Praktiska tips inför utlandsresa

Ska du åka utomlands i sommar? Det kan vara mycket att tänka på. Vaccinationer, försäkringar och läkemedel är några saker som du bör ha koll på. Här får du tips på vad som kan vara bra att tänka på innan resan.

Behöver du en reseförsäkring?

Befinner du dig i ett nordiskt land eller inom EU, EES eller Schweiz och behöver nödvändig vård får du det till samma kostnad som de som bor i landet. För att visa att du är försäkrad i Sverige bör du ha med ett så kallat EU-kort, Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet beställer du före resan från Försäkringskassans webbplats

EU-kortet gäller inte om du reser utanför EU, EES eller Schweiz. Då bör du ha en privat reseförsäkring. 

Behöver du vaccinera dig?

Inför resan kan du behöva skydd mot smittsamma sjukdomar. Vilka vaccinationer som du behöver varierar beroende på vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och vad du ska göra i landet.

Tar du några läkemedel?

De läkemedel som du behöver ha med dig utomlands bör tas med i sin originalförpackning. På så sätt har du något att visa upp både om du behöver kontakta vården utomlands och om tullen undrar vad du har med dig. 

Om du tar läkemedel som anses vara narkotika kan du behöva ett intyg för att de ska få föras in. Det gäller vissa sömnmedel och starka smärtstillande läkemedel. Du kan få ett sådant intyg på ett apotek. 

Viktiga telefonnummer

Det kan också vara bra att samla och ta med viktiga telefonnummer. Genom ditt försäkringsbolag kan du få ett kort som innehåller viktiga telefonnummer och andra kontaktuppgifter om du behöver uppsöka vård utomlands.

När du vill ringa 1177 från ett annat land

Ring +46 771-11 77 00 för att få sjukvårdsrådgivning när du är utomlands.

På 1177.se kan du läsa om fler bra saker att tänka på inför en utlandsresa.

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter