Aktuellt i Uppsala län

29 september 2021: Vaccination av 12–15-åringar mot covid-19 startar 11 oktober i Uppsala län

Innehållet gäller Uppsala län

Det går att boka tid för vaccination av 12–15-åringar från den 8 oktober. Drop-in för åldersgruppen öppnar 11 oktober. Barn som är 13–15 år bokar tid själva via 1177.se. Är ditt barn 12 år behöver du som förälder boka tiden genom att agera ombud på 1177.se. Man kan också ringa för att boka tid. Alla barn behöver ha vårdnadshavares samtycke för att bli vaccinerade.

Barnet måste ha fyllt 12 år för att bli vaccinerad.

Samtyckesblankett eller medföljande

Om en förälder följer med till vaccinationen behövs inte något skriftligt samtycke. Om 12–15-åringen går själv till vaccinationen behöver hen ha med sig en så kallad samtyckesblankett. Alla vårdnadshavare måste skriva på samtyckesblanketten om barnet går själv till vaccinationen. Du som är förälder kommer att få ett brev hemskickat med samtyckesblanketten. Blanketten kommer också att finnas på 1177.se för utskrift.

Om barnet kommer själv till vaccinationen utan en underskriven samtyckesblankett kommer barnet inte att kunna bli vaccinerad.

Så bokar du tid

Den 11 oktober kan barnen komma på drop-in i de vaccinationslokaler som finns nu.

Bokningen via 1177.se öppnar på eftermiddagen den 8 oktober. Barn som är 13–15 år behöver själva logga in för att boka tid via 1177.se. Läs mer om hur barn 13–15 år får eget BankID eller Freja E-legitimation.

För 12-åringar behöver vårdnadshavaren agera ombud på 1177.se och boka tiden. Läs mer om hur du agerar ombud.

Du kommer också att kunna ringa för att boka tid åt ditt barn.

I början av november kallas de barn som ännu inte vaccinerats eller bokat tid för vaccination via brev med förbokade tider.

Till toppen av sidan