Bra mat och dryck för barns tänder

Skriv ut (ca 3 sidor)
Skriv ut

Bra mat

Bra mat

Goda matvanor ger bra tandhälsa

Mat som är bra för kroppen är oftast även bra för tänderna. Barnet bör undvika att äta sockerrik mat eftersom det innebär en stor risk för skador på tänderna. Det är inte heller bra för barnet att småäta eftersom det påverkar tänderna negativt. Ett bra upplägg är tre huvudmål och två till tre mellanmål om dagen som gör barnet mätt och ger tänderna den vila de behöver.

Ett mellanmål som är bra för tänderna kan bestå av exempelvis mjölk, en smörgås av grovt bröd med pålägg och färsk frukt. Även morots- och gurkstavar, bitar av mager ost, avocado, mandel och nötter är exempel på bra mat som inte skadar tänderna.

Man bör undvika att ge barnet bullar, kex och kakor till vardags. Det är också bra att tänka på att till exempel marmelad, sylt, fruktyoghurt, nyponsoppa, krämer och glass innehåller mycket socker. Även torkad och färsk frukt kan innehålla mycket socker och därmed skada tänderna.

Fäll ihop

Bra dryck

Bra dryck

Vänj barnet vid att dricka vatten

Vanligt dricksvatten är bäst för tänderna och därför är det bra att tidigt vänja barnet vid att dricka det. Till måltider passar mjölk eller vatten. Sockerrika drycker som saft och läsk är skadliga för tänderna och därför bör barnet endast få sådana drycker vid festligare tillfällen.

Om barnet ska dricka vatten från egen brunn bör fluorhalten vara kontrollerad. Om det innehåller för mycket fluor kan barnets dricksvatten behöva hämtas från en annan plats under de första åren.

Undvik söta drycker i nappflaska

Det är bra att lära barnet att dricka ur mugg, eftersom nappflaska kan innebära att barnet går omkring och dricker ur den mellan måltiderna och tänderna får därmed inte sin nödvändiga vila. Söta drycker som till exempel saft eller nyponsoppa bör aldrig serveras i nappflaska, eftersom det utsätter tänderna för socker under en längre tid än om barnet dricker ur en mugg.

Om barn som fått tänder äter eller dricker något annat än rent vatten vid insomnandet eller på natten ökar risken för att få hål i tänderna. Därför är det bra om ett barn som ammats eller ätit välling får avsluta måltiden med att dricka vatten. Om man har ett barn som äter på natten och man är orolig för barnets tandhälsa går det bra att kontakta barnavårdscentralen eller tandvården för råd och stöd.

Fäll ihop

Syror och bakterier

Syror och bakterier

Syror ger ökad risk för frätskador på tänderna

Att ofta dricka till exempel läsk, smaksatt kolsyrat vatten eller juice ökar risken för hål i tänderna. Det innebär också en ökad risk för frätskador på tänderna, så kallade erosionsskador. Dryckerna innehåller nämligen förutom socker även syror som kan ge skador på tänderna. Även så kallade lightdrycker utan vanligt socker kan ge frätskador. Det är inte sötningsmedlet som skadar tänderna utan syrorna.

Nästan alla drycker utom vanligt vatten, mineralvatten, mjölk och svart te är så sura att det kan orsaka frätskador. Vissa mineralvatten, till exempel Ramlösa, kan ha hög fluorhalt och är inte lämpliga för barn under sex år eftersom deras tänder håller på att bildas.

Bakterier får näring av socker

Socker är det födoämne som lättast orsakar hål i tänderna, så kallad karies. Socker ger näring åt bakterier i munnen som producerar syror som fräter hål i tänderna. Bakterierna frodas extra bra när de får socker och bildar tjocka beläggningar som kallas plack. Det här orsakar inte bara hål i tänderna utan även inflammation i tandköttet, som då lättare kan börja blöda.

Fäll ihop

Övriga råd

Övriga råd

Godisdag är en bra vana

De flesta barn upptäcker ganska snart att det finns godis, särskilt när det finns äldre syskon i familjen. När barn har fått smak för godis kan det vara en bra vana att införa en godisdag i veckan. Det kan vara på fredag eller lördag då man har det mysigt tillsammans. Godis, glass och annat sött gör minst skada på tänderna om det äts som efterrätt direkt efter maten.

Bra att låta tänderna vila

Saliven neutraliserar syrorna som bildas om det finns tillräckligt med tid mellan gångerna då barnet äter eller dricker något. Hos vuxna och större barn hjälper tunga, läppar och kinder till med att cirkulera saliven och spola bort maten. Men barn under tre år gör inte så, och det medför att mat kan ligga kvar länge i munnen. Barnet behöver därför hjälp med att skölja bort den. Låt därför gärna barnet dricka vatten eller mjölk som avslutning på måltiden.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Publicerad:
2012-10-30
Skribent:

Eva Leksell, tandläkare, specialist på barn- och ungdomstandvård, Folktandvården Blekinge

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Stecksén-Blicks, professor och specialist i pedodonti, Institutionen för odontologi, Umeå universitet