Om du har besvär med sömnen finns det flera saker du kan prova för att sova bättre. Ett regelbundet liv med mat och sömn på bestämda tider och med fysisk aktivitet kan förebygga sömnbesvär.
Minska stressen i ditt liv
Sömnproblem har ofta samband med stress. Det är viktigt att tänka igenom vad stressen i grunden handlar om.
Om du tror att dina sömnproblem handlar om stress och oro är det viktigt att försöka minska de aktiviteter som orsakar stressen. Det kan också vara bra att göra sådant som får kroppen att slappna av. Ett sätt är att du börjar röra mer på dig. Ett annat är att göra avslappningsövningar. Att träna mindfulness, medveten närvaro, är ytterligare ett sätt att minska stressen.
Rör på dig regelbundet
Regelbunden fysisk aktivitet gör ofta att du sover bättre. Du mår bättre, orkar mer och blir naturligt trött på kvällen när du rör dig regelbundet. Dessutom minskar stress, ångest och depression när du rör dig, vilket i sig gör att du sover bättre.
Lagom mycket fysisk aktivitet för att du ska må bra är till exempel 30 – 60 minuters rask promenad om dagen. Men det går lika bra att cykla, simma, gympa, arbeta i trädgården eller göra någon annan vardagsmotion. Det viktiga är att du rör på dig. Anpassa dig efter din ork om du är otränad.
Försök att gå ner i vikt om du snarkar
Snarkning kan störa nattsömnen, både för den som snarkar och för den som delar sovrum med någon som snarkar. Det är vanligare att du snarkar om du har övervikt. Det är bra att försöka gå ner i vikt om du är överviktig och tror att det påverkar sömnen.
Stillsamma aktiviteter före sängdags
När kroppen förbereder sig för sömn börjar den automatiskt gå ner i ett viloläge. Bland annat sjunker kroppstemperaturen och du känner dig sömnig.
Försök att ta det lugnt i en till två timmar innan du lägger dig. Det kan vara rogivande att sitta ner en stund och blunda. Att ligga still en stund i ett varmt bad kan också hjälpa dig att slappna av.
Skriv ned saker du behöver komma ihåg till morgondagen på en lapp. Då är det lättare att släppa tankar på nästa dag.
Nedvarvningen inför sömnen avbryts om du ignorerar kroppens sömnsignaler och fortsätter att vara aktiv. Då får du svårt att somna och behöver vänta tills kroppen på nytt går in i ett viloläge. Det kan dröja någon timme. Har du problem med sömnen gäller det alltså att planera din kväll och kanske inte börja nya aktiviteter just innan du ska sova.
Undvik ljus på kvällen
Dagsljuset på morgonen och dagen hjälper till att hålla ordning på din inre dygnsrytm. Undvik ljus sent på kvällen. Under sommarhalvåret kan det vara bra med en mörk rullgardin.
Även ljuset från en mobilskärm och datorskärm eller liknande kan motverka sömnen.
Undvik koffein, nikotin och alkohol
Undvik kaffe, te, läsk eller energidryck sex timmar innan du lägger dig. Prova även att minska koffeinmängden under dagtid. Du som röker eller snusar och som slutar med detta förbättrar ofta din sömn.
Ta en kort sovstund på dagen
Många som har dålig nattsömn vill gärna sova på dagen. Men somnar du djupt och sover länge påverkas nästa natts sömn.
För att få mer energi kan du pröva att sova en kort stund på dagen. Sovstunden kan kallas tupplur eller powernap. Den får inte vara längre än 30 minuter. Kommer du ner i djupsömn kan det ta tid innan du kommer igång och fungerar igen. Sovstunden ska inte heller tas för sent på dagen, då minskar den nattsömnens djup.
Låt sängen vara en sovplats
Försök att göra sängen till en lugn och avkopplande plats.
Här är några tips på vad du kan göra för att lära hjärnan att sängen har med sömn att göra:
- Se till att det är mörkt, tyst och svalt där du ska sova. Idealtemperaturen är 14-18 grader. Om du upplever att trafikbuller eller andra ljud stör dig kanske öronproppar kan hjälpa. De finns att köpa på apotek.
- Läs inte jobbpapper i sängen, sitt hellre någon annanstans när du jobbar.
- Pröva att flytta klocka eller mobil. Det kan öka stressen att titta på klockan och se hur tiden för sömn minskar, eller veta hur lång tid det är till du ska stiga upp.
- Ligg inte sömnlös länge i sängen. Gå upp ur sängen om du inte har somnat efter en halvtimme. Sängen kan i sig bli en stressfaktor om hjärnan förknippar den med sömnlösa timmar. I stället för att ligga vaken i sängen kan du göra något stillsamt, till exempel läsa eller lyssna på avslappnande musik. När du känner sig sömnig är det dags att gå tillbaka till sängen.
Du som jobbar natt
Du som har oregelbunden arbetstid eller jobbar på natten kan pröva att sova en kort stund innan du börjar arbeta. Det kan hjälpa till att förebygga den trötthet som ett nattskift medför.
Minimera jetlag om du reser
Om du reser över flera tidszoner kan din dygnsrytm hamna i obalans med den lokala tiden. Du drabbas av så kallad jetlag. Symtomen är ofta sömnrubbningar, trötthet eller överaktivitet, men också hunger och behovet av att gå på toaletten uppträder vid ”fel” tid på dygnet. Prestationsförmågan minskar under den period som omställningen varar. Det handlar ofta om tre till fyra dygn om du rest till t.ex USA s östkust.
Om du ska vara bortrest mindre än tre dagar, är det bra om du kan hålla fast vid dygnsrytmen som gäller hemma. Det kan du göra genom att undvika starkt ljus under den tid av dygnet som du vanligtvis sover.
Ska du vara borta längre tid än tre dagar bör du så fort som möjligt försöka leva efter den dygnsrytm som gäller på den plats du har rest till. Du kan påskynda anpassningen genom att vara vaken när det är ljust och äta och umgås på tider som stämmer med den nya dygnsrytmen.