Sexleksaker

Skriv ut (ca 3 sidor)

Det finns många olika produkter att använda när man har sex med sig själv eller andra. Sexleksaker kan användas för att göra sex mer njutningsfyllt eller för att göra det lättare att ha skön sex. Om man har en fysisk funktionsnedsättning som gör det svårare att ha sex på ett skönt sätt kan sexleksaker vara en bra hjälp.

Skriv ut

Vad finns det för olika sexleksaker?

Vad finns det för olika sexleksaker?

Sexleksaker går att köpa på en del apotek, i särskilda sexleksaksaffärer och på nätet. Det är vanligt att använda sexleksaker och är så länge de används rätt och det känns skönt helt ofarliga.

Sexleksaker finns i olika varianter, och med olika funktioner. Övergripende går det att dela in dem i några huvudgrupper.

Dildo

En dildo är en stav som är gjord i plast, latex (gummi), silikon eller jelly (ett slags gelématerial). Om det finns inbyggd vibrering kan den istället kallas för vibrator, massagestav eller massageapparat

En dildo som är gjord speciellt för att föras in ändtarmen kallas för analplugg eller buttplugg och är kortare och gjord med ett tydligt stopp. Det är för att den inte ska kunna glida in helt och hållet. För om det skulle hända kan det vara svårt att själv få ut dildon. 

Vibrator

En vibrator är ofta gjord i plast eller silikon. Den kan vara stavformad som en dildo men kan också ha andra former, exempelvis som ett ägg eller som olika typer av ringar. Det finns ringar för att sätta på penisen eller på ett finger för att stimulera klitoris. Med hjälp av vibrationer kan man stimulera könet eller andra sköna ställen på kroppen, vilket också kan öka lusten och kåtheten.

Omslutande sexleksaker

Sexleksaker som är gjorda för att omsluta en penis finns i många olika varianter. En del är gjorda för att se ut och kännas så mycket som möjligt som en vagina, mun eller rumpa. Medan andra har ett neutralt utseende men är utformade att användas på samma sätt som de med ett kroppsliknande utseende.

Penisring

Penisringar, kallas också pubesringar, finns både med och utan vibratorer och sätts runt penisroten. De är ofta gjorda i latex, silikon eller jelly. Ringar utan vibrator används för att hålla kvar blodet i penisen så mycket som möjligt. Det ger ett hårdare stånd, vilket kan höja njutningen vid samlag eller onani.

Det kan också vara ett sätt att behålla ståndet. Men innan man använder penisringar kan det vara bra att rådfråga en läkare eller någon annan kunnig inom området för att ta reda på orsaken till att det är problem med ståndet. Man bör inte heller använda ringarna mer än 20-30 minuter.

Om man har en funktionsnedsättning som till exempel ryggmärgsskada eller ryggmärgsbråck, multipel skleros eller cerebral pares kan man ha användning av en penisring. Men det är viktigt att tänka på att om man har en nedsatt handfunktion behöver det vara lätt att både få på och av ringen.

Fäll ihop

Hur kan man använda olika sexleksaker?

Hur kan man använda olika sexleksaker?

Att med vibrationer stimulera ollonet eller klitoris kan vara ett sätt att få orgasm och utlösning, själv eller tillsammans med en sexpartner. Det finns många olika ställen som är sköna att stimulera på olika sätt. 

På slidväggens framsida, mot magen, kan det kännas extra skönt med stimulans eftersom klitoris inre delar finns innanför. Ibland kallas det området för g-punkten. Det finns vibratorer framtagna för att särskilt stimulera g-punkten.

Det finns också vibratorer för prostatan, som är en körtel som sitter mellan urinblåsan, ändtarmen och där penisen börjar inne i kroppen. Att via ändtarmen stimulera prostatan med en vibrator kan kännas skönt.

Förutom det som säljs som sexleksaker finns det speciella stånd- och utlösningsvibratorer. Dessa är speciellt framtagna medicinska vibratorer om man till exempel har en ryggmärgsskada.

Fäll ihop

Vad ska man välja?

Vad ska man välja?

För att veta vad man ska välja kan det vara bra att fundera över vad man vill använda sexleksaken till, och vilken känsla man vill uppnå. En dildo utan vibration är oftast tänkt att användas för att föras in i slidan eller ändtarmen.

För stimulering av klitoris, ollonet eller någon annan del av kroppen kan det vara bättre med en vibrator. En dildo med vibrator är enkel att hålla i om man har nedsatt handfunktion och fungerar bra för att stimulera klitoris, ollon eller penisskaft.

Om man saknar hand- eller fingerfunktion kan en vibrator som sätts på fingret vara bra. Man kan också pröva en sexleksak som har fäste, som kan monteras på till exempel en vägg.

Fäll ihop

Om man har frågor

Om man har frågor

Om man av någon anledning har nedsatt känsel i underlivet kan man behöva en vibrator med extra starka vibrationer. För att få en uppfattning om hur stark vibrationen är kan man testa mot nästippen.

I många specialbutiker är de som jobbar där kunniga och kan hjälpa en att hitta det man vill ha. Om man handlar på nätet så finns ofta kommentarer från andra som handlat och satt betyg.

Var man kan gå eller vem man kan träffa kan vara olika beroende på var man bor, och vilket behov man har. Men det kan till exempel vara till en habiliteringsmottagning, kunskapscenter för funktionsnedsatta eller ryggmärgsskadeenhet.

Det finns också läkare, kuratorer, sexualrådgivare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter med extra kunskaper inom området.

Fäll ihop

Tips

Tips

Om man har av torra slemhinnor kan man använda extra glidmedel. Glidmedel kan vara vatten- eller silikonbaserade. Silikonbaserade glidmedel har det längsta effekten och torkar inte in lika fort. Om man inte använder kondom kan man även använda en oparfymerad olja De flesta kondomer är gjorda i latex och då bör man tänka på att endast använda silikon- eller vattenbaserade glidmedel, eftersom olja kan försvaga kondomen.

Det är alltid bra att använda glidmedel vid sex med sexleksaker, speciellt om man använder dem för anala samlag. Om man använder sexleksaker som en dildo när man har sex med någon annan kan det vara bra att ha en kondom på, eller tvätta den efter att den har använts

Att massera eller bli masserad med olja kan vara upphetsande och ge en skön känsla av närhet. Det går att använda en oparfymerad olja eller en hudkräm. Det finns också speciella massageoljor, ofta med doft och smak. En del framkallar också till exempel värme när de masseras in i huden. Sådana oljor, precis som hudkrämer, ska användas utanpå kroppen och inte som glidmedel. 

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Publicerad:
2014-06-30
Redaktör:

Johan Nilsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Stefan Balogh, arbetsterapeut och sexolog, BOSSE råd, stöd och kunskapscenter, Stockholm