Mens (menstruation)

Skriv ut (ca 3 sidor)

Mens är den blödning från livmodern som kvinnor får ungefär en gång i månaden från och med puberteten fram till klimakteriet. Det varierar från person till person hur ofta och hur mycket mens man har.

Skriv ut

Mens

Mens

Flickor föds med ungefär en miljon ägganlag i äggstockarna. Någon gång under puberteten börjar äggen mogna och den första ägglossningen sker. Två veckor efter ägglossningen kommer första mensen.

Menscykel kallas perioden mellan mensens första dag och nästa mens första dag. Menscykeln brukar vara mellan 21 och 35 dagar. Under menscykeln utvecklas en slemhinna på livmoderns väggar. När ägget inte blir befruktat under ägglossningen, behövs inte slemhinnan. Slemhinnan stöts då ut ur livmodern som mensblödning två veckor senare.

Fäll ihop

Hur ofta och hur länge har man mens?

Hur ofta och hur länge har man mens?

Det vanligaste är att man har mens en gång i månaden och att den varar i ungefär tre till sex dagar. Men det varierar, både mellan gångerna och mellan olika kvinnor. En del blöder längre andra blöder kortare.

Fäll ihop

Hur mycket blöder man?

Hur mycket blöder man?

Hur mycket man blöder skiljer sig från person till person. Under en mens är det normalt att blöda knappt en deciliter som mest. Men eftersom blodet blandas ut med slemhinna från livmodern upplever man det ofta som mer.

Fäll ihop

Mensskydd

Mensskydd

Det finns fyra olika mensskydd, binda, trosskydd, tampong och menskopp. Alla utom menskopp finns att köpa i de flesta mataffärer, kiosker och servicebutiker. De finns också på apotek och i automater på till exempel restauranger, barer och tågstationer. Menskopp finns att köpa på nätet och i en del hälsokostbutiker.

Många har alltid med sig mensskydd i väskan eller fickan för att ha till hands, eftersom det kan vara svårt att veta exakt när mensen kommer.

Fäll ihop

Kan man bada?

Kan man bada?

När man har mens kan man bada och duscha precis som vanligt, men det är bra att tänka på att vara noga med hygienen. Använder man tampong kan den sitta i när man badar, men man ska byta tampong när man badat färdigt.

Fäll ihop

Skjuta upp mensen

Skjuta upp mensen

Det går att flytta på mensen. Ett sätt är att göra det är med hjälp av p-piller, p-ring eller p-plåster och ett annat att äta tabletter med gulkroppshormon.

Om man använder kombinerade p-piller eller har haft p-ring, p-plåster ett tag kan man med hjälp av dessa skjuta upp mensen. Att skjuta upp mensen på detta sätt är ofarligt. Kontakta en barnmorska, gynekolog eller läkare på vårdcentralen för mer information.

Det går också att ta tabletter med gulkroppshormon för att skjuta på mensen. Även detta sätt är ofarligt. Man börjar ta tabletterna tre till fyra dagar före väntad mens och tar dem sedan under så lång tid som man vill skjuta upp mensen. Mensen brukar komma ungefär två dagar efter att man har tagit den sista tabletten. En läkare kan skriva ut tabletter med gulkroppshormon.

Fäll ihop

Om mensen är försenad

Om mensen är försenad

Det händer ibland att mensen är försenad och det är ofta helt normalt.

Om man har haft oskyddat samlag kan utebliven mensen bero på att man är gravid. Då är det bra att göra ett graviditetstest. Graviditetstest kan man köpa på ett apotek, i mataffär eller servicebutik. På de flesta barnmorskemottagningar kan man göra graviditetstest gratis.

Mensen kan också utebli av andra anledningar. Om man mår dåligt, är oroad eller stressad kan mensen fördröjas eller hoppa över ett menstillfälle. Även viktnedgång och övervikt kan påverka mensen.

Oftast återkommer mensen igen nästa månad eller månaden efter. Detta kan kännas lite obehagligt men är fullt normalt vissa perioder i livet. Är man inte gravid och mensen inte återkommer inom ett halvår ska man kontakta en läkare på vårdcentral eller en gynekologmottagning.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-07-07
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Ann Lundell, gynekolog, Gynekologmottagningen i Vallentuna