Aktuellt i Stockholms län

Nu kan du som är född 2005 och tidigare vaccinera dig mot covid-19

Innehållet gäller Stockholms län

Idag, måndagen den 9 augusti öppnar vaccinbokningen för alla som är födda 2005 och tidigare. Det innebär att du som är född 2005 och 2004 nu kan boka vaccinering mot covid-19. Vaccinationen kommer att ske vid vaccinationsmottagningar och du bokar via appen Alltid Öppet. Du ser vilka mottagningar det finns att välja mellan när du loggar in. Om du saknar Bank-id kan du ringa telefonbokningen.

Folkhälsomyndigheten beslutade i juni i år att ungdomar som födda 2005 eller tidigare ska erbjudas vaccination mot covid-19 i Sverige. Det är denna vaccination som nu inleds i Region Stockholm.

- Jag uppmanar verkligen alla att ta vara på möjligheten att vaccinera sig. Bara genom att tillräckligt många vaccinerar sig kan vi återgå till ett mer normalt liv, utan covid-19. I gymnasiet kan man slippa distansundervisning och åter kunna träffa klasskompisar och lärare, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Om du inte har fyllt 18 år behöver du ha din vårdnadshavares samtycke för att vaccineras mot covid-19. Du kan också själv lämna samtycke till vaccination efter en mognadsbedömning som görs av sjukvårdspersonal på vaccinationsmottagningen. Det kostar inget att vaccinera sig.

Alla vårdnadshavare till unga födda 2005 och 2004 kommer att få ett brev hem med information med detaljer om vaccinationen. Vaccination kan bokas via appen Alltid Öppet. Om du inte kan boka digitalt eller saknar Bank-id kan du ringa telefonbokningstjänsten. Behöver du hjälp att boka på annat språk än svenska finns särskilda nummer för de nio vanligaste språken. 

16-17 åringarna kommer att erbjudas antingen Pfizer/Biontechs eller Modernas vaccin.

Region Stockholm erbjuder sedan den 9 juli vaccination till alla som är 18 år och äldre, och har därför goda förutsättningar att erbjuda unga födda 2005 eller 2004 vaccination. Vaccinationsviljan är hög även bland de unga. I åldersgruppen 18-29 år har nästan varannan person redan tagit sin första vaccindos sedan regionen öppnade vaccination för den gruppen den nionde juli.

Läs mer om hur du bokar här

 

Till toppen av sidan