Senast reviderad 2013-08-22

När ska man ta blodfettsänkande tabletter?

Fråga

Min man är 41 år och har ett högt kolesterolvärde, det ligger på 7,7. Han är lång och smal med normal kondition och övriga medicinska värden är bra. Han har blivit ordinerad Lipitor. Måste han ta dessa tabletter? Är de helt ofarliga på lång sikt? Jag har hört talas om att det finns "farliga" kolesterolsänkande tabletter, stämmer det? Hans pappa har också ett högt kolesterolvärde.

Svar

Högt kolesterolvärde i sig saknar betydelse om det inte är extremt högt, vilket kan förekomma i några få släkter. Kolesterolvärdet 7.7 är ett högt värde men inte mycket högt.

Om man däremot har ett högt kolesterolvärde och dessutom har en eller fler andra så kallade riskfaktorer så finns det oftast anledning att börja behandla detta med kostförändring och läkemedel.

Exempel på andra riskfaktorer kan vara

  • släktningar som fått hjärt-kärlsjukdom i tidig ålder (före 65 års ålder)
  • diabetes typ 2 (så kallad åldersdiabetes)
  • högt blodtryck
  • rökning
  • kronisk njursjukdom
  • övervikt

Om man redan har kärlkramp eller har haft en stroke eller en hjärtinfarkt, eller har en annan kärlsjukdom som beror på åderförkalkning är det också anledning att mycket noga behandla höga blodfetter.

Målet med behandlingen är att komma ner till ett kolesterolvärde som ligger på 5.0 eller till och med under 5.0. För att komplicera detta ytterligare kan blodfetterna sen med specialprov delas upp i LDL ("det skadliga kolesterolet") och HDL ("det nyttiga kolesterolet").
Det är viktigt att förhållandet mellan LDL och HDL är det rätta och det finns noga utarbetade regler för hur behandlingen ska skötas.

Det är riktigt att allvarliga biverkningar kan uppkomma i samband med behandling med några av de blodfettsänkande läkemedlen. Det som kan inträffa är att medlen skadar muskler i kroppen och det kommer ut ämnen i blodet som i sällsynta fall kan skada njurarna.

Musklerna kan påverkas av läkemedlen mot höga blodfetter och får man minsta ont i muskler ska man genast avbryta behandlingen och snarast kontakta sin läkare. Muskelskadorna är oftast lindriga och ofarliga, men man kan behöva ändra doseringen av läkemedlet.

Lars-Olof Hensjö, Läkare, specialist i allmänmedicin