Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 15

16 april: Nu är det även möjligt för dig som är född 1956 och tidigare att boka vaccination för covid-19. Läs om hur du bokar här.

AKTUELLT I STOCKHOLMS LÄN

Bokningsbrev om vaccination börjar skickas ut

Innehållet gäller Stockholms län

Med start måndagen den 8 mars och två veckor framåt skickas brev med erbjudande om vaccination mot covid-19 ut till personer som är 80 år och äldre i Region Stockholm. I brevet står det hur och var man ska boka tid för sin vaccination.

Brevet skickas till alla som bor i Stockholms län som är födda 1941 eller tidigare. För att bokningen ska ske så smidigt som möjligt kommer bokningsbreven att skickas i omgångar spritt inom länet. Brevet kommer skickas ut under veckorna 10–11 till cirka 100 000 personer. Knappt en fjärdedel av alla över 80 år är redan vaccinerade.

– Äntligen är vi igång med fas 2 i vaccinationen mot covid-19 och jag tror att intresset kommer att vara stort. Det är viktigt att många vill vaccinera sig, men tyvärr kommer inte alla att få en tid direkt eftersom vi har en stor brist på vaccin, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Brevet som skickas ut är skrivet på svenska och engelska, men innehåller också kortare information på åtta andra språk – arabiska, persiska, somaliska, tigrinja, polska, ryska, finska och spanska – för att nå ut till alla invånare.

– Vaccintillgången är begränsad och det innebär just nu att endast de som är födda 1941 eller tidigare kan erbjudas vaccin. Det gör vi för att försäkra oss om att de äldsta erbjuds vaccinet först, säger Magnus Thyberg.

Nästa steg

Så snart vaccintillgången ökar kommer personer mellan 70–79 år att börja få sina bokningsbrev. Preliminärt kommer dessa skickas ut under vecka 13–14 (29 mars - 9 april), men kan också bli tidigare om vaccintillgången är god.

Efter den gruppen är det dags för personer som är mellan 65–69 år att få erbjudande om vaccination mot covid-19.

Följande bokningssida kommer att uppdateras kontinuerligt i takt med att vaccinationerna fortskrider.

Till toppen av sidan