AKTUELLT I STOCKHOLMS LÄN

Fel på material gav felaktiga provsvar

Innehållet gäller Stockholms län

Det har upptäckts fel på en sändning av provtagningsmaterial som använts för att ta prov för pågående infektion (PCR-prov). Felet upptäcktes vid en kvalitetsgranskning. Felet har gjort att några patienter fått ett negativt provsvar trots att de varit smittade av covid-19.

Det felaktiga materialet har stoppats och samlas in. Felet innebar att analyserna inte varit så känsliga att de kunnat upptäcka av covid-19 virus hos personer med lägre virusmängd.

Totalt har omkring 1500 provsvar visat negativt svar trots att personen kan ha varit smittad av covid-19. Bland dem finns 1000 provsvar som tagits vid drive-in stationer mellan den 26 oktober och 17 november. Personer som tagit dessa prover innan felet upptäcktes kan ha fått ett falskt negativt besked. Några av de som hunnit provtas med det felaktiga materialet men ännu inte fått svar kommer få beskedet ”tekniskt fel”. Ytterligare 500 prover har tagits inom olika delar av vården.

Det går tyvärr inte att se vilka patienter som fått ett felaktigt provsvar. Det är som vanligt mycket viktigt att stanna hemma så länge man har symtom även om man fått ett negativt provsvar. Det som hänt har anmälts till Läkemedelsverket och även Folkhälsomyndigheten har blivit informerade om det felaktiga materialet.

De berörda drive-in-stationerna är:

Lidl/Fruängen, Ekvallens ishall/Gustavsberg, Torvalla IP/Haninge, Gamla ambulanshallen/KS Solna, Segeltorpshallen/Segeltorp, Norrtälje, Eriksbergsskolan/Sollentuna, Södertälje IP och Stockholmsmässan/Älvsjö.

Till toppen av sidan