Senast reviderad 2018-09-11

Vad innebär ett svar om lätta cellförändringar efter cellprovtagning?

Fråga

Efter cellprovstagning och har jag fått ett brev att jag har lätta cellförändringar. Det står att jag inte ska oroa mig, men det är klart man gör det. Kan jag påverka det själv för att det eventuellt ska läka ut? Inte använda tampong? Alltid använda kondom vid samlag, trots att jag har fast förhållande?

Svar

Du behöver inte oroa dig. Cellförändringar beror för det mesta på en tillfällig virusinfektion. Lätta cellförändringar är den vanligaste typen, och en del kan läka av sig själva.

Andra cellförändringar kan vara ett förstadium till  livmoderhalscancer. Dessa kan tas bort genom ett mindre ingrepp så att de inte utvecklas vidare till cancer. Det tar lång tid innan cellförändringar utvecklas till livmoderhalscancer, vanligen tio till femton år.

Det finns några saker du kan tänka på själv:

  • Att använda kondom är alltid ett bra skydd mot att få nya infektioner i underlivet. Men eftersom du har ett fast förhållande är det inte så stor idé med kondom, eftersom du inte utsätts för någon ny smitta.
  • Att undvika rökning är viktigt. Det finns forskning som talar för att rökare har en ökad risk för cellförändringar. Sannolikt beror det på att en koncentration av ämnen från röken samlas i sekretet från livmoderhalsen och påverkar cellerna.
  • Du behöver inte sluta använda tampong, det påverkar inte. 
  • Var noga med att gå på de gynekologiska cellprovtagningar du blir kallad till, både nu och i framtiden.

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin