Lämna prov och få provsvar om covid-19

Så testar du dig för covid-19 i Stockholms län

Innehållet gäller Stockholms län

Det finns flera sätt att testa dig för covid-19. Du kan boka ett hemtest, boka en tid på en drive-in-station eller boka tid en tid för att hämta upp provtagningspaket på ett apotek. Eller så kan du gå till en provtagningsbuss som har drop-in. Du som är i Stockholm på tillfälligt besök kan kontakta valfri vårdcentral. Om du behöver vård ska du ringa 1177.

Ett PCR-test visar om det finns virus i dina luftvägar och kan lämnas både om du har symtom och i vissa fall även när du inte har symtom, men kan ha blivit utsatt för smitta.

Om du får symtom ska du isolera dig. Det gäller alla, även dig som är vaccinerad. Avvakta i 24 timmar innan du testar dig, ibland går besvären över av sig själv. Om du har allvarliga symtom, är det viktigt att du kontaktar vården. Ring 1177 så får du råd om vad du ska göra.

Du ska testa dig om:

All provtagning som sker i Region Stockholms regi är kostnadsfri.

Du kan behöva testa dig även om du inte har symtom

Om du har umgåtts i minst 15 minuter med någon som har covid-19 och det var mindre än två meter mellan er ska du lämna prov om du är i högstadieåldern eller äldre, även om du inte känner några symtom. Detta gäller dock inte om du är vaccinerad med 2 doser och det har gått två veckor efter det att du fick sista dosen. 

Till toppen av sidan