Aktuellt i Stockholms län

Gurgeltester införs på skolor i Stockholms län efter höstlovet

Innehållet gäller Stockholms län

Med start vecka 45, veckan efter höstlovet, kommer samtliga grund- och gymnasieskolor i länet att införa gurgeltester. Ett pilotprojekt som nyligen genomförts visar att provtagningsmetoden underlättar vid smittspårning och kan förhindra smittspridning.

Genom att använda så kallade gurgeltester har flera skolor i länet hittat fall av covid-19. Drygt fem procent av de analyserade testerna har visat sig vara positiva utan att eleverna har haft några symtom.

- Nu kan vi erbjuda ett säkert test som är enkelt och mindre obehagligt för barnen och ett test som är ett bra verktyg för att snabbt identifiera smitta i skolmiljö. När skolan får kännedom att en smittad person varit i skolan så kan de beställa hem testkit till de elever och personal som befunnit sig nära den covid-sjuka, för att se om någon annan blivit smittad. På så vis kan vi snabbt få kontroll på lokala utbrott och förhindra att det får stora konsekvenser som skolstängning och hemundervisning, säger Elda Sparrelid, chefläkare i region Stockholm.

Så funkar det:

  • Elever och lärare som varit nära en person med covid-19, men som inte själv har några symtom erbjuds att göra ett gurgeltest. 
  • Den som ska göra testet gurglar en koksaltlösning i några sekunder, spottar ut och sedan skickas provröret med vätskan till analys.
  • Testmetoden medför inte lika mycket obehag som provtagning i näsa och svalg.

En mer utförlig instruktion om hur testet genomförs och registreras följer med själva test-kitet. 

Till toppen av sidan