Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 24

14 juni: Nu kan du som är född 1986 eller tidigare boka tid för vaccination via appen Alltid öppet. Läs mer om hur du bokar här.

Om vaccin mot covid-19

Kan jag välja vilket av vaccinen mot covid-19 jag får?

Fråga

Kan jag välja vilket av vaccinen mot covid-19 jag får?

Svar

Nej, du kan inte välja vaccin. Sådant som påverkar vilket vaccin du får är följande:

  • Hur många doser regionerna får av de olika vaccinen.
  • När vaccinet kommer till regionen.
  • Om du är allergisk mot något ämne som finns i ett särskilt vaccin.
  • Din ålder, alla vaccin ges inte till personer under 65 år. Men du som redan har fått en dos med Astra Zenecas vaccin kan välja att fortsätta med det om du är under 65 år.
  • Om du får behandling med dialys eller har genomgått en organtransplantation eller benmärgstransplantation.

Alla vaccin är godkända av Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Alla vacciner ger ett bra skydd när du har fått samtliga doser.

Stockholms län

Region Stockholm använder Astra Zenecas vaccin i den grupp där vaccinet är rekommenderat för användning av Folkhälsomyndigheten – personer födda 1956 och tidigare. Du har rätt att avstå från vaccination, men då vi behöver vaccinera så många som möjligt och andra åldersgrupper inte kan få Astra Zenecas vaccin kommer det inte att vara möjligt att välja ett annat vaccin under tiden pandemivaccinationen pågår. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska samma vaccinsort ges i dos 1 och dos 2 med undantag om du till exempel är född 1957 eller senare och fick din första dos med Astra Zeneca eller allergiska reaktioner.

Till toppen av sidan