AKTUELLT I STOCKHOLMS LÄN

Slut på receptfritt läkemedel mot springmask

Innehållet gäller Stockholms län

2 september: Kliar det i rumpan? Det kan vara springmask. Det är vanligt att det sprids bland barn på förskolan så här års. Det receptfria läkemedlet mot springmask är sedan en tid tillbaka slut hos leverantören. Men det finns läkemedel som du kan få på recept. Sök hjälp på vårdcentralen om besvären blir för stora.

Springmask är en ofarlig parasit som sprids genom att man får i sig maskens ägg genom munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. Maskarna tar sig sedan ner till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.

Ett symtom att hålla koll på är om barnet kliar sig i stjärten. Äggen sprids sedan när barnen tar på dörrhandtag och leksaker. Barnen kan också smitta sig själva om de stoppar fingrarna i munnen efter att ha kliat sig.

För att förebygga att äggen sprids är det bra att vara noga med att tvätta händerna efter toabesök. Men ibland behöver man alltså även ta hjälp av läkemedel för att bli av med maskarna. Har någon i familjen fått mask är det bra att behandla alla. Det receptfria läkemedlet Vanquin är slut hos leverantören men Vermox kan skrivas ut av läkare på vårdcentral.

Läs mer om springmask

Till toppen av sidan