Ett bra sätt att bli av med rädsla är att skaffa dig kunskap. Det kan kännas bättre om du läser på hur en förlossning går till. Har du varit med om en besvärlig förlossning tidigare kan det hjälpa att ta reda på mer om vad som hände. Kanske går det att förhindra att det händer igen.
Det finns föräldrakurser som kan förbereda dig inför förlossningen.
Du kan också göra en så kallad förlossningsplan. Fundera och skriv ner hur du vill att förlossningen ska vara. Ta gärna hjälp av en barnmorska på barnmorskemottagningen. Den planen har du sedan med dig till sjukhuset när det är dags att föda.
Det kan vara en hjälp att fundera ut vad du är mest rädd. Då blir det lättare att bearbeta just den rädslan.
Rädsla för att förlora kontrollen
För många är det viktigt att hela tiden känna kontroll. Under en förlossning lämnar du delvis över kontrollen. Du kan inte kontrollera din kropp på samma sätt som du är van. Du kan vara rädd för att bete dig på ett sätt du inte skulle göra annars, till exempel att bli aggressiv, upprörd eller börja skrika.
Du som är medförälder kan inte heller kontrollera exakt vad som händer under en förlossning, vilket kan kännas jobbigt.
Sådant som kan hjälpa
Fokusera på det som faktiskt går att kontrollera. Du kan till exempel påverka hur du andas och vilken ställning du vill föda i. Du som är medförälder kan ha en klocka och kontrollera hur lång tid värkarna tar. Gå igenom tillsammans med en barnmorska vilka delar av en förlossning som du skulle vilja kontrollera.
Rädsla för att bli ensam eller att inte få hjälp
Det kan kännas viktigt att du får ha personer hos dig under förlossningen. En del är rädda för att de inte ska få den tryggheten, utan i stället kommer att känna sig ensamma. Du kan vara rädd för att ingen ska kunna följa med dig till sjukhuset när det är dags.
Du kanske har hört eller läst historier om överfulla förlossningsavdelningar där personalen inte har tid. Kanske är du rädd att bli bortglömd och att personalen inte ska hjälpa till.
Sådant som kan hjälpa
Prata med den du vill ska följa med till förlossningen. Kanske kan två närstående följa med.
Det kan också vara bra att veta hur personalen på förlossningsavdelningen arbetar. Kanske kan du besöka en avdelning innan förlossningen och höra efter hur de gör för att ta hand om alla som kommer in.
Du kan också ta hjälp av en duola. Läs mer under Stöd och behandling.
Rädsla för att det ska göra ont
En del är rädda för själva smärtan. Du kanske oroar dig för hur du ska stå ut med att ha ont länge. Du kan vara rädd för att smärtan ska bli så stark att du inte kommer att klara av den. Som medförälder kan du vara rädd för att se någon du tycker om ha ont.
Sådant som kan hjälpa
Kom ihåg att du har reservkrafter som kommer fram under förlossningsarbetet. Bland annat får du en högre halt av endorfiner, kroppens eget smärtstillande ämne. Det gör att du klarar av mycket mer smärta än annars. Och när barnets huvud trycker på blir underlivet avdomnat.
Det finns också olika metoder för att lindra smärtan.
Rädsla för skador eller död
En del är rädda för att förblöda eller för att personalen inte ska upptäcka att något har gått fel. Du kan vara rädd för att något ska vara fel med barnet eller att barnet ska skadas.
Sådant som kan hjälpa
Kom ihåg att människokroppen är gjord för att födas och att föda. Dessutom är säkerheten vid förlossningar på sjukhusen mycket hög.
Rädsla för att gå sönder
Det är vanligt att få bristningar i underlivet när barnet föds fram. Det kan vara skrämmande. Du kan vara rädd för att kroppen inte kommer att bli som förr.
Sådant som kan hjälpa
Underlivet har en god förmåga att läka. Det går också i viss mån påverka hur mycket du brister. Vid en del förlossningsställningar är det större risk att få bristningar än vid andra. Barnmorskan kan också hålla emot och hjälpa till att styra hur mycket du ska trycka på under krystningarna.
Du kan också skriva i förlossningsplanen att du vill få veta om du får bristningar och hur barnmorskan planerar att behandla.
Rädsla för sjukhus
En del som ska föda har aldrig tidigare varit patient på ett sjukhus. Det kan skapa osäkerhet. Andra kan ha dåliga minnen från sjukhus.
Sådant som kan hjälpa
Besök sjukhuset innan det är dags att föda. En del sjukhus anordnar visningar på förlossningsavdelningen för blivande föräldrar.
Rädsla för sprutor och nålar
Under en förlossning kan det hända att du behöver få en venkateter i handen eller armen. Det är för att du ska kunna få läkemedel direkt i blodet. En del smärtstillande kräver också sprutor.
Sådant som kan hjälpa
Kom ihåg att det finns smärtstillande metoder där du inte behöver bli stucken, som till exempel lustgas, tens och varma bad.
Det kan också vara bra att ta reda på mer om vilka läkemedel du kan behöva få genom en spruta och varför. Om du är rädd för att själva sticket ska göra ont är det möjligt att du kan bli insmord med bedövningssalva innan.
Rädsla hos dig som är medförälder
Det är vanligt att blivande medföräldrar är oroliga inför en förlossning. Du kanske känner press att du borde hjälpa till och stötta. Du kan känna stort ansvar, utan att kunna påverka situationen. Ofta förväntas det att du ska vara med vid förlossningen, vilket kan vara svårt om du är mycket rädd.
Sådant som kan hjälpa
Prata med en barnmorska för att få stöd och hjälp. På en del barnmorskemottagningar finns speciella grupper dit du kan få komma och prata med andra som känner likadant. Det kan också hjälpa om en annan närstående är med som extra stöd under förlossningen.
Rädsla för att bli gravid
En del vill ha barn, men vågar inte bli gravida på grund av förlossningsrädsla.
Sådant som kan hjälpa
Träffa en psykolog eller terapeut som har specialiserat sig på att behandla förlossningsrädsla. Terapiformen som brukar användas bygger ofta på kognitiv beteendeterapi, KBT.
Rädsla för kejsarsnitt
En del är rädda för att barnet ska behöva födas med kejsarsnitt. Du kan också vara rädd för att läkaren ska behöva använda sugklocka eller tång för att förlösa barnet.
Sådant som kan hjälpa
Du kan ta reda på mer om vad som händer under ett kejsarsnitt. Ta också reda på hur sugklocka och tång ser ut och fungerar.