Senast reviderad 2018-04-20

Varför får jag svår huvudvärk av vin?

Fråga

Nästan varje gång jag dricker vin blir jag fruktansvärt sjuk dagen efter även om jag bara druckit ett par glas. Jag blir inte berusad. Jag kräks och en fruktansvärd huvudvärk uppstår.

Vad kan det bero på? Jag dricker alltså inga mängder och vinet är oftast vitt.

Svar

Det är möjligt att det är det migrän du får. Vin, eller rättare sagt vissa ämnen i vinet, kan utlösa migrän. Vanligtvis är det röda viner, men det kan även vara vita som för dig.

Det här beror på ämnen, tanniner och flavonoider, som finns i kärnorna och skalen hos druvor Det blir större koncentration av såna ämnen om skal och kärnor får ligga kvar länge i druvmusten innan de silas bort. Det blir däremot mindre koncentration av dessa ämnen om kärnor och druvskal silas bort direkt efter pressningen av druvorna. Det gör att du kan tåla vissa viner hur bra som helst men inte andra.

Förutom flavonoider och tanniner kan det finnas andra ämnen i ett vin som kan ge samma besvär. Du behöver försöka komma ihåg de sorters vin som du inte får besvär av, om du vill fortsätta att dricka vin. Ett tips är att fotografera etiketten med telefonen. Du kan också behöva lära dig en del om vintillverkning för att kunna hitta de eventuella viner du tål eller inte. En del vintillverkare kan lämna uppgifter om halter av sådana ämnen i sina viner, men det brukar vara svårt att få fram de uppgifterna.

Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin