Lämna prov och få provsvar om covid-19

Ska du göra ett gurgeltest för att se om du har covid-19?

Innehållet gäller Stockholms län

Skolorna har nu möjlighet att skicka med dig som elev ett provtagningskit så att du kan lämna ett prov för covid-19. Det kallas gurgeltest eftersom du sköljer munnen och gurglar med en vätska som smakar salt (koksalt).

Coronasmittan sprids snabbt och ibland blir elever och lärare sjuka. Ett effektivt sätt att stoppa smittans spridning är att ta prov för covid-19 från personer som har träffat en smittad person. På så vis kan man snabbt upptäcka de som har covid-19 men som inte själva känner sig sjuka.

Du kan få göra ett gurgeltest om en eller flera personer på din skola har fått covid-19.  Ofta testas hela klasser eller arbetsgrupper. Det är frivilligt att testa sig.

Med provtagningskitet får du också ett brev som du ska läsa med dina föräldrar eller vårdnadshavare.

Film om hur hur provtagningen går till

Så här gör du

  • Följ instruktionerna som ligger i påsen med gurgeltestet.
  • Logga in här på 1177.se och registrera provet.
  • Gör provet enligt instruktionerna.

Ta med provet tillbaka till skolan nästa vardag. Har du fått hem provtagningskitet en fredag – boka hämtning hemma hos dig under helgen, enligt instruktionerna.

Om ditt barn inte har e-legitimation

Om ditt barn är över 13 år behöver hen ett eget BankId eller Freja eID Plus för att legitimera sig på 1177.se. Om ditt barn inte har ett sådant kan ni ringa till telefonbokningen på 08–428 429 30 och hämta ut ett vanligt PCR-prov på ett apotek.

När kommer provsvaret?

Du får provsvaret inom cirka 24 timmar. Logga in och läs provsvaret här.

I väntan på provsvaret kan du gå i skolan om du känner dig frisk.

Vad händer om det blir ett positivt provsvar?

Om du skulle få ett positivt provsvar, som alltså visar att du har covid-19 kommer du att bli uppringd av regionens smittspårningsteam. De berättar då vilka regler som gäller för att du ska undvika att smitta andra. Att det finns särskilda regler beror på att covid-19 klassas som en samhällsfarlig sjukdom och omfattas av smittskyddslagen.

Mer information om covid-19, provtagning och vaccination

Till toppen av sidan