Resa om du har en sjukdom

Skriv ut (ca 3 sidor)
Fotografi på man som besöker en vårdmottagning

Här följer några allmänna råd om vad du kan tänka på om du har en sjukdom och ska ut och resa. Det kan också vara bra att prata med en läkare. Detta som en del i planeringen och för att få särskilt anpassade råd om till exempel vaccinationer, läkemedel, värme och mat.

Skriv ut

Om du ska ut och resa förändras dina vardagliga rutiner. Detta kan ha betydelse om du har en sjukdom.

Här är några exempel på sjukdomar

Om du ska ut och resa och har en sjukdom är det bra att vara förberedd. En del patientföreningar har också informationsmaterial för resor.

Viktig att tänka på:

  • Prata med din läkare före avresa.
  • Du måste alltid kunna visa att läkemedel är för personligt bruk och medicinskt ändamål. Det kan du göra genom att ha med dig ett recept eller ett läkarintyg, eller genom att läkemedlet är försett med en apoteksetikett med ditt namn på.
  • Din sjukdom kan påverkas av utlandsresan och reseförsäkringen kan ge dig ett skydd om du behöver läkarhjälp. Det kan vara bra att se över din försäkring extra noga.

Om du har astma eller KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom

Om du har astma eller KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom

Det är en bra idé att prata med en läkare om du funderar på att göra en aktiv semester och hur du reagerar på klimatet dit du ska resa. Det kan vara bra att resa när det är låga pollenhalter och välja ett rökfritt rum. Om du har svårare form av KOL och behöver ta med dig syrgas måste du kontakta ditt flygbolag innan du bokar biljetten. Detta för att ta reda på vilka regler som gäller. Tänk på att det är viktigt att du berättar om du har andra allergier som till exempel mat, jordnöt eller pälsallergi. Ta med dig läkemedel som räcker hela resan och dessutom en reserv om hemresan skulle bli försenad eller något läkemedel kommer bort.

Fäll ihop

Om du har diabetes

Om du har diabetes

Under en resa kan det vara svårare att hålla ordning på ditt blodsocker än hemma i vardagen. Du kanske äter oftare på oregelbundna tider och har kanske svårare att beräkna hur mycket kolkydrater det finns i maten som serveras. Se till att du har druvsocker tillgängligt. Om du reser till en annan tidszon kan du inte alltid ta insulin på vanliga tider. På en resa rör du dig kanske mindre än vanligt, eller ibland mer, vilket också påverkar behovet av insulin. Du kan må sämre av en vanlig turistdiarré än andra och om du får en hudinfektion kan den bli mer svårläkt i ett fuktigt och varmt klimat.

Du bör ha med dig ungefär dubbelt så mycket insulin och sprutor som du tror ska gå åt under resan. Du kan fördela insulinet i olika delar av ditt handbagage ifall bagaget kommer bort. Du ska däremot inte förvara insulin i incheckat bagage eftersom det kan frysa i flygplanets bagageutrymme och då bli förstört. Även hög värme och direkt solljus kan förstöra insulinet. En litet kylfodral eller termos kan fungera som skydd. Du bör också ha med dig tillräckligt med nålar, blodsockermätare och tillbehören till den.

Fäll ihop

Om du har hjärt- kärlsjukdom

Om du har hjärt- kärlsjukdom

När lufttrycket sänks får hjärtat arbeta hårdare för att transportera syret runt i kroppen. Det brukar inte vara något problem med lufttrycket under flygresor, men däremot kan det innebära en påfrestning för hjärtat om du flyger direkt till ett resmål som ligger högre än 2 500 meter över havet.

När det är varmt behöver hjärtat också arbeta hårdare och det är bra att ta det lugnare än vanligt och känna efter vad du orkar.

Fäll ihop

Om du har nedsatt immunförsvar

Om du har nedsatt immunförsvar

Om du redan har ett nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller använder läkemedel som påverkar immunsystemet, exempelvis kortisontabletter eller cytostatika kan du få besvärliga diarréer av bakterier som vanligtvis bara ger lindrig turistdiarré. Ett nedsatt immunförsvar kan också göra så att du får en sämre effekt av vaccinationer. Därför är det bra att diskutera sitt vaccinationsskydd med en läkare innan resan.

Fäll ihop

Om du har en tarmsjukdom

Om du har en tarmsjukdom

Diarré kan vara ett återkommande symtom för vissa sjukdomar, exempelvis Crohns sjukdom och andra inflammatoriska tarmsjukdomar. Får du diarré på resan kan det vara svårt att veta om det är sjukdomen som har blivit värre eller om du har fått turistdiarré.

Om du har sådana sjukdomar kan det vara värt att försöka skydda sig mot turistdiarré med ett drickbart vaccin som i första hand ger skydd mot kolera och som du kan få på en vaccinationsmottagning. En läkare kan i vissa fall också skriva ut antibiotika som du kan ta på resmålet om du ändå skulle få diarré.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-11-14
Skribent och redaktör:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Rombo, läkare, infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna. Professor i infektionssjukdomar och resemedicin, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Fotograf:

Anette Andersson