Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 9

1 mars: Denna vecka fortsätter vaccinationen av dem som har hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser och ASIH. Tänk på att aldrig legitimera dig med BankId eller lämna ut kontouppgifter, om du blir uppringd. Läs om när det blir din tur här.

OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Läget i Stockholm just nu

Innehållet gäller Stockholms län

3 mars: Nu går det att boka hemtest även för barn mellan 6 och 13 år. Från och med den 23 februari ska du använda munskydd i kollektivtrafiken oavsett vilken tid du reser. Munskydd ska även användas i andra miljöer där det kan uppstå trängsel. För att bryta eventuella smittkedjor rekommenderas också högstadie- och gymnasieelever att studera på distans vecka 10.

Nya lokala rekommendationer

Nu ska du använda munskydd i kollektivtrafiken oavsett vilken tid på dygnet du reser. Du ska också ha munskydd på andra platser där det kan vara svårt att hålla avstånd, som i butiker, apoteket, jobbet och i fikarummet.

Även när du besöker vården som patient eller medföljande rekommenderas du att använda munskydd.

Barn behöver inte munskydd och i skolan ska det bara användas i undantagsfall när det inte går att hålla avstånd.

Distansstudier vecka 10

Veckan efter sportlovet, vecka 10 rekommenderas högstadie- och gymnasieelever att studera på distans. Det gäller dock inte elever i särskolan eller om du har prov eller praktiska moment den veckan. 

Hemtest även för barn mellan 6 och 13 år

Nu kan du boka hemtest även för barn som är mellan 6 och 13 år i appen Alltid öppet. Du behöver då vara ombud för ditt barn.

Läs mer om det på den här sidan

Du kan också förbereda barnet på hur provtagningen går till genom att titta på det här bildspelet.

Planera inför sportlovet

Oavsett om du planerar att vara kvar i stan eller att resa bort på sportlovet så är det viktigt att du tänker igenom dina aktiviteter i förväg. Här kommer en påminnelse:

 • Träffa få, umgås bara med dina närmaste
 • Håll avstånd, undvik platser med risk för trängsel
 • Res säkert och undvik att träffa nya personer på resmålet

Resor inom landet

Får du eller någon i din familj symtom som påminner om covid-19 på resan behöver du ta reda på hur ni kan få hjälp med provtagning på plats. Du kan läsa mer om det i den här artikeln, välj rätt region överst på sidan.

Resor utomlands

Planerar du att resa utomlands så är det viktigt att du även planerar in att kunna vara hemma sju dagar efter hemkomst. Förutom att du ska isolera dig vid hemkomst ska du provta dig så fort du kommer hem och sedan igen på dag fem.

Provtagning för covid-19 på Arlanda

Nu kan du som återvänder till Stockholm efter en utlandsresa provta dig direkt vid ankomsten på Arlanda. Testet är ett så kallat PCR-test och du tar det på sig själv i hals, näsa och saliv enligt samma provtagningsprincip som vid hemtest eller drive-in test. Lämna provmaterialet till personalen på plats, så ser de till att det kommer till labb för analys.

Medan du väntar på resultatet är det mycket viktigt att du isolerar dig och inte träffar någon annan. Om ditt svar är positivt så kommer labbet även undersöka om det är en muterad variant av covid-19.

Om du inte har möjlighet att testa dig på Arlanda

Boka ett test så snart du kan, vänta hemma tills du kan ta provet och tills du får svaret. Du rekommenderas att ta ett första prov direkt efter resan samt på den femte dagen efter det att du kommit till Sverige.

Läs mer om provtagning och hur du bokar test om du nyligen kommit till Sverige från en utlandsresa 

Minska risken att du och andra får covid-19

Bor du med någon som har covid-19

Information in English

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Vaccination mot covid-19 i Stockholms län

Hos flera akutsjukhus har vårdpersonal inom bland annat IVA fått sina första vaccindoser och även medarbetare inom kommunal vård och omsorg har börjat vaccineras.

Längst har vaccinationerna kommit inom särskilda boenden där vissa äldre nu får sin andra dos.

Allmänhetens vaccination förbereds

Arbetet med att förbereda inför allmänhetens vaccination pågår för fullt. Det rör sig om 1,4 miljoner stockholmare som ska vaccineras. Cirka 400 vårdgivare kommer att hjälpa till att vaccinera och lämpliga vaccinationslokaler ses över.

Du kan läsa mer om förberedelserna här

Viktigt att veta är att det fortfarande inte går att boka tid eller ställa sig i någon kö för vaccination just nu. Vem som får vaccin först styrs av nationella prioriteringar.

Mobil provtagningsbuss i Tensta, Husby och Rinkeby

Nu finns det en mobil provtagningsbuss för drop-in provtagning i Tensta, Husby och Rinkeby. Där kan du som har symtom på covid-19 ta prov utan att boka tid. Vid bussen finns sjukvårdsutbildad personal som talar flera olika språk. 

När provsvaret är klart får du ett SMS med ett telefonnummer som du ska ringa. Där får du provsvaret uppläst på ett antal språk. Om du har ett positivt provsvar blir du sedan kontaktad av smittspårningsteamet.

Provstationen är till för dig som bor i närområdet och som kan ta dig till bussen utan att åka kollektivt.

Du hittar provtagningsbussen på följande platser:

 1. Tensta måndag och fredag 8-16
 2. Rinkeby tisdag och torsdag 8-16
 3. Husby onsdag 8-16

Om barn och undervisning

Generellt gäller att skolorna ska vidta åtgärder för att minska riskerna för smittspridning.

Beroende på hur det lokala smittskyddsläget ser ut, rekommenderar Folkhälsomyndigheten en gradvis återgång till undervisning på plats. För gymnasieeleverna innebär det att maximalt 80 procent av undervisningen ska ges på distans. Rekommendationen gäller till och med den 1 april.

När det gäller högstadiet kan skolorna själva besluta om distansundervisning om de bedömer att övriga smittskyddsåtgärder inte är tillräckliga.

Barn som är födda 2005 eller senare kan delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter, både inomhus och utomhus.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Lägesrapport

sll.se hittar du dagliga uppdateringar om hur många som just nu är konstaterat sjuka i covid-19 i Stockholms län, och hur många som vårdas på sjukhus.

Tidigare och mer utförliga lägesrapporter finns på Region Stockholms webbplats.

Statistik från Folkhälsomyndigheten kring antalet smittade per kommun.

Provtagning (uppdateras på tisdagar)

Här hittar du aktuell information om hur många som provtagits för covid-19 och hur sjukdomsläget ser ut just nu i Stockholms län.

Har du symtom och behöver provta dig? Läs om provtagningen på följande sida.

Om hemisolering

Alla, även symtomfria barn i för- och grundskola, ska stanna hemma om någon som de bor med har konstaterad covid-19. Alla i hushållet ska då stanna hemma i 7 dagar. Läs mer här.

Du kan bidra till minskad smittspridning

För att minska smittspridningen följer och förmedlar Region Stockholm de råd och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten föreslår:

 • Tvätta händerna noga i minst 30 sekunder när du har varit ute.
 • Stanna hemma och testa dig om du har symtom som påminner om covid-19.
 • Jobba hemifrån om du kan, på så sätt minskar trängseln i kollektivtrafiken så att de som verkligen behöver ta sig till jobbet kan göra det.
 • Håll två meters avstånd till andra när du tillexempel behöver handla eller röra dig utomhus. Det förekommer en del olika rekommendationer när det gäller lämpligt avstånd. I Stockholm rekommenderar smittskyddsläkaren ett avstånd på cirka två meter. Studier har visat att en droppsmitta som regel inte når längre än någon meter innan den faller till marken. För att vara på den säkra sida säger vi två meter, så ofta du kan. Flera andra länder har liknade rekommendationer. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, anger 6 feet, vilket är drygt 1,8 meter 
 • Tänk också på att du som bor i hop med någon som konstaterats ha covid-19 behöver följa riktlinjerna för hemisolering.

Vill du hjälpa oss att sprida informationen?

Vi har tagit fram affischer och information om hur vi tillsammans kan stoppa smittspridningen. Har de nått fram till dig där du bor? I annat fall får du gärna hjälpa till genom att skriva ut och sätta upp i ditt trapphus, på din arbetsplats, i din butik eller på promenadstigen. Tusen tack för din hjälp!

Observera att tabellen går att scrolla i sidled.

tvatta-handarnainstr.jpg ny bild.jpg 2-metersregeln.jpg stannahemma.jpg Fira säkert-guiden.PNG Såsmittar-sv.jpg
Affisch A4: Tvätta händerna Affisch A4: Stanna hemma Affisch A4: 2-metersregeln Affisch A4: Stanna hemma - text med direktnummer för andra språkgrupper Affisch: Fira säkert-guiden Affisch liggande A4: Så smittar coronaviruset
Affischen ovan på olika språk

Informationskampanj på flera språk

Mycket information har översatts till flera språk

Mer information

Har du frågor om coronaviruset utan att ha symtom, sök i första hand information på Folkhälsomyndigheten.se och Krisinformation.se, i andra hand ringa 113 13.

Nyheter på 1177.se

Region Stockholms webbplats 

Folkhälsomyndigheten

Till toppen av sidan