Läget i Stockholm just nu
Innehållet gäller Stockholms län29 mars: Även du som är 75-79 år kan boka tid för vaccination mot covid-19 via appen Alltid öppet. Sedan tidigare är bokningen öppen för alla över 80 år. De skärpta allmänna råden förlängs nu i Stockholms län, det innebär bland annat att du ska fortsätta använda munskydd på platser där det inte går att undvika trängsel.
Vaccination mot covid-19 i Stockholms län
Är du 75 år eller äldre och har du tillgång till BankID eller Freja eID Plus? I så fall kan du logga in i appen Alltid Öppet och boka en tid för vaccin mot covid-19. Om du inte har möjlighet att boka via appen kommer du som är mellan 75 och 79 få ett brev där alternativa sätt att boka tid beskrivs.
Här beskriver vi hur du gör för att boka digitalt
Sedan tidigare är bokningen öppen för dig som är född 1941 eller tidigare.
Du kan läsa mer om hur du bokar tid här.
Allmänhetens vaccination förbereds
Arbetet med att förbereda inför allmänhetens vaccination pågår för fullt. Det rör sig om 1,4 miljoner stockholmare som ska vaccineras. Cirka 400 vårdgivare kommer att hjälpa till att vaccinera och lämpliga vaccinationslokaler ses över.
Du kan läsa mer om förberedelserna här
- Läs mer Om vaccination mot covid-19
- Läs mer om När och hur kan jag vaccinera mig mot covid-19?
- Läs mer på Sll.se
- På Folkhälsomyndighetens webbplats finns svar på frågor kring vaccination mot covid-19.
- På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du också följa hur många som vaccinerats, kommun för kommun.
Följ rekommendationerna - hjälp till att minska smittan
- Om någon i familjen har symtom rekommenderas att, om möjligt, alla i familjen stannar hemma. Måste man gå till arbetet eller skola får man göra det. Ta prov om symtomen vara med än 24 timmar. Om provet är positivt för covid-19 måste alla stanna hemma i familjen i en vecka efter att provet togs.
- Undvik trängsel och håll avstånd – 2 meter gäller både utomhus och inomhus
- Minimera kontakter med andra utanför det egna hushållet
- Tvätta och sprita händerna ofta och noga
- Alla som kan ska arbeta hemifrån
Dessutom - de skärpta rekommendationerna i Stockholms län förlängs. Fortsätt att använda munskydd i kollektivtrafiken - alla tider och på ställen där det kan uppstå trängsel. Det kan vara i butiker, apotek, på vissa arbetsplatser och på olika serviceställen som hos frisören.
Även när du besöker vården som patient eller medföljande ska du använda munskydd.
Rekommendationen om att använda munskydd gäller dig som är 16 år eller äldre. Barn behöver inte använda munskydd och munskydd ska inte användas i skolan. Det kan finnas situationer i skolan som kräver munskydd, men det är i så fall undantag.
Fler mobila provtagningsstationer
Möjligheten att testa sig för covid-19 på en drop-in-station utökas nu till att omfatta 15 platser i länet.
Om du inte kan boka ett test via app eller telefon kan du som har symtom på covid-19 gå till en provatgningsstation nära där du bor. Då behöver du inte boka tid innan. Vid bussen finns sjukvårdsutbildad personal som talar flera olika språk.
Provtagning för covid-19 på Arlanda
Nu kan du som återvänder till Stockholm efter en utlandsresa provta dig direkt vid ankomsten på Arlanda. Testet är ett så kallat PCR-test och du tar det på sig själv i hals, näsa och saliv enligt samma provtagningsprincip som vid hemtest eller drive-in test. Lämna provmaterialet till personalen på plats, så ser de till att det kommer till labb för analys.
Medan du väntar på resultatet är det mycket viktigt att du isolerar dig och inte träffar någon annan. Om ditt svar är positivt så kommer labbet även undersöka om det är en muterad variant av covid-19.
Om du inte har möjlighet att testa dig på Arlanda
Boka ett test så snart du kan, vänta hemma tills du kan ta provet och tills du får svaret. Du rekommenderas att ta ett första prov direkt efter resan samt på den femte dagen efter det att du kommit till Sverige.
Läs mer om provtagning och hur du bokar test om du nyligen kommit till Sverige från en utlandsresa
Minska risken att du och andra får covid-19
Bor du med någon som har covid-19
Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lägesrapport
På sll.se hittar du dagliga uppdateringar om hur många som just nu är konstaterat sjuka i covid-19 i Stockholms län, och hur många som vårdas på sjukhus.
Tidigare och mer utförliga lägesrapporter finns på Region Stockholms webbplats.
Statistik från Folkhälsomyndigheten kring antalet smittade per kommun.
Om barn och undervisning
Generellt gäller att skolorna ska vidta åtgärder för att minska riskerna för smittspridning.
Beroende på hur det lokala smittskyddsläget ser ut, rekommenderar Folkhälsomyndigheten en gradvis återgång till undervisning på plats. För gymnasieeleverna innebär det att maximalt 80 procent av undervisningen ska ges på distans. Rekommendationen gäller till och med den 1 april.
När det gäller högstadiet kan skolorna själva besluta om distansundervisning om de bedömer att övriga smittskyddsåtgärder inte är tillräckliga.
Barn som är födda 2005 eller senare kan delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter, både inomhus och utomhus.
Provtagning (uppdateras på tisdagar)
Här hittar du aktuell information om hur många som provtagits för covid-19 och hur sjukdomsläget ser ut just nu i Stockholms län.
Har du symtom och behöver provta dig? Läs om provtagningen på följande sida.
Hemtest även för barn mellan 6 och 13 år
Nu kan du boka hemtest även för barn som är mellan 6 och 13 år i appen Alltid öppet. Du behöver då vara ombud för ditt barn.
Läs mer om det på den här sidan.
Du kan också förbereda barnet på hur provtagningen går till genom att titta på det här bildspelet.
Om hemisolering
Alla, även symtomfria barn i för- och grundskola, ska stanna hemma om någon som de bor med har konstaterad covid-19. Alla i hushållet ska då stanna hemma i 7 dagar. Läs mer här.
Du kan bidra till minskad smittspridning
För att minska smittspridningen följer och förmedlar Region Stockholm de råd och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten föreslår:
- Tvätta händerna noga i minst 30 sekunder när du har varit ute.
- Stanna hemma och testa dig om du har symtom som påminner om covid-19.
- Jobba hemifrån om du kan, på så sätt minskar trängseln i kollektivtrafiken så att de som verkligen behöver ta sig till jobbet kan göra det.
- Håll två meters avstånd till andra när du tillexempel behöver handla eller röra dig utomhus. Det förekommer en del olika rekommendationer när det gäller lämpligt avstånd. I Stockholm rekommenderar smittskyddsläkaren ett avstånd på cirka två meter. Studier har visat att en droppsmitta som regel inte når längre än någon meter innan den faller till marken. För att vara på den säkra sida säger vi två meter, så ofta du kan. Flera andra länder har liknade rekommendationer. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, anger 6 feet, vilket är drygt 1,8 meter
- Tänk också på att du som bor i hop med någon som konstaterats ha covid-19 behöver följa riktlinjerna för hemisolering.
Vill du hjälpa oss att sprida informationen?
Vi har tagit fram affischer och information om hur vi tillsammans kan stoppa smittspridningen. Har de nått fram till dig där du bor? I annat fall får du gärna hjälpa till genom att skriva ut och sätta upp i ditt trapphus, på din arbetsplats, i din butik eller på promenadstigen. Tusen tack för din hjälp!
Observera att tabellen går att scrolla i sidled.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||
Affisch A4: Tvätta händerna | Affisch A4: Stanna hemma | Affisch A4: 2-metersregeln | Affisch A4: Stanna hemma - text med direktnummer för andra språkgrupper | Affisch: Fira säkert-guiden | Affisch liggande A4: Så smittar coronaviruset Affischen ovan på olika språk |
Informationskampanj på flera språk
Mycket information har översatts till flera språk.
Mer information
Har du frågor om coronaviruset utan att ha symtom, sök i första hand information på Folkhälsomyndigheten.se och Krisinformation.se, i andra hand ringa 113 13.