LEK OCH SAGOR

Att berätta sagor

De flesta barn tycker om att lyssna på berättelser och sagor. Ett alternativ till att läsa högt för barn kan vara att själv berätta en saga. Det brukar vara både mysigt och roligt. I den här texten kan du få inspiration till sagoberättandet.

En pappa som pratar och gestikulerar med sin dotter.

Att berätta sagor kan vara ett sätt för barnet att bearbeta saker som händer i vardagen. Det kan också väcka barnets lust att läsa och skriva.

Varför berätta sagor?

Sagor kan vara inspirerande och viktiga

När du berättar en saga är du inte bunden till något speciellt innehåll. Du kan hitta på eller ändra om i berättelsen precis som du vill, det finns inget rätt eller fel. Det kan vara roligt att utnyttja friheten i sagan och hitta på en saga som passar just för barnet som lyssnar. Då kan sagan vara inspirerande och viktig för barnet. Ett exempel är att berätta sagor där barnet som lyssnar själv får vara huvudperson. Då kan till exempel en blyg treåring göra stordåd som att rädda en björn som har gått vilse i staden, eller hitta en kista med pengar och köpa godis till hela familjen. När du berättar sagor som barnet är huvudperson i kan det vara bra om barnet också är med och bestämmer hur sagan ska gå.

Hjälp att bearbeta 

Ett annat exempel är att testa att koppla berättelsen till något som är aktuellt i barnets vardag. Det kan vara ett bra sätt att tillsammans bearbeta sådant som händer. Eftersom sagan nästan alltid handlar om en form av problemlösning så kan du kanske hitta lösningar i sagan tillsammans med barnet då. Om barnet till exempel är oroligt för att få en spruta kan man öva situationen i en saga och stärka barnet genom att ge sagan ett bra slut.

Du kan också berätta om sådant som hände när barnet var litet. De flesta barn tycker om att höra sin egen historia, det är både roligt och kan stärka självkänslan. Ett annat tips är att berätta om sådant som har hänt i ens egen barndom eller senare i livet. Det kan också vara viktigt för barnet eftersom det skapar en samhörighet med den som berättar.

Alla kan vara vad som helst

Sagor kan också vara roliga för att du kan ge huvudpersonerna oväntade och roliga egenskaper. Antingen när du hittar på en ny saga, eller när du berättar en saga som redan finns. På så sätt kan du visa barnet som lyssnar att du inte behöver vara på något speciellt sätt som till exempel prinsessa, varg, pojke eller kung. Till exempel kan en flicka vara kung och en pojke prinsessa. En gammal saga kan bli helt annorlunda än originalet om du ändrar huvudpersonernas egenskaper. Den kan bli viktig för att den visar barnet att det finns många olika sätt att vara på. Du kan till exempel göra vargen i Rödluvan till operasångare och Rödluvan själv till hockeyspelare.

Sagor kan vara utvecklande för språket

En sagostund kan också vara utvecklande för barns språk på många sätt. Barnet får öva på att lyssna på språket och lär sig känna igen ord, ljud och rytmer. Om du har ett annat språk än svenska kan berättande vara ett bra sätt för barn att lära sig språket. När du berättar sagor för barn använder du ofta en lite annorlunda röst än vanligt. Då pratar du kanske långsammare än vanligt, med mer varierad melodi och med tydligare betoning av orden. Det gör språket lättare att förstå för den som lyssnar och kan vara bra för barn som lär sig språket.

Du kan också använda olika tempo och låta rösten vara olika stark. Det är bra om det blir varierande för barnet, då kan det bli roligare och mer spännande.

Kan ge lust att läsa och skriva

En bra sak med det fria innehållet i sagor är att du kan hitta på sagan tillsammans med barnet. Då får barnet en lugn stund när det kan ta plats och berätta saker själv. Det kan vara ett roligt tillfälle för barnet att prata med en vuxen som lyssnar. Om du övar lite på att hitta på sagor tillsammans så kanske det till slut är barnet som berättar sagan för den som är vuxen. Att själv vara med och berätta är ett bra sätt för barn att öva på språket, för sagor kan locka till lek med orden och innehållet. Barnet får också öva på att berätta saker i en ordningsföljd och på att komma ihåg vad som redan har hänt i sagan.

Att berätta för barn kan väcka barnets lust att läsa böcker. Om du sedan pratar med barnet om spännande berättelser och böcker som du har läst tillsammans kan det ge barnet ännu mer lust att läsa och skriva.

Hur du kan göra

Om det känns svårt att hitta på berättelser

Det kan verka svårt att berätta en saga för ett barn. Men ofta berättar du redan mycket för barnet, utan att du kanske är medveten om det. Berättande kommer automatiskt för många som pratar med barn. Det är vanligt att till exempel återberätta saker som man har varit med om tillsammans, eller berättar vad som händer just nu och vad som kommer att hända om en stund. Till exempel: "Kommer du ihåg när vi var hos farfar förra gången och det var en räv på trappan? Kommer du ihåg hur den hoppade? Nu får vi se om den har kommit tillbaka." I sådana vardagsberättelser använder du dina egna ord och din röst för att göra berättelsen spännande att lyssna på. Du kan försöka använda samma sätt att berätta också när du berättar en saga.

Börja gärna med att berätta något du själv har upplevt, kanske något som hände när du var liten. Sedan kan du ta en saga som du själv tycker om och utgå ifrån den för att göra en egen version. Det kan till exempel vara en klassisk folksaga som Vanten, Askungen, Bockarna Bruse eller Rödluvan. Du kan lära dig sagan utantill om du vill, eller utgå från de stora dragen i sagan när du berättar.

Man kan följa en enkel struktur

Nästan alla sagor följer en enkel struktur. Den kan vara bra att tänka på det när du berättar en ny saga. Om du följer strukturen blir sagan oftast spännande och rolig.

Strukturen ser ut så här. Exemplet kommer från en spansk version av folksagan om Askungen:

 • Det finns en huvudperson som befinner sig någonstans. Det kan vara en ensam prinsessa i ett jättestort slott.
 • Huvudpersonen har ett mål. Prinsessan råkar skära sig i fingret. Blodet lockar till sig en fågel som berättar för prinsessan om en prins i ett annat land som inte kan vakna från sin djupa sömn. Prinsessan bara måste resa dit för att träffa honom. Hon ger sig iväg.
 • Det finns ett hinder eller problem på vägen. Det finns odjur i havet som prinsessan måste segla över. De vägrar släppa förbi henne.
 • Det finns en lösning, som ofta är magisk. Med hjälp av lösningen kommer huvudpersonen förbi hindret. Prinsessan får hjälp av fågeln som ger henne magiska blomblad att mata odjuren med. Då försvinner odjuren ner i djupet. Prinsessan seglar vidare.
 • Det finns en avslutning. Prinsessan kommer till slut fram till prinsen och han är så vacker att han strålar där han sover. Hon ger honom en puss. Då vaknar prinsen.

Ett tips är att utgå från strukturen, men att be barnet vara med och bestämma. Du kan till exempel fråga barnet vem som ska vara huvudperson. Om barnet vill att det ska vara en katt så beskriver du katten och var den är. Då kan du fråga vad katten ska göra. Barnet kanske tycker att den ska dricka mjölk. Då kan du hitta på ett hinder, som att mjölken står högst upp i kylskåpet. Katten kommer på en magisk lösning, och så får sagan ett slut när den når mjölken.

Andra tips

 • Du kan berätta om sådant som har hänt i ditt liv, kanske i en ny version.
 • För att barnen som lyssnar ska få lättare att leva sig in i sagan kan du hitta på en egen ritual när du ska berätta en saga. Du kanske släcker ner ljuset lite eller lägger barnets täcke i soffan där du ska sitta. Ett annat sätt att hjälpa barnet att leva sig in i berättelsen är att börja varje saga med en ramsa. Som till exempel "Det var en gång för länge, länge sedan..."
 • Du kan gärna förstärka saker i sagan. Är det en skog så kan du berätta om en jättestor skog. Är det en vacker prins så är han så vacker att han strålar. Är någon arg så är den så arg som det bara går. Då blir sagan tydlig och spännande.
 • Variera röststyrkan och språket.
 • Om du vill kan du tänka på rytmen i berättandet genom att variera tempot och låta det bli tyst ibland.
 • Du kan växla mellan olika språk, det kan ge berättelsen en spännande extra dimension.
 • Du kan använda upprepning i sagan. Det kan få sagan att kännas lite magisk, som en trollformel.
 • Hitta på situationer där vanliga saker från barnets vardag hamnar i osannolika, konstiga situationer. Till exempel kanske nappen kan ge sig iväg på äventyr.
 • Du kan använda saker som leksaker eller mjukdjur när du berättar. De kan till exempel vara roliga för att förstärka en saga som Vanten, där många djur en efter en flyttar in i en vante. Eller så har du bara ett föremål som står framme som en påminnelse om vad sagan handlar om. Som till exempel en hatt eller ett äpple.
 • Bjud in barnen att delta med en roll i sagan. Det blir lättare att leva sig in om du ger dem något att hålla i eller ha på sig. Som en slips eller en solfjäder.
 • Små barn vill gärna höra samma berättelser om och om igen. Tillsammans kan ni utveckla berättelsen lite ibland, om du vill.

 

Till toppen av sidan