Om motion och ändrade matvanor inte räcker kan du behöva läkemedel för att sänka blodsockervärdet, gärna till ett värde som närmar sig blodsockervärdet hos en person utan diabetes. Det är även viktigt att förebygga och behandla högt blodtryck och höga blodfetter.
Målet med behandlingen är att undvika de komplikationer som kan uppstå på grund av förhöjt blodsockervärde, till exempel skador i kroppens stora och små blodkärl.
Läkemedel vid högt blodsockervärde
Du kan behöva behandlas med blodsockersänkande läkemedel redan när du får diagnosen typ 2-diabetes, men det kan också gå flera år innan du behöver läkemedel.
Det är vanligast att börja med medicin i form av tabletter. Det finns olika typer av blodsockersänkande läkemedel som verkar på olika sätt. Vilket du får beror till exempel på din vikt och hur dina njurar fungerar.
Efter hand kan du behöva trappa upp behandlingen, ofta genom att kombinera olika sorters tabletter.
Insulin
För att uppnå ett bra blodsockervärde behöver de flesta med typ 2-diabetes så småningom komplettera behandlingen med insulin. Du kan även behöva insulin redan när du får diagnosen, men oftast dröjer det flera år. Vad som är ett bra blodsockervärde avgörs från person till person. Målsättningen diskuterar du och din läkare tillsammans.
Om du använder insulin får du själv kontrollera ditt blodsockervärde med ett blodprov i fingret. Även om du inte behandlas med insulin kan det ibland vara bra att mäta blodsockervärdet själv. Hur ofta skiljer sig från person till person, fråga din diabetessjuksköterska för att få råd.
Läkemedel vid högt blodtryck
Ett mål är att blodtrycket ska vara under 140/85 mmHg. Om du bara har något förhöjt blodtryck kan det räcka med att du äter mindre salt, går ner i vikt samt motionerar mer.
Om detta inte räcker för att sänka blodtrycket kan du behöva läkemedel för att sänka blodtrycket.
Läkemedel vid höga blodfetter
Vid typ 2-diabetes är det vanligt att ha för höga halter av skadliga blodfetter. Sammansättningen av blodfetterna blir bättre av bland annat bra matvanor, motion, att inte röka och om blodsockervärdet förbättras, men du kan behöva läkemedel för att sänka blodfetterna.
Även om du har ganska låga halter av blodfetter kan du behöva läkemedel, om du samtidigt har flera riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom. Exempel på riskfaktorer är högt blodtryck och att röka. Om du har haft hjärtinfarkt eller stroke bör du få behandling med blodfettssänkande läkemedel.
Fetmakirurgi
Fetmakirurgi, så kallad så kallad gastric bypass, vara en behandlingsmetod om du har typ 2-diabetes och följande stämmer in på dig:
- Du är under 60 år.
- Du har fetma med ett BMI-värde över 40.
- Du har svårt att uppnå bra blodsockervärden trots läkemedel och förändrade levnadsvanor.
- Du har svårt att sänka ditt blodtryck, trots läkemedel och förändrade levnadsvanor.
Återbesök
Om du har typ 2-diabetes har du rätt till regelbunden kontakt med sjukvårdspersonal som har specialkunskaper inom diabetes. Oftast är det en diabetessjuksköterska på din vårdcentral. Du träffar även din läkare på vårdcentralen regelbundet. De kan ge dig hjälp, råd och stöd, men den största delen av behandlingen sköter du själv.
Du bör gå på återbesök minst en gång per år till din läkare. Du får en kallelse när det är dags för återbesök. Syftet är att se hur behandlingen går, samt att upptäcka och behandla eventuella skador som kan uppstå på grund av diabetes.
Läkaren eller diabetessjuksköterskan kommer att göra följande:
- Mäta ditt blodtryck.
- Kontrollera blodcirkulationen och huden på fötterna.
- Ta ett HbA1c-blodprov för att se hur behandlingen går.
Du kan också få hjärtat undersök med EKG.
Viktigt att förstå
För att kunna vara aktiv i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven för att läsa den i lugn och ro.
Om du inte talar svenska har du rätt att få information på ditt eget språk, till exempel med hjälp av en språktolk. Du kan även ha rätt att få tolkhjälp vid hörselnedsättning.