Ansvaret för att få hjälpmedel i skolan delas mellan landstinget, regionen eller kommunen och skolan.
Hjälpmedel i skolan kan vara
- personliga hjälpmedel
- läromedel
- grundutrustning.
Personliga hjälpmedel
Personliga hjälpmedel i skolan är det man som elev behöver för att kompensera sin funktionsnedsättning och kunna delta i undervisningen och andra aktiviteter. Landstinget, regionen eller kommunen ansvarar för de personliga hjälpmedlen. Detta ansvar omfattar elever i
- förskola
- grundskola, inklusive särskola
- gymnasieskola
- högskola/universitet
- statlig och kommunal vuxenutbildning.
En skolform som inte omfattas är folkhögskolan.
Läromedel, grundutrustning och tillgänglighet
Läromedel är skolans ansvar. Om man är elev med en funktionsnedsättning har man ibland behov av anpassade eller särskilt utvecklade läromedel. I grundskola, inklusive särskola och specialskola, gymnasieskolan samt de fristående skolor som står under statens tillsyn, är det skolan som ska skaffa och bekosta läromedel.
Grundutrustning som behövs för att man ska kunna delta i verksamheten, till exempel bord och stolar, är skolans ansvar. Likaså har skolan skyldighet att vara tillgänglig för elever med funktionsnedsättning.
Vart vänder man sig?
För att få ett personligt hjälpmedel behöver man träffa en förskrivare det vill säga någon inom vården som bland annat utreder behovet av och skriver ut hjälpmedel. Det kan vara inom landstingets syn-, hör- eller habiliteringsverksamhet. Ofta kan man få hjälp genom den kontakt man redan har inom vården eller den man brukar ha kontakt med för att få hjälpmedel.
Man ska ta kontakt med en lärare eller med rektorn om det gäller läromedel, utrustning. och pedagogiska hjälpmedel . Man kan alltid kontakta lärare eller rektor för mer information.
Man kan också kontakta Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, som även har en söktjänst där man kan hitta läromedel som passar i specialpedagogiska sammanhang.