Gravid i vecka 10

Vilken vecka?
Välj graviditetsvecka

Gravid i vecka 10

Fostrets utveckling 

Nu kallas embryot för foster.Från den här veckan kallas embryot för foster. Nu har de flesta av kroppens organ bildats. I fortsättningen kommer de både växa till och börja fungera.

Nervcellerna utvecklas nu intensivt. Fostret är ungefär tre centimeter långt och väger runt fem gram. Huvudet är lika stort som resten av kroppen.

Ögonen och näsan syns tydligt. Tidigare låg ögonen långt ut på sidorna av huvudet, men nu är de nästan på rätt plats. Ytterörats form har bildats genom att de små knopparna på sidorna växt samman.

I gravidkroppen

För många fortsätter brösten att växa. Risken för missfall är större under de första 12 veckorna, det går inte att påverka. Blödningar tidigt i graviditeten är vanligt och behöver inte betyda missfall. 

Funderingar och tips

En del som redan har barn tycker att de ägnar barnet i magen för lite uppmärksamhet. Ofta räcker inte tiden till att vara lika uppfylld av graviditeten när det samtidigt finns äldre barn att ta hand om. 

Det kan kännas som om tiden under graviditeten går olika fort. För dig som är blivande medförälder kan den långsammaste tiden vara de första 12-13 veckorna. Graviditeten kan kännas overklig. Senare delen av graviditeten kan upplevas mer innehållsrik och som om den går betydligt snabbare.

Hos barnmorskan/kontroller

Tidigt läkarbesök brukar det ske mellan vecka 10 och 12. Under besöket har du möjlighet att få svar på frågor om graviditeten, fosterdiagnostik och förlossning. Ibland gör läkaren en gynekologisk undersökning. Läkaren kanske föreslår extra kontroller eller behandling, exempelvis ett extra ultraljud. Tillsammans kan ni göra en vårdplan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen.

Du som är blivande medförälder är givetvis välkommen att följa med.

Vid en gynekologisk undersökning kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.

Lästips

Frågor och svar om graviditet
Oro under graviditeten 

Senast uppdaterad:
2015-04-16
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Helena Strevens, gynekolog och förlossningsläkare, Universitetssjukhuset i Lund

Nicme Ilia, samordningsbarnmorska, Södertälje sjukhus

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg