Aktuellt i Stockholms län

Modernas vaccin pausas för dig som är född 1991 och senare

Innehållet gäller Stockholms län

Idag har Folkhälsomyndigheten rekommenderat en paus i användningen av Modernas vaccin för dig som är född 1991 och senare fram till 1 december.

Orsaken till att Folkhälsomyndigheten pausar vaccinationen är att de har fått signaler om en ökad risk för biverkningar i form av inflammation i hjärtmuskel eller hjärtsäck. Det har upptäckts hos ungdomar och unga vuxna och främst hos pojkar och män. Biverkningen är mycket ovanlig och kommer oftast inom fyra veckor efter vaccinationstillfället, men främst inom de två första veckorna.

Detta innebär att du som är född 1991 och senare (alltså 30 år eller yngre) och som nu ska påbörja din vaccination ska erbjudas Pfizers vaccin. Om du är född 1991 eller senare och redan har tagit den första dosen med Moderna ska du avvakta med att ta din andra dos covid-19-vaccin i nuläget.

Övriga grupper som ska vaccineras påverkas inte av den nya rekommendationen.

Symtom att vara uppmärksam på

Du kan du läsa mer om vilka symtom du ska vara uppmärksam på i artiklarna om hjärtmuskelinflammation  och hjärtsäcksinflammation.

Mer information på andra webbplatser

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa mer om beslutet att pausa Moderna och Läkemedelsverket skriver mer om sällsynta biverkningar. 

 

Till toppen av sidan