Aktuellt i Uppsala län

21 januari 2022: Snabbare provsvar målet när färre ska testas för covid-19

Innehållet gäller Uppsala län

Med start idag anpassar Region Uppsala provtagningen för covid-19 utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Du som är hostig och snuvig och har möjlighet att arbeta hemifrån behöver inte längre testa dig för att avgöra om det är covid-19. Har du symtom ska du räkna med att det är covid-19 och bete dig därefter. Stanna hemma i minst fem dagar och ta hand om dig själv som man gör när man är sjuk. Gå inte ut och träffa andra personer än dem du bor med.

Nu rekommenderas PCR-testning bara till personer som har symtom och arbetar inom vård och omsorg eller andra som måste finnas på plats på sin arbetsplats eller i skolan de kommande fem dagarna. Du ska också testa sig om du har blivit ombedd att göra det, till exempel i samband med smittspårning.

Bakgrunden till den nya rekommendationen är att analyskapaciteten i hela landet har slagit i taket. Väntetiderna för att få svar på covid-19-test har blivit allt längre, i vissa fall upp till en vecka.

Folkhälsomyndigheten har också justerat flera andra bestämmelser och rekommendationer. En nyhet är att du som har haft covid-19 de senaste tre månaderna inte längre behöver isolera dig vid förkylningssymtom. Din sjukdom ska vara bekräftad med PCR- eller antigentest (snabbtest).

Folkhälsomyndigheten också ändrat karantänsbestämmelserna om någon i ditt hushåll är sjuk eller har symptom för covid-19:

  • Om du har fått tre vaccindoser eller har haft covid-19 de senaste tre månaderna behöver du inte stanna hemma.
  • Om du är ovaccinerad eller bara tagit två doser bör du stanna hemma i fem dagar. Om den i ditt hushåll som har covid-19 har fått diagnosen bekräftad och har fått förhållningsregler är det ett krav att stanna hemma.

Råd om vad du ska göra om du har covid-19 finns här.

Här får du råd om vad du själv kan göra om du är sjuk.

Till toppen av sidan