Mykoplasma i underlivet

Skriv ut (ca 3 sidor)

Mykoplasma i underlivet beror på en bakterie som kan överföras när du har samlag. Vanliga symtom är att det svider när du kissar och att du har flytningar, klåda eller mellanblödningar. Du kan också ha mykoplasma utan att märka det. Mykoplasma behandlas med antibiotika.

Skriv ut

Symtom

Symtom

Du kan ha mykoplasma utan att ha några symtom, men du kan ha något eller några av de här symtomen:

  • Det svider när du kissar.
  • Du har flytningar från penisen.
  • Du har annorlunda flytningar från slidan.
  • Du har mellanblödningar.
  • Du har ont i nedre delen av magen.
  • Du har ont i pungen.
Fäll ihop

När ska jag söka vård?

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning eller en hud- och könsmottagning om du har symtom som du tror beror på mykoplasma. Du kan söka vård på vilken vårdcentral, ungdomsmottagning eller hud- och könsmottagning du vill i hela landet.

Hud- och könsmottagningar heter olika saker i olika delar av landet. De kan till exempel heta venereologmottagning, könsmottagning, STD-mottagning, STI-mottagning eller Sesam. Sesam är en förkortning för sex- och samlevnadsmottagning. STD och STI är fortkortningar för Sexually Transmitted Diseases eller Sexually Transmitted Infections som betyder könssjukdomar på engelska.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Fäll ihop

Viktigt att förstå

Viktigt att förstå

För att kunna vara delaktig i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får  av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven för att läsa den i lugn och ro.

Om du inte talar svenska har du rätt att få information på ditt eget språk, till exempel med hjälp av en språktolk. Du har även rätt att få tolkhjälp vid hörselnedsättning.

Fäll ihop

Undersökningar och utredningar

Undersökningar och utredningar

På mottagningen får du träffa en barnmorska, läkare eller sjuksköterska. Du får berätta hur du mår och när och hur du har haft sex. Det är för att hen ska kunna bedöma hur troligt det är att du har fått mykoplasma.

Ofta får du lämna ett urinprov. Du kan också få lämna prov från slidan eller ändtarmen. Ibland får du själv ta provet med en tops inne på toaletten på mottagningen. Ibland är det en läkare eller barnmorska som tar provet. Varifrån proverna tas beror på hur du har haft sex och var du kan ha fått mykoplasma.

Det brukar ta ungefär en vecka innan du får provsvaret. Du kan få det via telefon eller brev, prata med den som tar provet om hur du vill ha svaret.

Om det visar sig att du har mykoplasma behöver den eller de du har haft sex med också testa sig.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

Du behöver få behandling med antibiotika om du har mykoplasma. Det förhindrar att infektionen sprider sig till äggledare och bitestiklar. Äggledarinflammation och bitestikelinflammation kan göra att det blir svårt att få till en graviditet. 

Oftast får du ta antibiotika i fem dagar. Du bör inte ha sex under tiden du tar antibiotikan, eftersom det fortfarande finns en risk att du för mykoplasman vidare till någon annan. När du har avslutat behandlingen brukar mykoplasman oftast ha läkt ut. Ibland kan du få lämna ett nytt prov efter behandlingen, för att vara säker på att mykoplasman är borta.

Mykoplasma ingår inte i smittskyddslagen. Det betyder att du måste betala för behandlingen själv. Du behöver inte heller göra en smittspårning.

Fäll ihop

Hur kan jag skydda mig mot mykoplasma?

Hur kan jag skydda mig mot mykoplasma?

Kondom skyddar mot mykoplasma om du har vaginalt eller analt samlag. Det skyddar också om du använder en dildo tillsammans med någon annan.

Risken att få en andra könssjukdomar är större om du har mykoplasma. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för infektioner.

Fäll ihop

Mer om mykoplasma

Mer om mykoplasma

Mykoplasma är en bakterie. Det finns två typer av mykoplasmabakterie. En som orsakar lunginflammation och en som orsakar mykoplasma i underlivet. Den som gör att man får mykoplasma i underlivet heter Mycoplasma genitalium.

Mycoplasma genitalium finns i slemhinnorna i framförallt urinröret och slidan. Bakterien kan också finnas i ändtarmen och i ögonen, men det är ovanligare. Bakterien överförs mellan personer när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra när man har sex. Bakterien kan också föras över genom sperma eller slidsekret. Det vanligaste sättet att få eller ge någon mykoplasma är genom vaginala samlag.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Publicerad:
2014-04-08
Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Kristina Lewis, Läkare, specialist i hud- och könssjukdomar, Cityakuten, Stockholm