Mannens yttre könsorgan

Skriv ut (ca 2 sidor)
Skriv ut

 

Mäns könsorgan kan se ut på olika sätt. Penisar kan vara olika långa, tjocka och sneda. Olika delar kan vara prickiga, håriga och ha olika doft och färg.

 

Penisskaftet

Penisskaftet

Penisen består upp av tre svällkroppar. Två av svällkropparna går bredvid varandra på skaftets högra och vänstra sida. Det är framför allt de som gör att penis blir hård vid erektion. Den tredje svällkroppen ligger under de andra två och bildar i sin yttersta del själva ollonet. Genom den tredje svällkroppen går urinröret. Eftersom den inte blir lika hård vid erektion kan urinröret hållas öppet så att sperma kan komma ut vid utlösning.

På penisen finns inget underhudsfett och därför syns blodkärl, talgkörtlar och hårsäckar tydligt. Det kan göra att penisen kan se ådrig och knottrig ut. På undersidan av ollonet går en hudsträng från penisskaftet till ollonet, och fäster vid urinrörsmynningen. Hudsträngen kan inte töjas lika mycket som penisens övriga hud och vävnad. Vid erektion spänns därför strängen för att delvis sluta urinrörets öppning vid sex. Den kan ibland bli så spänd att den spricker. Om det händer blöder det men det är inte farligt.

Fäll ihop

Ollonet

Ollonet

Penisens yttersta del är ollonet. Det är mycket känsligt, och beröring ger ofta lustfyllda känslor. I puberteten får de flesta killar små knottror runt ollonkanten. De kallas penila papler, och består av hudceller och är helt ofarliga.

Fäll ihop

Förhud

Förhud

Förhuden sitter längst ut runt penisen och omsluter ollonet som en hudtub. Den är till för att skydda ollonet. Strax innanför öppningen på förhuden finns en speciell sorts talgkörtel. Talget smörjer huden och håller den mjuk, och skyddar mot bakterier och svamp. Talget kallas ibland för smegma.

Fäll ihop

Pungen och testiklarna

Pungen och testiklarna

Pungen är hudpåsen under penisen. I pungen finns testiklarna, bitestiklarna, blodkärl och sädesledarna. Det är ganska vanligt att den ena testikeln är större än den andra och pungen hänger då lite snett.

Testiklarna producerar könshormonet testosteron. Inuti testiklarna ligger också de spermiebildande gångarna, uppdelade i olika fack. Precis som på penisen finns inget underhudsfett i pungens hud. Därför syns talgkörtlar och hårsäckar tydligt och pungen kan se lite knottrig ut.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2013-10-29
Skribent:

Pernilla Hjort, webbredaktör, 1177 Vårdguiden

Redaktör:

Johan Nilsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Stefan Arver, androlog, Karolinska Universitetssjukhuset

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge