Senast reviderad 2018-02-16

Är stroke ärftligt?

Fråga

Är stroke ärftligt? Både min farfar och pappa har haft det och nu funderar jag på hur det blir för mig?

Svar

Det går inte att bara svara ja eller nej på din fråga. Ibland är orsaken till en stroke att blodtrycket har varit för högt, och det finns en viss ärftlighet för att få högt blodtryck. En annan orsak till stroke är att personen har diabetes. Diabetes som visar sig i vuxen ålder har en hög grad av ärftlighet

En annan orsak till stroke är när ett aneurysm brister. Ett aneurysm innebär en medfödd utbuktning på ett blodkärl i till exempel hjärnan. Väggen i blodkärlet blir tunn och kan brista med en plötslig blödning som följd. Även för detta tillstånd finns det en viss ärftlighet.

Men å andra sidan finns det i många fall ingen misstanke alls om någon ärftlig orsak till en stroke. Bland annat kan ökad ålder, övervikt, alkohol, rökning och brist på motion också öka risken för att få stroke.

Kontrollera ditt blodtryck, blodfetter och blodsocker, för att förebygga stroke.  Försök hålla dig till normal vikt, motionera regelbundet och rök inte.

Hög alkoholkonsumtion under lång tid ökar risken för stroke. Men en stroke kan också komma vid ett enskilt tillfälle då du druckit mycket.

Du har gjort vad du kan för att förebygga stroke, om du följer ovanstående tips.

 

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin