Aktuellt i Stockholms län

Nu inleds allmänhetens vaccination för personer födda 1966 och tidigare

Innehållet gäller Stockholms län

Idag, den 5 maj, öppnar bokningen till vaccinationen av allmänheten. I ett första steg öppnar bokningen för dig som är född 1966 eller tidigare och för att boka vaccination via appen Alltid Öppet eller telefontjänsten krävs rätt födelseår. Vaccinationen sker på någon av länets 14 vaccinationsmottagningar.

Vaccinationen av allmänheten var planerad att starta i vecka 19, men har kunnat tidigareläggas eftersom vaccinationerna i tidigare faser gått snabbare än planerat.

- Det är såklart väldigt glädjande att vi tidigare än planerat kan sätta igång den fjärde och sista fasen i vaccinationen mot covid-19. Allmänhetens vaccination rymmer många personer. Därför har vi valt en turordning efter ålder även i den här fasen. Vi inleder med personer födda 1966 eller tidigare, alltså invånare som är mellan 55 och 59 år. Vi planerar att öppna även för kommande grupper i olika begränsade intervall, och vi kommer att kommunicera detta tydligt varje gång vi öppnar en ny åldersgrupp, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

När en ny vaccinationsfas inleds kan det till en början vara högt tryck på bokningen. Testa igen lite senare eller nästkommande dag. Det släpps nya tider löpande. Det går bara att boka om man har rätt ålder inne.

Tidsbokning till de 14 vaccinationsmottagningarna sker via appen Alltid öppet, och som komplement finns en telefonbokning för personer som av olika anledningar inte kan boka via digitala lösningar eller inte har Bank-id eller Freja e-id plus.

Telefonbokningen på telefon finns på 10 språk: svenska, engelska, finska, tigrinja, polska, ryska och spanska, arabiska, persiska och somaliska. Även i telefonbokningen måste man ha rätt ålder inne för att kunna boka tid. 

- Under veckan har vaccinationsmottagningarna hög tillgänglighet och en kapacitet på över 43 000 tider. Alla vaccinationer ska förbokas, och det går alltså inte att besöka en vaccinationsmottagning för en drop-in tid, säger Magnus Thyberg.

Även personer i tidigare faser, eller äldre åldrar, fortsätter att vaccineras för fullt, däribland personer som bor på särskilda boenden, de med hemsjukvård eller hemtjänst samt de som är födda 1961 eller tidigare.

Den fjärde och sista fasen i vaccinationen mot covid-19 omfattar omkring 1,4 miljoner invånare och därför vaccinerar Region Stockholm enligt turordning. Äldst får vaccin först.

Så bokar du

Här hittar du allt du behöver veta om vaccinationen, hur du bokar, var vaccinationsmottagningarna finns samt telefonnumer till bokningen för dig som inte bokar digitalt.  

Tips inför vaccinationen

  • För att undvika trängsel – tänk på att helst komma ensam till vaccineringen och var gärna på plats ungefär fem eller tio minuter innan.
  • Om möjligt – ha gärna kortärmat. Då går vaccineringen snabbare.
  • Ta gärna med munskydd för att undvika smittspridning.
Till toppen av sidan