Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 15

16 april: Nu är det även möjligt för dig som är född 1956 och tidigare att boka vaccination för covid-19. Läs om hur du bokar här.

BOKA TID FÖR VACCINATION MOT COVID-19 I STOCKHOLMS LÄN

Född 1942-1946 – så bokar du

Innehållet gäller Stockholms län

Nu kan du som är född 1942 till 1946 boka tid för kostnadsfri vaccination mot covid-19. I dagsläget finns möjlighet att boka tid på tio mottagningar men fler mottagningar tillkommer. Du kan även kontakta den vårdcentral du är listad hos.

Så här kan du som är född 1942-1946 boka vaccination:

  • Boka tid via appen Alltid öppet.
  • Ring din vårdcentral eller kontakta dem digitalt till exempel via en app om de erbjuder en sådan. 
  • Logga in via 1177 med BankId och se om din vårdcentral har tillgängliga tider att boka.

Om du bokar via appen Alltid öppet – gör så här:

  1. Ladda ner appen till din telefon eller surfplatta från Appstore eller Google Play. Du behöver också BankID eller Freja e-id plus.
  2. Öppna appen Alltid öppet och legitimera dig med BankID eller med Freja e-id plus
  3. Klicka på ”Vaccination mot covid-19”
  4. Svara på några frågor i en hälsodeklaration
  5. Välj dag och tid för vaccinationen.

Många av vaccinationsmottagningarna har helgöppet. För närvarande går det att boka tid på vaccinationsmottagningar i

Haninge: Torvalla IP
Huddinge: Karolinska Universitetssjukhuset
Johanneshov: Kulturarenan Fållan
Kista: Kistamässan
Nacka: Nacka Strandsmässan i Nacka (öppnar vecka 16).
Norrtälje: Tullportsgatan
Solna: Karolinska Universitetslaboratoriet
Stockholms innerstad: Sabbatsbergs sjukhus
Stockholms innerstad: Filadelfiakyrkan vid Sankt Eriksplan (öppnar vecka 16)
Stockholms innerstad: Odengatan 65
Södertälje: Södertälje vaccinationsenhet (öppnar vecka 16)
Rinkeby: Bredbyskolan (öppnar vecka 16)
Täby: Kommunhuset
Älvsjö: Stockholmsmässan

Du ser adressen till vaccinationsmottagningen när du loggat in i appen.

Vid hög belastning kan det vara svårt att logga in i appen. Försök då igen lite senare. Är tiderna slut kan du försöka igen nästa dag. Det kommer nya tider vartefter.

Om vaccinationen

Vaccination mot covid-19 är kostnadsfri för alla, detta inkluderar till exempel dig som saknar svenskt personnummer, som är gäststudent eller asylsökande.

På sidan Om vaccin mot covid-19 får du mer information om vaccinet och eventuella biverkningar. Där får du också information om vad som gäller i andra regioner än i Region Stockholm, genom att välja din region högst upp på sidan.

En hälsodeklaration lämnas till vaccinationspersonalen

Det har skickats ut ett brev om hur bokningarna går till som även innehåller en hälsodeklaration. Den kan du fylla i och lämna till personalen när du vaccineras. 

Är du inte folkbokförd i Stockholms län har du inte fått något brev. Då kan du istället kontakta din vårdcentral på det sätt som du brukar. Om du inte är listad på någon vårdcentral kan du också kontakta valfri vård­central i länet för att boka vaccination.

1177 på telefon kan inte hjälpa till att boka tid för vaccination, men du kan ringa 1177 för att få kontaktuppgifter eller få reda på vilken vårdcentral du är listad på.

Hjälp till att hålla vaccinationen smittsäker

Tänk på att komma i tid till din bokade tid för vaccination, men kom inte för tidigt. Kom max 5-10 minuter före din bokad tid annars finns det en risk för trängsel och köbildning.

För att minska smittrisken ytterligare, behöver du bära munskydd vid ditt vaccinationstillfälle. Om du saknar munskydd, kan du säga till när du kommer så ser personalen till att du får ett. De som vaccinerar har skyddsutrustning enligt gällande hygienrutiner. 

Läs mer om vad du ska tänka på inför din vaccination här.

Vaccination av dos två

Det är viktigt att du som vaccinerats med en dos även tar din andra dos så att skyddet blir långvarigt.

Om du vaccinerat dig på vårdcentral får du tid för andra dosen på plats, när du vaccineras med första dosen. Du vaccineras på samma vårdcentral både för dos ett och dos två.

Om du bokat dos ett på en vaccinationsmottagning via appen Alltid öppet, får du ett sms när det är möjligt att boka dos två, tidigast 20 dagar i förväg. Du bokar då själv tid för dos två i appen. Eftersom du ska vaccineras med samma vaccinsort kommer du att erbjudas den mottagning som har det vaccin som du fick i dos ett, det behöver inte bli den mottagning där du tog dos ett.

Du kan i nuläget inte vaccinera dig med en dos på vårdcentral och den andra på vaccinationsmottagning, eller vice versa.

Boka om eller avboka din tid

Om du får förhinder, får symtom som påminner om covid-19 eller blir sjuk måste du omboka/avboka din tid.

  • Om du har bokat en tid i appen Alltid öppet kan du även avboka tiden där. Du kan inte omboka en tid utan måste avboka och boka in en ny tid. Gå in under Mina ärenden/ Mottagningsbesök och välj Avboka.
  • Om du har bokat din tid genom att logga in på 1177.se behöver du logga in för att se om din vårdcentral erbjuder digital avbokning/ombokning. Om de inte erbjuder det behöver du ringa för att avboka.

Bor du i Norrtälje kommun?

Hur din bokning för vaccination går till beror på vilken vårdcentral du är listad på. Du kommer inom kort få hem ett bokningsbrev från Region Stockholm. I brevet finns det information om hur du går tillväga för att boka tid för vaccination. Om du inte är listad på någon vårdcentral kan du kontakta valfri vårdcentral i kommunen för vaccination.

Frågor och svar

Kan jag välja vilket vaccin jag får? Jag använder blodförtunnande läkemedel, kan jag vaccinera mig? Kan jag få sjukresa till min vaccination?

Här kan du läsa frågor och svar om vaccination mot covid-19.

Till toppen av sidan