Senast reviderad 2015-08-31

Kan nattskräck förekomma hos vuxna?

Fråga

Jag undrar om nattskräck kan förekomma hos vuxna? Var kan man få mer info? Vad kan man göra för att motverka nattskräck?

Svar

Ja, nattskräck kan förekomma hos vuxna, men är vanligare hos barn. Den jämställs med att gnissla tänder i sömnen eller att gå i sömnen. Nattskräck är också nära besläktat med mardrömmar.

Nattskräck skiljs från mardrömmar genom att nattskräcken är kopplad till en viss typ av förlamning som kan uppträda under sömnen, sömnparalys. När du upplever en mardröm i ett tillstånd mycket nära vakenheten och samtidigt finner att kroppen inte reagerar på grund av sömnparalys, så känns det mycket obehagligt.

När det gäller vad du kan göra åt nattskräck, så rekommenderar jag dig att läsa vår text om sömnsvårigheter. Det är viktigt med goda sömnvanor. Undvik sådant som framkallar obehagliga drömmar.

Det varierar från person till person, men man bör till exempel undvika att äta en stor måltid strax innan man går och lägger sig. Vissa läkemedel är också kända för att ge mardrömmar.

Om du tar några mediciner så kan du läsa på bipacksedeln, i Fass eller här på sajten, om medlet har mardrömmar som biverkning.

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin