Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 8

24 februari: Nu har de som bor på ett äldreboende fått sina två vaccinationsdoser. Nu pågår vaccinationen av dem som har hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser och ASIH. Läs om när det blir din tur här.

LÄMNA PROV OCH FÅ PROVSVAR OM COVID-19

PCR-test för dig som är sjuk

Innehållet gäller Stockholms län

Om du har symtom på covid-19 som inte går över på 24 timmar kan du boka ett PCR-test. Patienter, vård- och omsorgspersonal samt de som bor på äldreboenden prioriteras, så boka bara test om du har symtom eller om vården rekommenderar det. Om du behöver vård ska du ringa 1177.

I Region Stockholm har du möjlighet att boka 1 kostnadsfritt hemtest samt 1 kostnadsfritt drive-in-test under en 14-dagarsperiod. Det visar om det finns virus i dina luftvägar och lämnas när du har hosta, ont i halsen, lukt- och smakbortfall eller något annat symtom som kan stämma med covid-19

Varje vardag släpps nya bokningsbara tider och om de skulle ta slut stänger bokningen. Då får du pröva att boka nästa dag. Det är viktigt att du stannar hemma om du har symtom även om du inte kunnat beställa ett prov.

Befinner du dig i någon annan del av Sverige - läs på följande sida och byt även region högst upp till vänster på sidan.

Så här bokar du

 1. Börja med att ladda ner appen ”Alltid öppet” till din telefon eller surfplatta från Appstore eller Google Play. Du behöver mobilt BankID.
 2. I appen klickar du på ”Provtagning för covid-19”.
 3. Du får nu svara på några frågor och får en kod/beställningsnyckel. Spara koden.
 4. Klicka på länken i Alltid öppet-appen som leder till beställning och tidsbokning på 1177.se
 5. Du kan välja Drive-in-test eller Hemtest 

Vad gäller för barn?

Alla som är över sex år kan lämna prov på detta sätt. Yngre barn behöver oftast inte lämna prov.

För barn mellan 6 och 12 år behöver du vara ombud för barnet både i Alltid öppet-appen och på 1177.se. Det är också du som tar provet på ditt barn. Läs om hur du blir ombud här.

I ombudsläget kan du som har barn också välja att hämta upp ett provtagnings-set på ett laboratorium. Du åker sen hem och ta provet på ditt barn och lämnar därefter in provet på laboratoriet. Den som hämtar testet måste vara frisk. Sjuka barn kan inte följa med. 

Om ditt barn behöver medicinsk bedömning kan du också kontakta vårdcentralen och boka provtagning.

Är barnet 13 år eller äldre behöver hen skaffa ett eget mobilt BankId (mobilt SäkerhetsId, som många banker erbjuder, räcker inte). Ni kan också kontakta er vårdcentral och höra om barnet kan bli provtaget genom dem.

Vad gäller för mig inom vård och samhällsnyttig verksamhet?

Vad gäller för mig som inte bor i Stockholms län?

För att använda bokningen ovan behöver du vara folkbokförd i Region Stockholm. Är du på tillfälligt besök, turist eller arbetar här under en kortare tid, kan du kontakta valfri vårdcentral. Du behöver alltså inte vara listad på vårdcentralen ifråga.

Vad gäller för mig som varit utomlands?

Har du varit utomlands ska du stanna hemma medan du väntar på att få/kunna lämna prov för covid-19 och tills du har fått provsvaret. Du rekommenderas att ta ett första prov direkt efter resan samt på den femte dagen efter det att du kommit till Sverige.

Läs mer om provtagning och hur du bokar test om du nyligen varit utomlands

Mer om provtagning för dig som är sjuk

All provtagning som sker i Region Stockholms regi och som bokas via appen Alltid Öppet och 1177.se är kostnadsfri.

Om du har allvarliga symtom, är det viktigt att du kontaktar vården. Ring 1177 så får du råd om hur du bäst får hjälp med dina besvär.

Till dig som inte har mobilt BankID

Om du saknar mobilt BankId, inte har något personnummer eller har skyddat id kan du kontakta din vårdcentral så hjälper de dig vidare.

Hur går provtagningen till?

 • du bokar tid till en mobil provtagningsstation och åker dit med bil, får ett provtagningspaket och tar provet på dig själv när du sitter i bilen.
 • du får ett provtagningspaket hemskickat, provtar dig själv och sedan hämtas provet upp. Du får instruktioner om hur detta går till.

Två olika provtagnings-set
Det finns två olika provtagnings-set som används. Det är därför viktigt att du läser instruktionen noga som följer med ditt provtagnings-set:

 1. Provet tas i näsa, svalg och i saliv som du samlat i en kopp, med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier.
  Instruktion om hur du tar ett näsa,- svalg,- och salivprov (pdf)
 2. Provet tas i näsa, svalg och i saliv som du samlat i en kopp, med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier. I detta provtagnings-set finns också en behållare med koksaltlösning som ska tömmas i provröret när provet tagits i näsa, svalg och saliv.
  Instruktion om hur du tar ett näsa,- svalg,- och salivprov med koksaltlösning (pdf)

Film om prov i näsa, svalg och saliv

Hur får jag provsvaret?

Svaret på hemtest och drive-in-test kommer oftast inom 2-3 dagar, men det kan ta längre tid beroende på mängden prover som tas inom vården. Under den tiden ska du stanna hemma och följa råden för att skydda andra från att bli smittade.

Läs mer om vad provsvaret betyder och vad du kan göra om ditt provsvar är försenat.

Frågor och svar

Supportvägar

För allmänna frågor om covid-19, ring 11313

För sjukvårdsrådgivning och vägledning i vården, ring 1177. Observera att sjuksköterskorna som svarar på 1177 inte kan hjälpa dig med frågor om din egen provhantering. Vare sig tekniska frågor eller frågor om bokning, remisser, provsvar, eller att hjälpa dig att läsa upp din journal.

Till toppen av sidan