Senast reviderad 2013-11-18

Är stroke ärftligt?

Fråga

Är stroke ärftligt? Både min farfar och pappa har haft det och nu funderar jag på hur det blir för mig?

Svar

Det går inte att bara svara ja eller nej på din fråga. Många gånger är orsaken till en stroke att blodtrycket har varit för högt, och det finns en viss ärftlighet för att få högt blodtryck. En annan orsak till stroke är att personen har diabetes. Även den sjukdomen har en hög grad av ärftlighet, när det gäller diabetes som visar sig i vuxen ålder.

En annan situation är när ett aneurysm brister. Ett aneurysm innebär en utbuktning på ett blodkärl i till exempel hjärnan. Väggen i blodkärlet blir tunn och kan brista med en plötslig blödning som följd. Även för detta tillstånd finns det en viss ärftlighet.

Men å andra sidan finns det i många fall ingen misstanke alls om någon ärftlig orsak till en stroke. Bland annat kan ökad ålder, övervikt, rökning och brist på motion också öka risken för att få stroke.

Det du kan göra är att kontrollera ditt blodtryck, blodfetterna och blodsockret samt se till att du har normal vikt och att du inte röker. Det är också viktigt att motionera regelbundet. Då har du gjort vad du kan för att förebygga att du också råkar ut för stroke.

Bengt-Olof Johansson, Läkare, specialist i allmänmedicin