Tips för att öka aptiten hos äldre
Det är vanligt att aptiten minskar med åldern. Du som är äldre och har fått mindre aptit kan behöva äta på ett nytt sätt så att du ändå får i dig den näring du behöver. I den här texten får du tips och råd om hur du kan äta när aptiten minskar.

Den här texten är till följande personer:
- Du som är äldre och har fått mindre aptit. Många som har mindre aptit har fått det i 80-årsåldern. Men du kan också få mindre aptit tidigare än så.
- Du som är 65 år eller äldre och äter samma mängd som du tidigare gjort. I den här texten kan du få kunskap om hur du kan äta om du märker att aptiten minskar.
- Du som är närstående till en äldre person med mindre aptit.
Bildspel: Minska portionen på rätt sätt

Lax med potatisgratäng, sås och grönsaker
Lax innehåller protein som du behöver få i dig tillräckligt av. Därför är det bra att behålla mängden lax och istället minska på något annat. Det är bättre att minska mängden grönsaker och potatisgratäng.
Drick gärna mjölk till maten om du äter mindre portioner.
Bra att äta sex till åtta små mål varje dag
Ju mindre du orkar äta vid varje tillfälle desto fler bra näringsrika mellanmål behövs. Det kan vara lättare att äta flera och mindre måltider istället för ett fåtal stora portioner. Utöver frukost, lunch och kvällsmat behöver du äta tre eller fler mellanmål.
Låt det inte gå för lång tid mellan måltiderna. Pausen från mat över natten ska vara elva timmar som mest. Dröjer det längre än elva timmar är det svårt att få i sig all näring som kroppen behöver.
Tips på bra mellanmål för dig som har mindre matlust
Du som har mindre aptit och inte orkar äta så mycket varje gång kan behöva äta mellanmål med mycket näring och energi.
Tips på mellanmål som ger mycket näring och energi:
- Smörgås med extra mycket pålägg som ost, leverpastej, ägg, majonnäs, makrill, köttbullar, nötsmör eller hummus.
- Kokt ägg, stekt ägg, omelett, pannkaka, plättar eller piroger.
- Mjölk, fil, yoghurt, kvarg, eller växtbaserade motsvarigheter.
- Smoothie, det vill säga dryck som består av mixade frukter, bär eller grönsaker.
- Gröt kokad med mjölk och extra fett, samt frukt, bär eller sylt.
Ät gärna bär, frukt, nötter och grönsaker som tillbehör till alla mellanmål.
Bildspel: Mellanmål med mycket näring och energi

Yoghurt med blåbär och cashewnötter
Yoghurt med frukt och nötter är ett näringsrikt mellanmål. I yoghurten och nötterna finns både protein och fett som det är bra om du får i dig.
Kom ihåg att dricka någonting till mellanmålet, till exempel en kopp te.
Ta hand om dina tänder
Risken för att få hål i tänderna kan öka när du äter många små mål varje dag. Rådgör med en tandläkare om du får problem med karies.
Läs mer om hur du kan minska risken för att få hål i tänderna.
Kom ihåg att dricka
Vätska är lika viktigt oavsett ålder, men med stigande ålder blir förmågan att känna törst sämre. Försök därför att dricka tillräckligt, ungefär 1,5–2 liter per dag även om du inte känner dig törstig. Du behöver dricka mer om du rör mycket på dig eller om det är varmt.
Vätskebrist kan få dig att må dåligt. Det kan också ge yrsel, och därmed öka risken för att du ramlar.
Dryck kan ge extra energi och näring. Välj gärna mjölk eller växtbaserade alternativ till mjölk. Du kan också välja juice, saft, öl, läsk eller en annan dryck som ger energi. När matlusten minskar kan även känslan av törst minska.
Här kan du läsa mer om vätskebrist och uttorkning.
Se till att du får tillräckligt med protein
Protein är ett näringsämne som är särskilt viktigt när du blir äldre. Det behövs för att musklerna ska behålla sin styrka, för immunförsvaret, sårläkning och för att orka vara aktiv. Du som är äldre kan behöva mer protein än yngre. Du som äter varierat och inte har något problem med aptiten får troligen i dig tillräckligt med protein utan att behöva ändra på maten.
Men om din aptit minskar är det bra om varje måltid innehåller protein, även mellanmålen.
Protein finns bland annat i följande livsmedel:
- ägg
- fisk, fågel och kött
- bönor och kikärter
- nötter
- mjölk, yoghurt, ost, eller kvarg.
Ät enligt tallriksmodellen
Att äta varierat är bra för alla. Ät gärna mycket grönsaker, frukt, fisk, fullkorn, vegetabiliska oljor, nötter och frön.
Tallriksmodellen är ett sätt att visa hur du kan fördela maten på tallriken för att få en bra balans i en måltid. Det finns en tallriksmodell som är anpassad för äldre med mindre aptit. Använd gärna den för dina måltider, även för mellanmålen.
Äldre behöver extra på vitamin D
Du som har fyllt 75 år behöver få i dig mer D-vitamin. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att alla som har fyllt 75 år tar tillskott med 20 mikrogram D-vitamin varje dag.
Läs mer om D-vitamin på Livsmedelsverket.se.
Om du inte orkar laga mat
Det kan vara svårt att känna energi och lust att laga mat när du inte känner dig hungrig. Det finns många bra färdigrätter och halvfabrikat att välja på i affärerna. Det kan också vara bra att ha mättande pålägg hemma, till exempel makrill i tomatsås, ägg, leverpastej eller hummus. På så sätt kan du enkelt få i dig den näring du behöver.