Olika vårdformer

Mat när du är på sjukhus

Innehållet gäller Stockholms län

När du är sjuk är det viktigare än någonsin att kroppen får de näringsämnen och den energi som den behöver. Den mat du äter när du är på sjukhus är en del av din behandling.

Matutbudet varierar lite mellan de olika sjukhusen. Oftast finns det olika maträtter du kan välja mellan. Be om att få se den meny som finns på din avdelning. Till varje måltid erbjuds du måltidsdryck, sallad eller färska grönsaker, smör eller margarin och bröd. Ofta ingår även dessert till både lunch och middag.

På vissa sjukhus beställer du mat dagen innan och på vissa sjukhus samma dag som du ska äta. Det finns alltid ett litet lager mat på avdelningen, det vill säga några lunch- och middagsrätter samt frukost- och mellanmål, som du kan välja mellan om du inte hunnit beställa mat.

Alla sjukhus har en restaurang där anhöriga kan äta när de är på besök.

Säg till om du behöver hjälp

Behöver du hjälpmedel till måltiden, till exempel greppvänliga bestick, en stabil mugg, eller en anti-glidduk under tallriken ska du säga till. Du kan också få hjälp med att få maten uppskuren, bli matad eller något annat. Om du inte vill äta din mat i sängen kan du be om att få den serverad i dagrummet.

Maten anpassas efter patientens behov

Alla patienter kan inte äta samma sorts mat. Sjukdom och ålder gör att kroppen behöver olika mycket näringsämnen och energi. Till exempel går det att få mindre portioner av energi- och proteinrika rätter om aptiten är liten. Det finns alltid vegetariska, veganska och fläskfria alternativ i sortimentet. 

Specialkost är mat som är individuellt anpassad för patienter som inte kan äta vissa ämnen i maten eller som är allergiska mot olika slags mat. Det kan till exempel vara mat med mindre mängd salt, mindre mängd protein eller fett, glutenfri, laktosfri eller laktosreducerad mat. Ofta finns det även allergivänliga val till den vanliga/ordinarie menyn. Specialkost är inte samma sak som dietkost. Du kan bara få specialkost om du har en läkarordination.

Önskekost är till för patienter med mycket speciella sjukdomstillstånd. Till dessa patienter kan vårdpersonalen beställa önskekost, som är anpassad efter patientens egna önskemål.

Har du synpunkter och önskemål på maten och måltiden?

På sjukhuset finns en kostcontroller som bland annat arbetar för att utveckla maten på sjukhus och förbättra måltidsupplevelsen för patienterna. Om du har synpunkter på maten och måltiderna du serverats under din sjukhusvistelse, ska du i första hand vända dig till avdelningen eller till kostcontrollern på ditt sjukhus. Berätta vilka synpunkter du har och gärna vilken avdelning det gäller.

Om du inte vill framföra dina synpunkter till sjukhuset direkt kan du kontakta patientnämndens förvaltning.

Till toppen av sidan