Problem att nå oss på telefon.Det här meddelandet avser Uppsala län

Just nu kan det vara svårt att nå oss på telefon på grund av driftstörning hos vår telefonileverantör. Om du inte kommer fram på telefon och behöver komma i kontakt med någon av Region Uppsalas verksamheter, ring växeln på 018-611 00 00. 

Aktuellt i Uppsala län

14 december 2021: Smittskyddsläkarens råd om du inte får tag på ett provtagningskit

Innehållet gäller Uppsala län

För tillfället är det många som vill provta sig för Covid-19. Detta har lett till att det ibland kan vara svårt att få tag på regionens egenprovtagningspåsar för PCR-test.

Om du har drabbats av detta och inte får tag i en provtagningspåse gäller följande:

 • Om du är sjuk ska du agera som om du har Covid-19 och inte vara i skolan eller på jobbet. Du ska också undvika kontakt med personer utanför ditt hushåll.
 • Om någon i din familj har Covid-19 ska du följa de förhållningsregler som finns för hushållskontakter och vara hemma i 7 dagar från den sjukes provtagningsdag.
 • Skulle du tagit prov i en smittspårning som så kallad nära kontakt och är:

  Vaccinerad 
  kan du fortsätta att gå till skola och arbete. Var extra vaksam på symtom.

  Ovaccinerad 
  ska du om möjligt arbeta hemifrån och undvika att träffa någon utanför hushållet till dess 7 dagar gått sedan du träffade den smittade. Barn kan fortsätta att gå till skolan. Var vaksam på symtom.
 • Självtest som kan köpas till exempel på apotek (antigentest) är ett möjligt alternativ om det inte går att få tag på ett av Region Uppsalas PCR-testkit. Dessa test är dock inte lika känsliga som PCR-test. Bäst fungerar antigentesten första dygnet med covid-19-symtom. Ett positivt antigentest innebär att du ska agera på samma sätt som efter ett positivt PCR-test.

Råd om vad du ska göra om du har covid-19 finns här.

Här får du råd om vad du själv kan göra om du är sjuk.

Till toppen av sidan