LÄMNA PROV OCH FÅ PROVSVAR OM COVID-19

Provtagning för dig som är sjuk

Innehållet gäller Stockholms län

Om du har symtom på covid-19 som inte går över på 24 timmar kan du boka ett PCR-test. Patienter, vård- och omsorgspersonal samt de som bor på äldreboenden prioriteras när det gäller provtagningen, så boka bara test om du har symtom eller om vården rekommenderar det. Nya tider läggs regelbundet upp till såväl hemtest som drive-in-stationerna. Om tiderna är slut, kan du försöka boka nästa dag om du fortfarande har symtom. Och om du behöver vård ska du ringa 1177 som hjälper dig.

Varje vardag släpps ett antal bokningar för hemtester. Bokningen öppnar klockan 11.00 och stänger när dagens tester är slut. Provtagningen måste till största delen gå till patienter och boende på SÄBO. Därför kommer det fortfarande vara svårt att beställa ett hemtest och tid för drive in-test för den som inte behöver vård. Det är viktigt att du stannar hemma om du har symtom även om du inte kunnat beställa ett prov.

Här kan du läsa om bakgrunden till varför testerna behöver begränsas samt vad du skall göra om du har symtom - men inte kan testa dig. 

Jobbar du inom vård och omsorg?

Om du jobbar inom vård, omsorg, hemtjänst, socialpsykiatri eller med personer med funktionsnedsättning kan du boka ett prioriterat test som sedan budas hem till dig

Har du ett samhällsviktigt jobb?

Då har du möjlighet att boka ett prioriterat test.

Hur många test kan jag beställa?

För att så många som möjligt ska få provta sig kan du under en 30-dagarsperiod boka ett (1) hemtest samt ett (1) drive-in-test. Blir du sjuk igen ska du stanna hemma, isolera dig och kontakta vården om du får allvarliga symtom.

Du kan bara boka hemtest via appen Alltid öppet och 1177.se.

Det finns inga möjligheter att boka hemtest eller tid på en drive-in station annat än via appen Alltid öppet och 1177.se.

 • Sjuksköterskorna på 1177 på telefon, supporten för 1177.se eller appen Alltid öppet kan inte hjälpa dig att boka.
 • De mottagningar som utför antikroppstest kan inte utföra PCR-test.

Du kan också boka tid hos en privat vårdgivare, men då är inte testet kostnadsfritt.

Om du har allvarliga symtom, är det viktigt att du kontaktar vården. Ring 1177 så får du råd om hur du bäst får hjälp med dina besvär.

Boka via appen Alltid öppet och 1177.se

Ett PCR-prov visar om det finns virus i dina luftvägar och tas när du har hosta, ont i halsen, lukt- och smakbortfall eller något annat symtom som kan stämma med covid-19

Gör så här

 1. Börja med att ladda ner appen ”Alltid öppet” till din telefon eller surfplatta från Appstore eller Google Play. Du behöver mobilt BankID.
 2. I appen klickar du på ”Provtagning för covid-19”.
 3. Du får nu svara på några frågor och får en kod/beställningsnyckel. Spara koden.

Klicka på länken nedan och välj antingen:

 • Drive-in-test för dig som är sjuk.
 • Hemtest för dig som är sjuk. OBS! Gäller för alla över 13 år och det krävs vägförbindelse.


 

För att undvika smitta är det viktigt att du som har tecken på covid-19 inte möter andra. Därför erbjuder vi provtagning på olika platser där det går att hålla avstånd.

Kostnadsfria test

För att använda de digitala tjänsterna behöver du vara folkbokförd i Region Stockholm. Är du på tillfälligt besök, turist eller arbetar i regionen kan du kontakta valfri vårdcentral. All provtagning som sker i Region Stockholms regi är kostnadsfri.

Vad gäller för barn?

Barn som är över sex år kan lämna prov. Yngre barn behöver oftast inte lämna prov.

Barn 6-12 år

Det finns tre sätt att boka provtagning för ditt barn som är mellan 6 och 12 år.

 1. För dig som har bil: boka tid på en drive-in-station via Alltid Öppet-appen och 1177.se.
 2. Boka tid och hämta upp ett provtagnings-set på ett laboratorium via Alltid Öppet-appen och 1177.se. Åk sen hem och ta provet på ditt barn och lämna därefter in provet på laboratoriet. Den som hämtar testet måste vara frisk. Sjuka barn kan inte följa med. 
 3. Kontakta vårdcentralen och boka provtagning om ditt barn behöver en medicinsk bedömning.

I alternativ 1 och 2 behöver du vara ombud för ditt barn, både i Alltid öppet-appen och på 1177.se. Det är också du som tar provet på ditt barn.

Instruktion om hur du provtar ditt barn.

Så här blir du ombud för ditt barn

Om du vill provta ditt barn i bil på en drivein-station eller hämta ett provtagnings-set för ditt barn så måste du vara ombud för ditt barn - både i Alltid öppet-appen (om du bokar via den) samt på 1177.se.

Gör så här för att bli ombud i Alltid öppet:

 1. Klicka ”Sök vård för ditt barn” i appen Alltid öppet.
 2. Klicka på knappen ”Sök vård för ditt barn” i appen Alltid öppet för att växla till ombudsläge
 3. Välj knappen ”Provtagning av covid-19” följt av ”Provtagning av covid-19 för barn”.

Obs! När du sedan loggar in på 1177.se måste du ändra till ombudsläge även där. Läs om hur det går till här. Det finns alltså ingen koppling mellan inloggningarna i Alltid öppet och på 1177.se.

Barn över 13 år

Är barnet 13 år eller äldre behöver hen skaffa ett eget mobilt BankId (mobilt SäkerhetsId, som många banker erbjuder, räcker inte) och kan då antingen boka ett hemtest eller boka egenprovtagning vid drivein-station. Ni kan också kontakta er vårdcentral och höra om barnet kan bli provtaget genom dem.

Till dig som inte har mobilt BankID

Om du saknar mobilt BankId, inte har något personnummer eller har skyddat id kan du kontakta din vårdcentral så hjälper de dig vidare.

Hur går provtagningen till?

 • du bokar tid till en mobil provtagningsstation och åker dit med bil, får ett provtagningspaket och tar provet på dig själv när du sitter i bilen.
 • du får ett provtagningspaket hemskickat, provtar dig själv och sedan hämtas provet upp. Du får instruktioner om hur detta går till.

Två olika sätt att provta sig på

Under en period kommer det att finnas två olika sätt att provta sig. Det är därför viktigt att du läser instruktionen som följer med ditt provtagnings-set:

 1. Provet tas en bit ner i svalget, med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier.
  Instruktion om hur du tar ett svalgprov (pdf).
 2. Provet tas i näsa, svalg och i saliv som du samlat i en kopp, med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier.
  Instruktion om hur du tar ett näsa,- svalg,- och salivprov (pdf)

Film om svalgprovtagning

Hur ska jag tolka provsvaret?

Här kan du läsa om uppföljning av ditt prov.

Frågor och svar

Supportvägar

Support kring appen Alltid öppet

Support kring leverans av hemtest via 1177.se

Support kring uteblivet svar på hemtest via Direkttest.se

För allmänna frågor om covid-19, ring 11313

För sjukvårdsrådgivning och vägledning i vården, ring 1177. Observera att sjuksköterskorna som svarar på 1177 inte kan hjälpa dig med frågor om din egen provhantering. Vare sig tekniska frågor eller frågor om bokning, remisser, provsvar, eller att hjälpa dig att läsa upp din journal.

Till toppen av sidan