Säkra perioder och p-appar

Skriv ut (ca 2 sidor)

Säkra perioder betyder att du undviker att ha samlag de dagar när risken att bli gravid är som störst. Det är en osäker metod.

Skriv ut

Säkra perioder kan användas tvärtom av dig som vill bli gravid. Du har då oskyddat slidsamlag de dagar det är störst risk att bli gravid.

Hur räknar jag ut när jag har säkra perioder?

Hur räknar jag ut när jag har säkra perioder?

Spermier kan överleva upp till en vecka i slidan. Den säkra perioden slutar därför fem dagar före ägglossningen om du har helt regelbunden mens. Den säkra perioden börjar igen några dagar efter ägglossningen, när ägget inte längre kan bli befruktat av en spermie.

Det går aldrig att räkna ut exakt när det är en så kallad säker period. Även om du har regelbunden mens kan det hända att ägglossningen är oregelbunden. Ägglossningen sker nämligen inte en bestämd tid efter mensen utan ungefär fjorton dagar innan nästa mens kommer. 

P-appar och p-datorer kan hjälpa dig att räkna ut dina säkra perioder

P-appar och p-datorer är inga preventivmedel utan hjälpmedel för att försöka räkna ut när det är som störst risk att bli gravid.

Vissa appar och p-datorer utgår från den kroppstemperatur du har när du vaknar. Du mäter själv din temperatur och fyller i resultatet i appen eller datorn. För att kunna mäta temperaturen på detta sätt måste du ha en termometer med två decimaler. Det funkar alltså inte med en vanlig termometer.

En del appar och p-datorer utgår från mängden av ett visst hormon i morgonurinen. Då mäter du det genom att doppa en speciell sticka i din morgonurin.

Vad kostar p-appar och p-datorer?

För en p-dator betalar du en engångskostnad. De kan kosta tretusen kronor till femtusen kronor.

P-appar varierar i pris. Du köper p-dator och p-appar på nätet och där appar säljs.

Dina flytningar kan visa när du har säkra perioder 

Det finns också metoder där du dagligen observerar ditt slidsekret, dess utseende och konsistens för att försöka räkna ut dina säkra perioder.

Fäll ihop

När passar säkra perioder?

När passar säkra perioder?

Metoden passar dig som kan tänka dig att avstå från samlag eller använda annat skydd under de dagar som det finns risk för graviditet.

Metoden passar också för dig som kan tänka dig att bli gravid eftersom det är en väldigt osäker metod.

Fäll ihop

Att tänka på om du använder dig av säkra perioder

Att tänka på om du använder dig av säkra perioder

Metoden är nästan lika osäker som att inte använda något skydd alls. Du kan aldrig vara helt säker på när du har ägglossning, även om du har regelbundna menstruationer. Metoden kan lätt leda till graviditet.

Att hålla koll på ägglossningen och räkna dagar kan vara besvärligt och du kan kanske inte ha samlag just när du har lust.

 

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2018-02-20
Redaktör:

Ida Friedmann, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.