Varför fasas Astra Zenecas vaccin ut?

Innehållet gäller Stockholms län

Fråga

Varför fasas Astra Zenecas vaccin ut i Sverige?

 

Svar

Astra Zenecas vaccin Vaxevria rekommenderas av Folkhälsomyndigheten för personer över 65 år. Denna åldersgrupp har nu en hög vaccinationstäckning. Folkhälsomyndigheten har därför beslutat att upphöra med distributionen av vaccinet till regionerna. Av den anledningen behöver regionerna fasa ut användningen av vaccinet.

I Stockholms län sker detta den 31 augusti 2021, men till dess går det att boka detta vaccin såväl vid dos 1 som dos 2. Som alternativ är det också möjligt att få ett mRNA-vaccin. Exempel på mRNA-vaccin är Pfizer och Moderna. Du får det vaccin som finns på mottagningen.

Efter 31 augusti går det endast att boka tid för vaccin av mRNA-typ från Pfizer eller Moderna för alla åldersgrupper.

6 oktober 2021. Om du är född 1991 eller senare och har tagit Modernas vaccin som dos 1, ska du avvakta med att ta dos 2. Folkhälsomyndigheten har pausat Modernas vaccin tillfälligt fram till den 1 december. Du kan läsa mer om bakgrunden här. 

Är risken större för biverkningar om jag får olika vaccin vid dos 1 och 2?

Nej, det är inte större risk att få allvarliga biverkningar. De vanligaste biverkningarna (till exempel huvudvärk, muskelvärk och illamående) är ungefär lika vanligt förekommande.

Blir skyddet lika bra om jag får olika vaccin vid dos 1 och 2?

Ja, du får ett lika bra skydd mot allvarlig covid-19-sjukdom.

Till toppen av sidan