irriterande och allergiframkallande ämnen.

Vilken behandling läkaren väljer beror på vilken typ av eksem du har, hur gammal du är, var på kroppen eksemet sitter och hur stora besvär du har.

En stor del av behandlingen bygger på att du själv sköter din hud med salvor och krämer. Därför kan det vara bra att prata med din läkare om vilken livssituation du har, så att behandlingen kan anpassas efter det så mycket som möjligt. Det är bra att veta att det tar tid att behandla eksem.

Den vanligaste behandlingen är att smörja med mjukgörande medel och kortison

Det är mycket viktigt att smörja in dig med mjukgörande medel för att återge huden fukt och fett som den har förlorat. Mjukgörande medel gör också att du inte lika lätt får nya eksem.

Ofta får du också kortison som dämpar inflammationen och minskar klådan. Kortison smörjer du på själva eksemet.

En orsak till så kallat mjälleksem är en jästsvamp som finns på huden och i hårbotten. Därför får du ett svampdödande medel om det är mjälleksem du har.

Viktigt att smörja på rätt sätt

Det är viktigt att du smörjer på rätt sätt. Du kan få information om rätt smörjteknik på vårdcentralen eller barnavårdscentralen.

På en del ställen, till exempel vissa vårdcentraler, hudmottagningar och barnmottagningar, finns skolor för dig som har eksem. Där får du lära dig att smörja på rätt sätt, vilka krämer som är lämpliga och vad som kan försämra eksemet.

Eksem som sitter i ansiktet eller på halsen

I ansiktet och på halsen är huden tunn, vilket gör att risken för biverkningar av kortison är högre. Då kan du i stället få smörja med immunhämmande läkemedel.

Eksem som kliar mycket

Eksem kan klia mycket, speciellt i början av en behandling. Då kan du få tabletter med en så kallad antihistamin som har en sövande effekt. Den brukar inte lindra själva klådan vid eksem men gör det lättare att sova, och då brukar eksemet bli bättre.

Svåra eksem

Du kan få prova immunhämmande läkemedel om du har svåra eksem och inte någon annan behandling fungerar.

Du kan behöva behandlas vid en hudmottagning på ett sjukhus om du har mycket klåda och blåsor som spricker och vätskar sig. Där kan du få ljusbehandling i ett särskilt solarium. Du kan också få bad med så kallad kaliumpermanganatlösning som blandas ut med ljummet vatten. Kaliumpermanganat har bakteriedödande, antiinflammatorisk och klådstillande effekt. Du kan bada hela kroppen eller endast till exempel händer eller ben. Baden kan du även göra hemma.

Mjukgörande medel

Eksem brukar börja med att du får torr, känslig och fjällande hud. Det är därför viktigt att hålla huden mjuk genom att regelbundet smörja all torr hud med mjukgörande medel. Då återfår huden fukt och fett som den förlorar när hudens yttersta lager är skadat.

Det finns många olika mjukgörande medel

Mjukgörande medel finns som kräm eller kutan emulsion. Kutan innebär att den är för huden. En emulsion har ungefär samma konsistens som en hudlotion. Kräm och emulsion innehåller olika stora andelar fett och vatten.

Det finns många olika mjukgörande medel. De kan innehålla olika fuktbindande ämnen och olika krämbaser. Därför är det bra att du själv prövar dig fram till en som fungerar bra och som du kan tänka dig att smörja dig med regelbundet. Det kan vara bra att börja med en liten förpackning.

Det går åt stora mängder kräm eller emulsion när du ska smörja in hela kroppen ett par gånger om dagen. De kan köpas receptfritt men du kan också få dem på recept av en läkare. Om du får dem på recept ingår de i högkostnadsskyddet.

Ämnen som gör att fukten stannar i huden

Mjukgörande medel innehåller olika ämnen som gör att fukten stannar i huden, till exempel karbamid, propylenglykol och glycerol. Karbamid kan svida om huden är mycket torr och särskilt på små barn. Propylenglykol är svagt bakteriedödande. En del mjukgörare innehåller även natriumklorid eller mjölksyra som gör att extra mycket fukt stannar i huden.

Smörj ofta och mycket

Det är viktigt att smörja regelbundet med mjukgörande medel. Det gäller även i perioder när eksemet är bättre, för att förebygga att besvären kommer tillbaka.

Oftast behöver du smörja flera gånger varje dag. Smörj alltid efter att huden varit i kontakt med vatten. Du kan smörja på hela kroppen.

Använd rikligt med kräm eller emulsion. Ta en ordentlig klick och massera in i huden med hela handen. Efter dusch och bad är det bra att smörja innan huden har torkat.

Det vara bra att ställa in din mjukgörare i kylen om du har besvär med klåda. Många upplever att det kliar mindre av att smörja in sig med kall kräm eller emulsion.

Biverkningar

En del som använder kräm med karbamid kan få sveda, värmekänsla, rodnad och stickningar i huden. Hudirritationen är vanligast i början av behandlingen då huden är extra känslig. Besvären brukar sedan minska eller gå över.

Exempel på mjukgörande medel

Exempel på läkemedel som innehåller karbamid:

 • Calmuril, som även innehåller mjölksyra
 • Canoderm
 • Fenuril, som även innehåller natriumklorid
 • Karbasal, som även innehåller natriumklorid.

Exempel på läkemedel som innehåller propylenglykol:

 • Locobase LPL, som även innehåller mjölksyra
 • Oviderm
 • Propyderm
 • Propyless

Läkemedel som innehåller glycerol:

 • Miniderm.

Kortison

Läkemedel som i dagligt tal kallas för kortison tillhör en läkemedelsgrupp som heter glukokortikoider. Kortison dämpar inflammation och minskar klåda.

Genom att smörja eksemet regelbundet med kortison lindras oftast besvären.

Kortison finns i olika former

Kortison finns i många olika former:

 • salva
 • kräm
 • gel
 • emulsion
 • lösning
 • skum
 • schampo.

I salvor ingår en stor andel fett. Fukten lagras under salvan samtidigt som kortisonet tränger bättre in i huden. Salva är bra om du har torr hud. Den kan kännas kladdig och vara svåra att smörja in, så därför används den oftast till natten och på mindre kroppsytor.

Krämer finns med olika fetthalter. De är lättare att smörja in än salvor och brukar vara bra att använda på dagen och på vätskande eksem, eftersom de släpper igenom vatten.

Geler innehåller inget fett och är främst avsedda för vätskande eksem och hårbevuxen hud.

Emulsioner har samma konsistens som en vanlig hudlotion och passar på hårbevuxen hud.

Lösningar är lämpliga att använda i hårbotten. De känns inte kladdiga. Lösningar som innehåller alkohol kan svida. Skum och schampo används också i hårbotten.

Finns i olika styrkor

Läkemedel med kortison delas in i fyra olika klasser beroende på styrka:

 • milt verkande (grupp I)
 • medelstarkt verkande (grupp II)
 • starkt verkande (grupp III)
 • extra starkt verkande (grupp IV).

De milda kan du köpa receptfritt på apotek. De andra är receptbelagda.

Läkemedlen innehåller olika verksamma ämnen. Det är själva ämnet som avgör om det är ett milt, medelstarkt, starkt eller extra starkt kortison. Den procentsiffra som står på förpackningen säger inget om hur starkt kortisonet är. Procentsiffran visar hur mycket av det verksamma ämnet som ingår. Till exempel kan en stark kräm vara på 0,01 procent medan en mild kräm kan vara på 1 procent.

Viktigt att använda rätt styrka

Läkaren väljer styrka utifrån vilken typ av eksem du har, var eksemet sitter, hur svårt eksemet är och hur gammal du är.

Det är vanligt att börja med starkare kortison, som dämpar eksemet inom några dagar. Efter en tid kan du få gå över till ett svagare kortison. Det viktigt att använda så svagt kortison som möjligt när du behandlas under en längre tid. Men det är också viktigt att det är tillräckligt starkt för att det ska hjälpa. Du kan behöva pröva dig fram för att hitta den styrka som fungerar bäst för dig.

Vid behandling i hudveck tränger kortisonet lättare in i huden, och då ökar effekten och risken för biverkningar. Detsamma gäller när du behandlar ställen där huden är tunn och känslig, till exempel i ansiktet, i ljumskarna, under brösten och i underlivet. Då räcker det oftast att använda ett svagare kortison. Det är viktigt att endast använda milt kortison i ansiktet. På övriga kroppen går det att använda medelstarkt kortison i hudveck under en kortare period på en till två veckor.

Onödigt att smörja med mjukgörare och kortison samtidigt

Det är onödigt att smörja med mjukgörande medel när du just har smort eksemet med kortison. Men om du vill smörja med båda vid samma tillfälle ska du smörja in kortisonet först. Kortisonet får sämre effekt om du först smörjer med mjukgörare och sedan med kortison.

Du kan till exempel smörja med mjukgörare på morgonen och kortison på kvällen om din läkare har ordinerat att du ska smörja med kortison en gång per dag.

Avsluta inte behandlingen själv

Det är viktigt att fortsätta smörja med kortison tills eksemet är läkt och klådan har försvunnit. Eksemet kan finnas under hudytan en tid efter att huden ser ut att ha läkt. Om du avbryter kortisonbehandlingen för tidigt kan eksemet komma tillbaka. Därför är det vanligt att avsluta behandlingen med en nedtrappning. Då smörjer du in dig mer sällan eller minskar styrkan på kortisonet enligt instruktioner från din läkare.

När du har avslutat behandlingen med kortison är det viktigt att fortsätta smörja in huden med mjukgörare. Mjukgörare bidrar till läkningen och har en förebyggande effekt så att de besvärsfria perioderna blir längre. Det kan ta upp till ett halvår innan hudens skydd är lika bra som det var innan du fick eksem.

Biverkningar

Risken för biverkningar är mycket liten om du använder kortison på huden så som läkaren rekommenderat. Men huden kan bli tunnare om du använder kortison under längre tid än rekommenderat eller för starkt kortison. I ansiktet kan du få rosacea eller perioral dermatit, vilka ger utslag som liknar akne.

Du kan få svampinfektioner eller bakterieinfektioner när du använder kortison.

Risken för biverkningar ökar ju starkare kortison du använder.

Eksem som inte läker

Att eksemet inte blir bättre trots att du smörjer varje dag beror ofta på så kallad underbehandling. Det kan aningen vara att du smörjer för lite eller att kortisonet är för svagt, eller båda delarna. Det kan även bero på att eksemet har blivit infekterat. Kontakta din läkare om ditt eksem inte läker.

Exempel på kortison - glukokortikoider

Milda kortisonläkemedel med hydrokortison (grupp 1):

 • Ficortril
 • Hydrokortison Trimb
 • Mildison Lipid
 • Fenuril-Hydrokortison.

Medelstarka kortisonläkemedel med klobetason, hydrokortisonbutyrat (grupp 2):

 • Emovat
 • Locoid, Locoid Crelo och Locoid Lipid.

Starka kortisonläkemedel med betametason, fluocinolon, mometason, flutikason (grupp 3):

 • Betametason Trimb
 • Betnovat
 • Bettamousse
 • Demoson
 • Elocon
 • Flutivate
 • Mometason Glenmark
 • Ovixan
 • Synalar.

Extra starka kortisonläkemedel med klobetasol (grupp 4):

 • Clobex
 • Dermovat.

Svampdödande medel mot mjälleksem

Mjälleksem brukar gå över av sig själv och oftast behövs inte någon behandling. Du kan behöva använda läkemedel om du har mycket besvär.

Till hårbotten finns ett svampdödande schampo som innehåller ketokonazol och som du kan köpa receptfritt. Du kan även behöva kortisonlösning för att lindra besvären om du har mycket klåda och rodnad.

Till mjälleksem på kroppen kan du få en kräm med kortison och svampdödande medel. I ansiktet ska det vara en med milt kortison. När klådan har försvunnit kan du fortsätta behandlingen med svampmedel utan kortison.

Du kan behöva en avfjällande behandling om du fjällar kraftigt. Du kan använda en kräm med salicylsyra, till exempel Salicylsyra 5% i Decubal.

Exempel på svampdödande medel mot mjälleksem

Svampdödande schampo:

 • Fungoral
 • Ketoconazol Actavis.

Kräm med svampdödande medel och milt kortison:

 • Cortimyk
 • Daktacort

Kräm med svampdödande medel och medelstarkt kortison:

 • Pevisone.

Kräm med enbart svampdödande medel:

 • Canesten
 • Daktar.

Immunhämmande läkemedel

Du kan få immunhämmande läkemedel som du smörjer på huden om du har svåra eksem och kortison inte hjälper eller är olämpligt att använda. Läkemedlen innehåller de verksamma ämnena pimekrolimus eller takrolimus och finns som kräm respektive salva. De minskar inflammationen i huden.

Eftersom läkemedlen inte gör huden tunnare kan de användas på känslig hud, till exempel på halsen och i ansiktet. Läkemedlen ska inte användas till barn under två år.

Du som är vuxen och har mycket svårt eksem kan behöva immunhämmande läkemedel i tablettform om ingen annan behandling fungerar. Behandling med immunhämmande läkemedel kräver provtagning, uppföljning och justering av dosen. Därför brukar denna behandlingen skötas av en hudspecialist.

När du smörjer immunhämmande läkemedel på huden

Läkemedlen verkar ofta snabbt, redan inom någon vecka.

Du ska inte använda immunhämmande läkemedel på infekterade eksem. Då ska du först få behandling mot infektionen.

Biverkningar

En del kan få sveda, rodnad och klåda i början av behandlingen med kräm eller salva.

Läs mer om biverkningar av tablettbehandling i länkarna nedan.

Exempel på immunhämmande läkemedel som du smörjer på huden

 • Protopic salva
 • Elidel kräm.

Exempel på immunhämmande läkemedel som tabletter

 • Azatioprin eller Azathioprin
 • Imurel
 • Methotrexate.

Antibiotika mot infekterade eksem

Ett eksem som försämras, sprider sig eller ser annorlunda ut kan vara infekterat. Ofta kan det märkas genom att eksemet inte blir bättre av den behandling som brukar hjälpa. Eksemet kan även vätska sig och det kan bildas små gula blåsor. Då kan du behöva behandling med antibiotika.

Bakterier som kallas stafylokocker finns normalt på huden och orsakar ofta infektion i eksem. Därför kan du få antibiotika som är riktad just mot stafylokocker. Du kan få kräm eller salva som innehåller både kortison och antibiotika att smörja på eksemet. Du kan också få antibiotika som du sväljer.

Stafylokocker tillhör hudens vanliga bakterieflora och finns därför ofta i infekterade eksem. Då kan man få antibiotika som är riktad just mot stafylokocker, till exempel läkemedel som innehåller fucidinsyra eller flukloxacillin.

Exempel på kräm och salva med kortison och antibiotika

 • Fucidin-Hydrokortison kräm
 • Betnovat med chinoform.

Läs mer om ditt läkemedel

Du kan läsa om ditt läkemedel i den bipacksedel som följer med förpackningen. Du kan även söka upp läkemedlet på fass.se och läsa bipacksedeln där.

Till toppen av sidan