Hormonspiral

Skriv ut (ca 2 sidor)

Hormonspiralen är några centimeter lång och ser ut som ett litet T. Den innehåller könshormonet gestagen. En hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Skriv ut

Hormonspiralen förhindrar befruktning genom att sekretet i livmoderhalsen blir så tjockt och segt att spermier inte kan tränga in i livmodern. Hormonspiralen gör även att slemhinnan i livmodern tunn och spermiernas rörlighet försämras.

Spiralen ska sitta inne i livmodern och när den är på plats ger den hela tiden ifrån sig en liten dos hormon som påverkar livmoderslemhinnan och livmoderhalsen.

Att få en hormonspiral insatt

Att få en hormonspiral insatt

Spiralen sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Just när spiralen sätts på plats kan det göra ont men det brukar gå över snabbt. Om man vill kan man ta smärtstillande tabletter innan spiralen sätts in. När spiralen väl är på plats ska den inte kännas.

Det finns hormonspiraler i tre olika styrkor och två olika storlekar. Vissa ska bytas vart femte år och vissa vart tredje år.

Den nya  spiralen kan sättas in direkt efter att den gamla tas ut. Man kan få spiralen uttagen när som helst om man vill.

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen, men eftersom hormonspiralen utsöndrar så liten mängd hormon är det ovanligt med biverkningar. En del som använder hormonspiral får akne, känner sig nedstämda eller får minskad sexlust. Vissa får oregelbundna blödningar under de första månaderna.

Hormonspiral skrivs ut på recept av en barnmorska eller en läkare.

Fäll ihop

När passar hormonspiral?

När passar hormonspiral?

Hormonspiral passar om man vill slippa tänka på att ta tabletter varje dag och om man inte vill eller kan använda preventivmedel som innehåller östrogen på grund av till exempel ärftlighet för blodpropp eller att man fått högt blodtryck av p-piller.

Hormonspiralen är också bra om man har kraftig mens, eftersom mensen blir mindre och hos en del upphör helt så länge spiralen är kvar.

All erfarenhet visar att man kan använda hormonspiral när man ammar. Spiralen kan sättas in direkt efter en förlossning, men vanligtvis görs det tidigast sex veckor efter förlossningen..

Fäll ihop

När passar inte hormonspiral?

När passar inte hormonspiral?

Hormonspiral passar inte om man vill ha regelbunden mens eftersom många som har hormonspiral inte får några blödningar.

Man känner inte av spiralen när den väl sitter på plats, men spiral passar inte om man tycker det känns konstigt eller obehagligt att ha något i kroppen.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-05-20
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.