Vid en blodtrycksmätning får du oftast sitta eller ligga ner. Ibland mäts blodtrycket när du står upp.
Den som gör mätningen sätter på dig en uppblåsbar manschett med tryckmätare runt överarmen, i höjd med hjärtat. Hen sätter ett stetoskop över ett blodkärl i armbågsvecket och pumpar in luft i manschetten. Då ökar trycket i den och blodkärlet pressas samman. När trycket blir tillräckligt högt passerar inte blodet igenom blodkärlet. Den som gör mätningen släpper sakta ut trycket ur manschetten och lyssnar samtidigt i stetoskopet. När pulsljud börjar höras mäts övertrycket, det så kallade systoliska trycket. När manschettrycket minskar ändras pulsljudet och försvinner sedan. Då mäts undertrycket, det så kallade diastoliska blodtrycket.
Ibland används automatiska blodtrycksmätare. En sådan pumpar själv upp manschetten, släpper ut luften och visar blodtrycket på en digital skärm. Blodtrycksmätare som du kan använda hemma är ofta av denna typ.
Undersökningen tar någon minut och brukar inte göra ont. Ibland görs mätningen två eller flera gånger efter varandra.
24-timmars blodtrycksmätning
Blodtrycket är oftast högre när det mäts av läkare eller sköterska än när du mäter det själv hemma. Det är ett av skälen till att det blir allt vanligare att mäta blodtrycket under ett dygn istället för vid enstaka tillfällen.
En sådan mätning kallas 24-timmars blodtrycksmätning eller ambulatorisk blodtrycksmätning. Du får då ha på dig en automatisk blodtrycksmätare i ett dygn. Under denna tid mäter apparaten blodtrycket tre till fyra gånger per timme, på natten ofta bara två gånger per timme. Efter mätningen kan läkaren se hur blodtrycket ligger under dagen och hur mycket det minskar under natten.
Ibland gör läkaren denna typ av mätning för att se hur en läkemedelsbehandling av blodtrycket har fungerat.
Du kan mäta blodtrycket själv
Det kan vara bra att också mäta blodtrycket själv. Då kan du och din läkare få en tydligare bild av hur ditt blodtryck ligger. Om du är orolig för att du har ett högt blodtryck är det bra att också mäta det på en vårdcentral.
Det är viktigt att du mäter blodtrycket på rätt sätt, annars kan du få felaktiga värden. Om du är osäker på hur du ska göra kan du fråga på vårdcentralen.
Du bör gå till en vårdcentral och göra en ny mätning om du själv har mätt upp ett högt blodtryck på till exempel över 150/100 mm Hg och inte har varit i kontakt med vården innan.
Blodtrycksmätare finns att köpa till exempel på apotek.