ALLT OM PROVTAGNING FÖR COVID-19

Frågor och svar om provtagning

Innehållet gäller Stockholms län

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om provtagning för covid-19 och antikroppstester i Region Stockholm.

1-2 juli: Felaktiga meddelanden om provtagning covid-19

Igår och Idag har ett antal invånare som utan symtom beställt ett hemtest för covid-19 fått ett eller flera felaktiga meddelanden via 1177.se om att utgångsdatum har passerat. Karolinska Universitetslaboratoriet som ansvarar för provtagningen ber om ursäkt och berättar att du som fått dessa meddelanden kan bortse från dem. De hälsar att du som beställt hemtest och inte fått det ännu kommer få det inom kort och att du som redan skickat in ditt prov kommer få provsvar. Sedan två veckor tillbaka erbjuds inte denna form av test till invånare utan symtom. De som vill veta om de har eller har haft covid-19 kan boka en provtagning här https://www.1177.se/Stockholm/corona-provtagning/

Allmänna frågor

Kan jag ringa 1177 och boka tid för provtagning?

Nej, du behöver följa instruktionerna. Se mer på sidan Provtagning för dig som är sjuk respektive Provtagning för dig som är frisk.

Jag bor i en annan region men är i Stockholm på besök, kan jag testa mig här?

Nej, du får kontakta din hemregion. 

Hur gör jag om jag inte har möjlighet att använda mig av BankId? 

Kontakta din vårdcentral.

Hur gör jag som har skyddat id eller inte har personnummer?

Du kontaktar din vårdcentral så hjälper de dig vidare.

Hur får jag mina provsvar?

Det skiljer sig åt hur du får dina provsvar beroende på vilket test du har tagit. Se mer på sidan Provtagning för dig som är sjuk respektive Provtagning för dig som är frisk.

Här kan du läsa mer om vad ditt provsvar betyder.

Måste jag berätta om mitt resultat för min arbetsgivare?

Nej, du behöver inte berätta om ditt provresultat. Om du är hemma och sjukskriven ska du ha en dialog med din chef enligt era rutiner om när du kan gå tillbaka till jobbet.

Frågor om provtagning för dig som är sjuk

Jag har symtom som skulle kunna bero på covid-19 men är inte så sjuk att jag behöver vård, måste jag testa mig?

Nej, du måste inte testa dig. Men du måste vara noga med att inte utsätta andra för smittorisk. Stanna hemma och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Här finns råd till dig som har symtom som kan bero på covid-19, men som kan vara hemma utan att behöva vård. Tveka inte att söka vård om du plötsligt mår sämre.

Jag kan inte använda appen Alltid öppet, vad gör jag?

Om du inte har tekniska förutsättningar för att använda appen Alltid öppet kan du ringa till din vårdcentral. Vårdcentralen bedömer då vilket prov du behöver ta och ser till att du kan beställa provtagningen när du loggat in på 1177.se.

Om du varken kan använda Alltid öppet eller 1177.se, så kontakta din vårdcentral via telefon - de kan hjälpa dig både med remiss och tidbokning.

Jag har beställt ett hemtest. Hur lång tid tar det innan jag får hem det?

På grund av hög belastning är leveranstiden förlängd, du kommer få ett sms samma dag som leverans kommer att ske, i sms:et finns kontaktuppgifter till transportören.

Hur vet jag att min beställning är skickad och hemtestet är på väg?

När du loggar in på 1177.se ser du status på din beställning. Om där står ”Packas” är hemtestet på väg.

Jag har missat att scanna QR-koden på hemtestet vad händer nu?

Det går tyvärr inte att efterregistera kopplingen mellan dig och ditt test. Vänta tre dagar och logga sedan in på 1177.se igen och beställ ett nytt test.

Jag har valt att åka till en mobil provtagningsstation men missat att boka tid hur gör jag nu?

Gå in på 1177.se via denna länk och boka tid på din redan skickade beställning.

Jag har fått en tid till en provtagningsstation – måste jag åka bil dit?

Ja. Bilen fungerar som stängd plats för provtagning utan risk smitta. Om du är sjuk med misstänkt covid-19 ska du absolut inte åka kollektivt till provtagningsstationen.

Jag har beställt ett hemtest men har inte fått det än. Mitt ärende i Alltid Öppet är avslutat - vad gör jag nu?

Du kan följa din beställning på 1177.se även om du avslutat ditt ärende. För att se status, klicka på din beställning (Provtagning av covid-19). Svaret kommer sedan via sms och/eller mail från 1177.se.

Vad gäller för barn och ungdomar? 

Om ditt barn är under 13 år kan du inte beställa hem egenprovtagning. Istället kan ni boka tid för provtagning på en mobil provtagningstation. Du måste då vara ombud för ditt barn, både i Alltid öppet appen och på 1177.se - läs mer om detta här.

Om ditt barn är över 13 år behöver ditt barn skaffa ett eget BankId, och boka egenprovtagning vid mobil provtagningsstation eller boka ett hemtest.

Ni kan också kontakta er vårdcentral och bli provtagna på ett provtagningsställe som de anvisar.

Har tagit ett test för pågående infektion och väntar på svar  hur många dagar tar det?

Svar lämnas ut helgfri vardag. Att det står olika dagar beror på vilket provtagningssätt du har valt, men oftast får du svar 2-4 dagar efter att du har lämnat provet.

Frågor om provtagning av antikroppar - för dig som är frisk

Kan man ta sitt antikroppsprov på sin vårdcentral?

Nej, provtagningen utförs inte på vårdcentralerna utan via Werlabs provtagningställen i city och Kista samt på 75 närvårdslaboratorier, spridda över hela regionen.

Jag hittar inga tider. När släpps det nya?

Tider släpps kontinuerligt. Efterfrågan är extremt hög och vi arbetar intensivt med att skapa provtagningstider för antikroppstest samtidigt som vi måste säkerställa att sjuka patienter även fortsättningsvis prioriteras för provtagning.

Finns det dropin-tider?

Nej, alla antikroppstest för covid-19 ska tidsbokas. Framför allt när det gäller tider på laboratorium, gäller att deras ordinarie verksamhet pågår parallellt och tidsbokning säkrar att antalet personer i väntrummet inte blir för många.

Varför testas inte barn för antikroppar?

Barn testas inte för antikroppar om det inte anses medicinskt nödvändigt. Det beror på att barn inte utvecklar antikroppar i samma utsträckning som vuxna och det gör provsvaren alltför osäkra.

Jag testade mig för antikroppar för en vecka sedan, när får jag provsvar?

Svar på antikroppar får man oftast inom en vecka, men just nu kan man få vänta lite längre då det är väldigt stora provvolymer som hanteras.

Behöver du ytterligare hjälp?

Support när det gäller test för pågående sjukdom

Support för Alltid öppet
Support för 1177.se
Support för bokningar via Capio

Support när det gäller test för antikroppar

Support för dig som bokat antikroppstest via 1177.se
Support för dig som bokat antikroppstest via Werlabs 

 

 

Till toppen av sidan