Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt i Stockholms län

Vissa personer med samhällsviktiga jobb kan testas för covid-19

Innehållet gäller Stockholms län

3 juni: Nu startar provtagning för vissa personer som har ett samhällsviktigt jobb och som är hemma och sjuka. Det är din chef som kan beställa provtagning om det blir aktuellt för dig. Totalt kommer Region Stockholm att kunna testa cirka 40 000 personer per vecka.

Prover kan tas på dig som har symtom som påminner om covid-19 och som tillhör någon av de grupper som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har listat som samhällsviktiga.

Det är bland annat du som jobbar inom:

 • El och fjärrvärme
 • barnomsorg och skola
 • vatten och avlopp
 • transport
 • larmcentraler
 • kriminalvård
 • post
 • livsmedel och många fler.

Det är MSB som gjort prioriteringen av vilka som tillhör en samhällsviktig funktion. Listan i sin helhet finns här:

Rekommendationer om samhällsviktig verksamhet vid nationell testning av nukleinsyrapåvisning - MSB

Varför prioriteras dessa grupper

Att ta prover på nyckelpersoner som arbetar inom samhällsviktig verksamhet är viktigt för att du, om du har en sådan roll, snabbt ska kunna återgå i arbetet om det visar sig att du inte har covid-19. På så sätt kan de samhällsviktiga funktionerna fortsätta att fungera.

 Om testet

Testet är ett så kallat PCR-test som visar om du har covid-19 vid det tillfälle då provet tas. Precis som för vårdpersonal så är det din chef som beställer provtagningen till dig. Själva testningen görs genom egenprovtagning där du får anmäla dig digitalt och därefter får material hemskickat eller använder dig av en drive-in-lösning. Resultatet av testet är personligt och går direkt till dig.

Så går det till:

 1. Länsstyrelsen kontaktar din arbetsgivare om du har ett jobb som är samhällsviktigt med information om hur de ska anmäla sina medarbetare för testning. 
 2. Din arbetsgivaren får en instruktion om hur de ska anmäla att de har en medarbetare som behöver testas.
 3. Du får instruktion att beställa ett test via en digital plattform.
 4. Du som ska lämna prov får välja mellan att få testmateriel budat hem till dig för egen provtagning, eller att ta dig till en drive-in teststation. Testet hämtas av ett bud.
 5. När provsvaret är klart kommer det direkt till dig som har provtagits.
 6. Om provet visar att du har covid-19 får du vissa förhållningsregler som du behöver följa enligt smittskyddslagen. Du blir också erbjuden kontakt med läkare.

Mer information om provtagning för covid-19

Till toppen av sidan