Rena tänder

Skriv ut (ca 9 sidor)
Skriv ut

Hjälpmedel och teknik

Hjälpmedel och teknik

 • Borsta både tänder och tandkött

  Bakterierna finns framförallt vid tandköttskanten. Vinkla tandborsten och borsta hela tanden ända till tandköttskanten.

 • Tandborste som borstar flera sidor samtidigt och vinkelborste

  Det finns tandborstar som borstar flera ytor samtidigt (t v). En vinkelborste är särskilt effektiv till områden som är svåra att komma åt, till exempel baksidan av sista tanden vid fasta tandställningar, tandimplantat med mera (t h).

 • Tandstickor och mellanrumsborste

  Mellan tänder, kronor och fyllningar där tandborsten inte kommer åt, används tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste. En bra tandsticka är trekantig i stället för rund i formen. Tandstickor finns i trä eller plast. En mellanrumsborste finns i olika storlekar och är lämplig för stora mellanrum.

 • Protestandborste

  Det finns särskilda protestandborstar, som man kan sätta fast med sugproppar på handfatet. En vanlig tandborste kan också användas.

Regelbundna vanor ger friska tänder

Med goda vanor och bra skötsel kan man hålla tänderna friska hela livet. Genom att gå till tandläkare eller tandhygienist regelbundet kan man få kontroll över hur tänderna och tandköttet mår.

Borsta tänderna och gör rent mellan dem varje dag

Munhygien handlar om att göra tänderna rena från bakteriebeläggningar varje dag. Bakterier i munnen kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. Därför är det viktigt att såväl barn som vuxna borstar tänderna två gånger om dagen med tandborste och fluortandkräm. Dessutom behöver man som vuxen göra rent ordentligt mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar, helst en gång per dag.

Om tandköttet blöder när man gör rent mellan tänderna beror det oftast inte på att man gör fel utan på att tandköttet är irriterat för att det inte har gjorts rent på ett tag. Det brukar sluta blöda efter några dagar om man fortsätter att göra rent.

Borsta med små rörelser

Om man använder tandborsten på rätt sätt kan man borsta bort bakteriebeläggningar som sitter på tänderna. Tandborsten ska vara mjuk och tät och den bör bytas ut när stråna börjar spreta. En sliten och spretig tandborste är inte effektiv. Det är viktigt att borsta alla sidor av tänderna noga, men utan att skada tänderna eller tandköttet.

Att borsta tänderna i en bestämd ordning minskar risken för att man glömmer bort någon tandyta. Man är oftast mest noggrann i början. Ett bra tips är att börja där det är svårast att komma åt, till exempel på insidan av underkäken längst in. Bakteriebeläggningar finns framför allt vid tandköttskanten och mellan tänderna. För att beläggningar ska försvinna, gör så här:

 • Vinkla tandborsten och borsta hela tanden ända till tandköttskanten.
 • Tryck inte borsten för hårt. Det blir inte renare av hårt tryck utan risken ökar att tand eller tandkött skadas.
 • Borsta noggrant insidan, utsidan och tuggytorna. Använd små försiktiga rörelser – för borsten endast några millimeter fram och tillbaka i sidled. Hela tandborstningen bör ta ungefär 2 minuter.

Det är bra att börja och sluta borstningen på samma ställe varje gång.

Se film om tandborstning

Här kan du se en film om hur man borstar tänderna. Glöm inte att sätta på ljudet på datorn.

Olika slags tandborstar

På apotek och på många tandkliniker går det att köpa tandborstar som borstar flera ytor samtidigt. De kräver speciell teknik för att vara effektiva. Tandvårdspersonal kan ge råd om hur man ska göra.

Elektriska tandborstar finns i många olika modeller. Studier har visat att användning av eltandborste ökar möjligheten att få tänderna rena. Men det är viktigt att komma ihåg att en eltandborste inte är någon genväg. Man måste fortfarande vara noggrann när man borstar sina tänder.

Man måste själv anpassa borstens tryck mot tandytan och flytta borsten metodiskt tand för tand precis som när man borstar med en vanlig borste. Elektriska tandborstar kan särskilt underlätta för personer som har svårt att klara tandborströrelserna med vanlig borste.

Tandtråd kommer åt där det är trångt

Tandtråd är ett bra hjälpmedel för att rengöra mellan tänderna. Tandtråden är smal nog att göra rent även där det är trångt. Den kan vara lite svår att styra i början, men med instruktion och träning blir den mycket effektiv. Tandtråden kan vara rund, platt, vaxad eller ovaxad. Den kan också vara preparerad med fluor och olika smaker.

Så här används tandtråd:

 • Spänn tråden genom att vira ändarna ett par varv runt pekfingrarna och fatta tag med tummarna, eller knyt ihop trådens ändar så att en ring bildas.
 • Såga försiktigt ner tandtråden mellan tändernas kontaktpunkt. Håll tråden samtidigt lätt lutad mot ena tanden så att den kommer in på sidan av tandköttet.
 • Dra försiktigt fram och tillbaka några gånger samt uppåt och nedåt mot tandytan, från tandköttet och mot toppen på tanden. För tråden först mot ena sidan av tanden och sedan mot den andra.
 • Skölj av eller byt till en ny, ren del av tråden. Upprepa mellan alla tänder tills alla behandlats och glöm inte baksidan på tänderna som sitter längst inne i munnen.

För den som tycker att det är svårt att komma åt med händerna är tandtrådshållare ett bra hjälpmedel. Hållaren passar till all sorts tandtråd och det finns även hållare/byglar med förmonterad tandtråd för engångsbruk. Hållare finns att köpa på bland annat apotek.

Det är bäst att använda tandtråd före tandborstningen. Då kan de bakterier som rivits loss mellan tänderna borstas bort och fluoren i tandkrämen får ligga kvar mellan tänderna efter borstningen.

Se film om hur man använder tandtråd

Här kan du se en film om hur man gör rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd. Glöm inte att sätta på ljudet på datorn.

Tandsticka bra om plats finns

Tandstickan ska vara trekantig, precis som mellanrummet mellan tänderna längst ned vid tandköttet. Den är tillverkad av trä eller plast, finns i olika tjocklekar och kan vara preparerad med fluor eller mintsmak. Tandstickor är lätta att använda och är ett bra hjälpmedel för vuxna om man har plats mellan tänderna. För ungdomar, som ofta har mindre mellanrum mellan tänderna, är tandtråd ofta bättre.

Så här används tandstickan:

 • Basen på stickan ska vändas mot tandköttet.
 • För in tandstickan mellan tänderna, vid tandköttet.
 • För tandstickan fram och tillbaka några gånger.
 • Ibland kan man behöva vinkla stickan lite för att få kontakt med en större del av tandytan. Försök inte trycka in en sticka mellan tänderna om det känns för trångt.

Se film om hur man använder tandstickor

Här kan du se en film om hur man gör rent mellan tänderna med en tandsticka. Glöm inte att sätta på ljudet på datorn.

Mellanrumsborste för stora mellanrum

Mellanrumsborsten borstar rent mellan tänderna och ser ut som en liten flaskborste. Borsten består av en tunn ståltråd med nylonborst på. Den finns i olika storlekar och med olika typer av handtag.

Det är viktigt att prova ut rätt teknik och storlek tillsammans med tandvårdspersonal. Tekniken går i stort ut på att dra borsten mellan tänderna på samma sätt som med en tandsticka. Mellanrumsborstar är bra om man har stora mellanrum mellan tänderna eller har en tandbrygga. Man ska aldrig tvinga igenom en mellanrumsborste om det är för trångt mellan tänderna, utan byt då till ett smalare hjälpmedel.

Effekten av rengöringen kan också förstärkas genom att borsten doppas i fluorgel före användningen.

Se film om hur man använder mellanrumsborste

Här kan du se en film om hur man använder en mellanrumsborste. Glöm inte att sätta på ljudet på datorn.

Proteser måste också göras rena

Bakteriebeläggningar bildas även på proteser, både på utsidan och insidan. Om bakterierna får sitta kvar kan de orsaka inflammation i slemhinnan i munnen.

Det är viktigt att man gör rent avtagbara proteser både morgon och kväll. Man kan borsta protesen med vanlig tandborste, men det kan vara lättare att använda en speciell protestandborste eftersom den borsten är större. När man rengör bör man använda flytande tvål eller diskmedel, vanlig tandkräm repar protesmaterialet och protesen blir svårare att hålla ren. Om protesklister används för att protesen ska fästa bättre, ska detta tas bort vid rengöringen. Annars är risken stor att bakterierna växer i klistret. Vissa klister kan bara tas bort med speciellt avsedda rengöringstabletter.

Rengöring av andra gömställen

Vid andra typer av tandersättningar som broar, kronor och implantat ska man få individuell information och instruktion av tandläkare eller tandhygienist.

Tungan kan rengöras

På tungan finns bakterier som tillsammans med matrester och döda celler kan bilda beläggningar. Om man har beläggningar på tungan kan man pröva att försiktigt göra ren tungan med en mjuk tandborste eller en särskild tungskrapa som finns att köpa på apotek.

Fäll ihop

Tandkräm och munvatten

Tandkräm och munvatten

Bra använda fluortandkräm

En till två centimeter tandkräm på tandborsten är en lagom mängd för vuxna och barn över sex år. Välj en tandkräm som innehåller mycket fluor.

Fluor är ett naturligt ämne som stärker tänderna. Fluor tränger in i tandytan, framför allt på de ställen där det finns början till hål. Det finns olika mycket fluor i olika tandkrämssorter, men för det mesta brukar tandkräm innehålla ungefär 0,1 till 0,15 procent fluor.

Tandkräm innehåller också slipmedel som underlättar rengöringen och kan avlägsna missfärgningar.

Inte så stor betydelse vilken tandkräm man väljer

Det finns en stor mängd olika typer av tandkräm på apotek och ute i handeln. Vilket märke man väljer har inte så stor betydelse. Det viktigaste är att man väljer en tandkräm som innehåller fluor och som man tycker smakar bra.

Några tandkrämssorter anges ha speciella egenskaper, exempelvis tandkräm mot känsliga tandhalsar, sköra slemhinnor samt plack- och tandstensbildning. Det finns också tandkräm som innehåller bakteriedödande ämnen, tandkrämer med enzymer som förstärker munslemhinnans försvar mot bakterier och tandkräm för protesrengöring. Tandkräm som innehåller det antibakteriella ämnet triclosan bör inte användas av miljöskäl.

Tandkrämer som sägs ge vitare tänder, så kallade whitening-tandkrämer, innehåller slipmedel för att kunna ta bort missfärgningar. Effekten är tveksam och det finns risk för ökat slitage på tänderna.

Om man har särskilda önskemål eller funderingar kan man rådgöra med tandvårdspersonal.

Sila tandkrämen mellan tänderna

Borstar man tänderna morgon och kväll får tänderna fluortillskott två gånger per dag. För att få bättre effekt av fluor kan man efter tandborstningen ta in endast en liten mängd vatten i munnen och skölja runt med tandkräms- och vattenblandningen några sekunder innan man spottar ut. Skölj sedan inte munnen med ytterligare vatten. På så vis kan man öka inlagringen av fluor mellan tänderna, på ytor som annars är svåra att komma åt. Vänta med att äta och dricka något under minst trettio minuter efter tandborstningen.

Oftast räcker den fluor som finns i tandkräm

Fluor finns, förutom i tandkräm, även i munsköljmedel, tabletter och tuggummi. Många fluorpreparat säljs receptfritt på apotek. För de flesta räcker det att använda fluortandkräm två gånger om dagen. Om man har ökad risk för att få hål i tänderna behövs däremot ofta ett tillskott av fluor. Tandvården kan ge råd om de mest effektiva sätten att använda fluor.

Munvatten och munsköljningsmedel

Det finns en rad olika typer av munvatten eller munsköljningsmedel på marknaden. De innehåller ofta starka smakämnen som tillfälligt kan dölja dålig andedräkt. Men de har mycket begränsad effekt på munhälsan och hjälper inte till att göra rent. Endast de vätskor som innehåller fluor i tillräcklig mängd eller bakteriedödande medel har någon effekt.

Sköljer man med ett munsköljningsmedel direkt efter tandborstning så bör man kontrollera att sköljmedlet innehåller minst lika mycket fluor som tandkrämen, annars tar man bort det fluorskydd tandkrämen ger vid borstning.

Klorhexidin är ett medel som har bakteriedödande effekt och som förhindrar uppkomsten av nya bakteriebeläggningar. Medlet används oftast i samband med operationer i munnen eller efter tand- och käkskador när man har svårt att borsta tänderna. Vätskan gurglas runt i munnen cirka en minut morgon och kväll. Klorhexidin ska inte användas samtidigt med tandkräm som innehåller skummedel, eftersom klorhexidinets effekt minskar av tandkrämens skummedel. Vänta en halvtimma mellan sköljning och eventuell borstning, eller använd en tandkräm utan skummedel.

Klorhexidin kan ge bruna missfärgningar på tänderna och tungan vid längre tids användning. Missfärgningar kan minskas om man borstar tänderna noga där det är möjligt. De missfärgningar man själv inte kan borsta bort kan poleras bort hos tandvården.

Man kan också få en övergående förändrad smakupplevelse. Klorhexidin bör därför bara användas under en begränsad tid, cirka 14 dagar, om inte en tandläkare eller läkare rekommenderar annat. Medlet kan köpas receptfritt på apotek.

Läs mer:

Fäll ihop

Matens betydelse

Matens betydelse

Syror fräter på tänderna

 Hur ofta man äter och vad man äter har betydelse för tandhälsan. En del av de bakterier man har i munnen använder socker som näring och bildar syror som fräter hål i tänderna, det vill säga orsakar karies.

Låt tänderna vila mellan måltiderna

Ju oftare man äter något med socker i, desto mer syra bildas och desto större är risken att man får hål i tänderna. Det beror på att när man har ätit något med socker i sänks pH-värdet i munnen i ungefär 20 till 30 minuter. Normalt är pH-värdet i munnen 7, alltså neutralt. Om pH-värdet sjunker under 5,7 börjar tandytan att lösas upp.

Det finns socker i nästan allt man äter. Därför är risken för hål i tänderna stor om man äter ofta. Om tänderna däremot får vila mellan målen hinner saliven reparera de små skador som syran åstadkommit. Ett bra sätt att minska risken för hål i tänderna är därför att undvika småätande och att dricka vatten eller osötad dryck för att släcka törsten mellan måltiderna.
Sura livsmedel som exempelvis juice och sportdrycker kan ge frätskador på tänderna, så kallade erosioner, och bör därför inte drickas ofta.

Det finns sockerfria alternativ

Sockerfritt godis eller godis som är sötat med xylitol, till exempel tabletter och tuggummi, är alternativ som inte ger hål i tänderna. Läsk och saft som är sötad med sockerersättningsmedel, till exempel aspartam, innehåller heller inte socker. Men också drycker sötade med sockerersättningsmedel kan leda till frätskador på tänderna, eftersom de har ett lågt pH-värde.

Läs mer: Kost och tänder

Fäll ihop

Barnens tänder

Barnens tänder

Starta tidigt

När barnet får sin första tand kan man börja med tandborstningen. Använd en liten, mjuk tandborste utan tandkräm. Om man startar försiktigt och leker med tandborsten brukar det gå bra. Det är en fördel om barnet tidigt blir vant vid att borsta tänderna morgon och kväll. Det är också viktigt att barnet vänjer sig vid att någon vuxen hjälper till vid tandborstningen.

Var extra noga med tandborstningen på kvällen eftersom saliven inte rinner till i lika stora mängder på natten och därmed inte spolar bort bakterierna lika bra.

Börja med en liten klick tandkräm

Det är lämpligt att börja med tandkräm när de första kindtänderna kommer. Välj en mild tandkräm med minst 0,1 procent fluor. Ta bara lite tandkräm, ungefär som barnets lillfingernagel.

Ett litet barn kan ligga på rygg med huvudet i knät på den vuxne vid tandborstningen. Ett större barn kan stå mellan benen på den vuxne och luta sig bakåt mot hans eller hennes axel. Då ser man bättre när man borstar.

Borsta alla tänder med små, lätta gnuggrörelser. Ända upp i tioårsåldern behöver de flesta barn hjälp med tandborstningen. Annars är risken stor att tänderna inte blir riktigt rena och att bakteriebeläggningar finns kvar.

För att tandborstningen ska bli en positiv vana är det bra om man försöker göra det till något trevligt. Att samtidigt sjunga en sång eller berätta en historia kan göra att barnet upplever borstningen som något roligt.

Vatten bäst mellan måltiderna

När det gäller sötsaker är det, precis som för vuxna, viktigt att inte äta godis ofta. Det är inte mängden socker utan hur ofta man äter sötsaker som styr risken att få hål i tänderna. Att ge barnet godis enbart på lördagar är ett bra sätt att begränsa antalet tillfällen barnet äter sötsaker.

Låt barnet dricka vatten mellan måltiderna. Dryck som innehåller socker ökar risken att få hål i tänderna.

Läs mer: Hål i mjölktänder

Fäll ihop

Information på andra språk

Information på andra språk

Föräldrainformation på flera språk

Det bästa sättet att skydda barns tänder mot karies är regelbunden tandborstning med fluortandkräm. Det är innehållet i ett faktablad riktat till småbarnsföräldrar och översatt till flera olika språk. Faktabladet är framtaget av SBU, statens beredning för medicinsk utvärdering.

SBU är en myndighet som granskar och utvärderar medicinska metoder. Utvärderingarna bygger på systematiska genomgångar av vetenskaplig litteratur.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 9 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-03-28
Skribent:

Pia Gabre, övertandläkare, Folktandvårdens kansli, Uppsala

Eva Hedman, tandhygienist, Folktandvårdens kansli, Uppsala

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Birgitta E Nordström, tandläkare och vårdutvecklare, Vårdenheten, Folktandvårdens kansli, Falun

Illustratör:

Lotta Persson, Göteborg

Teknisk producent:

Ambient Media

Uppläsare:

Louise Engström