Om covid-19 – coronavirus

Bor du med någon som har covid-19?

Innehållet gäller Stockholms län

Hemisolering för den som bor med någon som har covid-19 är en viktig åtgärd för att minska smittspridningen.

Smitta mellan personer som bor i samma hushåll är en av de vanligaste smittvägarna för covid-19. Alla personer som utsatts för smitta rekommenderas att arbeta hemifrån, men alla har inte möjlighet till distansarbete. Den som bor ihop med någon med covid-19 får förhållningsregler kring hemisolering och kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan om distansarbete inte är möjligt.

Stanna hemma

Du som bor tillsammans med en konstaterat smittad person ska följa liknande regler som den som har covid-19. Det gäller även barn.

Dessa regler gäller

Om den du bor i hop med har covid-19 ska du också vara hemisolerad. Du kommer i så fall att få besked om det i samband med att den du bor ihop med får ett positivt provsvar via 1177.se eller via den vårdgivare där hen tog prov. Om den du bor med inte har lyckats provta sig och få ett provsvar bör du ändå följa reglerna.

Reglerna beskrivs i detalj i smittskyddsbladen och på denna sida. I korthet innebär förhållningsreglerna:

 • Du ska arbeta eller studera hemifrån under 7 dagar om du bor eller har bott med en person som bär på covid-19 smitta.
 • Börja räkna från den dag personen som har covid-19 blev provtagen.
 • Om du inte har möjlighet att jobba hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Smittspårningsteamet eller den läkare som behandlar den smittade hjälper dig med läkarintyg. Se nedan.
 • Får du symtom som varar längre än 24 timmar ska isolera dig i hemmet, beställa ett PCR-test och vara kvar hemma tills du får provsvar.
 • Även om du inte får några symtom bör du ta ett prov 5 dagar efter att den med covid-19 tog sitt prov, läs mer här 
 • Fortsätt träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter tills det gått 14 dagar från den dag din kontakt blev provtagen eller fick symtom.

Smittbärarpenning

Om den du bor med är bekräftat sjuk i covid-19 och du inte har möjlighet att jobba hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning hos Försäkringskassan. Du behöver inte skicka med något intyg för dagar som inträffar under perioden 2021-02-06 – 2021-06-30. 

Formulär på försäkringskassan: Ansökan om smittbärarpenning

Läs mer om smittbärarpenning på Försäkringskassans webbplats

För medarbetare i vård och omsorg

Du som arbetar inom hälso- och sjukvård eller äldreomsorg bör informera din chef om att du har utsatts för smitta eftersom du bor tillsammans med en konstaterat smittad person. Du som inte har möjlighet att arbeta hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Tydlig smittskyddslag – du måste skydda andra

Enligt smittskyddslagen måste du som har eller misstänks ha en smittsam sjukdom göra det som krävs för att skydda andra mot smitta. Det kallas skyddsplikt och betyder att du under den period du kan vara smittsam inte ska träffa andra människor än de som bor i ditt hushåll. Alla förhållningsregler finns beskrivna på smittskyddsblad som du kan läsa eller ladda ned.

Tips för att undvika att smitta någon i hemmet

Försök att hålla ett avstånd på minst en meter, men gärna två, mellan den som är sjuk och andra familjemedlemmar. Försök också att:

 • Antingen låta den som är sjuk eller den du vill skydda extra vara i ett eget rum. Om det inte är möjligt kan du försöka att skapa ett avskärmat utrymme i bostaden, där andra inte ska vara. Till och med en egen stol i ett eget hörn gör det lättare att hålla avstånd till de andra som bor i lägenheten.
 • Vädra ofta - särskilt det rum där den sjuka finns. 
 • Inte äta tillsammans.
 • Inte dela badrum.
 • Använda egen handduk.
 • Rengöra toaletten med vanligt rengöringsmedel samt torka av ytor, till exempel vattenkranar och dörrhandtag, som man rör vid ofta i hemmet.
 • Vara noggrann med att tvätta händerna. Även du som vårdar någon som är sjuk ska vara noga med att tvätta händerna.  
 • Se till att den som är sjuk hostar och nyser i armvecket, eller använder en näsduk som slängs direkt.
 • I den här artikeln får den som är sjuk fler råd om vad du kan göra själv om du får covid-19

Frågor och svar

Jag har nyss haft covid-19 och nu är min man sjuk. Kan jag gå och jobba eller gäller hemisolering?

Har du precis haft bekräftat covid-19 så kan du gå till jobbet, förutsatt att du varit frisk i minst två dygn och hemma totalt sju dagar efter första symtom. Viktigt är ändå att du försätter följa alla rekommendationer så som att tvätta händer, hålla avstånd och endast träffa de du bor med.

Jag testade positivt den 10:e och min man den 17:e. Hur länge behöver våra barn vara hemma?

Barnen ska stanna hemma 7 dagar från den sjuke personens provtagningsdatum. Om flera personer i familjen insjuknar kan perioden komma att förlängas. I detta fall ska barnen stanna hemma from den 10:e (om detta var den sjukes provtagningsdatum) till 7 dagar efter den 17e, dvs till och med den 24e.  

Till toppen av sidan