LÄS ANDRAS FRÅGOR

?

Innehållet gäller Stockholms län

Fråga

Jag är allergisk mot ägg – bör jag vaccinera mig mot säsongsinfluensa eller inte?

Svar

De influensavaccin som används i vaccinationskampanjen, Fluarix Tetra och Vaxigrip Tetra, är odlade på hönsägg, och de färdiga vaccinerna kan innehålla minimala mängder av äggprotein. Personer med lindrig äggallergi – som kan äta mat med ägg i, till exempel äggröra, sockerkaka eller pannkakor, utan att reagera allergiskt – kan i regel vaccineras med båda dessa vacciner. Kontakta din läkare om du är osäker.

Personer som har mycket uttalad äggallergi och/eller som reagerat med en allergisk chock med till exempel svullnad i andningsvägarna, astmaanfall eller blodtrycksfall, bör rådgöra vaccineringen. Diskutera det med en allergispecialist, eller för barn en allergikunnig barnläkare, om det kan gå att vaccinera under särskild uppsikt. Om detta inte är lämpligt bör man kontakta läkare om man misstänker att man drabbats av influensa för ställningstagande till behandling med anti-virusmedicin.

Du bör inte vaccinera dig mot pneumokockinfektion om du tidigare har fått en kraftig reaktion efter pneumokockvaccination eller är känslig för det konserveringsmedel som vaccinet innehåller.

Till toppen av sidan