Gravid i vecka 13

Vilken vecka?
Välj graviditetsvecka

Gravid i vecka 13

Andra delen av graviditeten

Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds. Med vecka 13 börjar andra delen av graviditeten, trimester två.

Fostrets utveckling

Fostret har fått lite mer vatten kring sig och kan röra sig mer obehindrat.Fostret har fått lite mer vatten kring sig och kan röra sig mer obehindrat. Det är ungefär sex centimeter långt och väger cirka 60 gram. Ögonen sitter fortfarande brett isär och öronen sitter långt ner.

Skelettet har hittills varit mjukt, men håller på att hårdna. Vid en röntgenundersökning skulle fostrets skelett också synas.

Hjärtat har slagit sedan graviditetsvecka 6. Under den tid som barnet ligger i magen har det en särskilt anpassad blodcirkulation. Hjärtat pumpar runt blodet, men det passerar inte lungorna. Eftersom fostret inte behöver använda lungorna ännu tar blodet en genväg genom hjärtat. Därför finns ett hål mellan hjärtats två förmak. När barnet föds och tar sitt första andetag trycks hålet samman.

Risken för missfall minskar betydligt nu. Få missbildningar tillkommer efter den här veckan.

I gravidkroppen

Många gravida som mår illa mår bättre nu, men en del fortsätter att må illa. Livmodern växer i en jämn takt. Det kan vara svårt att komma i sina vanliga kläder.

Funderingar och tips

Mat och dryck påverkar fostret under hela graviditeten. Du som är gravid bör välja en näringsriktig kost.

Hos barnmorskan/kontroller

Har du funderingar kring alkohol, tobak eller andra droger, tveka inte att ta upp det med barnmorskan. Om det inte finns en inbokad tid kan du ringa barnmorskan för samtal. 

Lästips

Vanliga graviditetsbesvär
Svampinfektion i underlivet
Mat under graviditeten
Alkohol under graviditet
Barn och kemikalier

Senast uppdaterad:
2015-04-16
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Helena Strevens, gynekolog och förlossningsläkare, Universitetssjukhuset i Lund

Nicme Ilia, samordningsbarnmorska, Södertälje sjukhus

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg